Serdengeçti: Kredi kartı faizi yüksek olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 12:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası eski başkanı Süreyya Serdengeçti, kredi kartlarının ödeme aracı olduğunu, ''kredi enstrümanı veya tüketici kredisi'' kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve bu nedenle faizlerinin yüksek belirlendiğini söyledi.

Serdengeçti, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Sodexo işbirliği ile düzenlenen ''2008'de Türkiye Ekonomisi: Neredeyiz'' konulu toplantıya katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine, son günlerde kamuoyunda tartışılan kredi kartı faizlerinin yüksekliğini değerlendirdi.

''Kredi kartı faizi yüksek olur, alçak olması düşünülemez'' diyen Serdengeçti, ''Kredi kartları bir ödeme aracıdır. Bu nedenle bir kredi enstrümanı veya tüketici kredisi olarak değerlendirilmemeli'' dedi.

Serdengeçti, kredi kartlarının tüketiciler tarafından çok sıkışılması durumunda kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

''Avrupa ve ABD'de de örnekleri var. Otoriteler mümkün olduğunca caydırıcı olmak isterler. Bundan dolayı tüketici kredisinin yerine geçmesi düşünülemez. Ancak, Türkiye'de maşallah tüketici kredisi haline getiriliyor. Bankalar yolunu bulmayacak mı tabii ki bulacak. Faizleri düşürdükçe onlar o maliyetleri başka taraflara yansıtacaklar. Perakendeciler o yüzden itiraz etmeye başladılar. Bu nedenle bu konudaki adımların çok dikkatli atılması gerekir.''

Serdengeçti, kredi kartı borçlarında devletin garantörlüğünün olamayacağını, herkesin borcunu ödemesi gerektiğini ifade etti.

-MERKEZ BANKASININ TAŞINMASI-

Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankasının İstanbul'a taşınması çalışmaları ile ilgili olarak dünyadaki ülkelere bakıldığında merkez bankalarının başkentte olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Merkez Bankasının bilançosunda halen kamunun ağırlığının olduğunu kaydeden Serdengeçti, şöyle konuştu:

''Bilançoya kamu hakim olmaya devam edecekse Ankara'da olsanız ne olur, İstanbul'da olsanız ne olur? Ayrıca, bir kentin finans merkezi olması için oraya merkez bankasının gitmesi gerekmez. Bundan başka bir çok şeyin gitmesi gerekir. En başta da alt yapı. Ankara'da oturmak isteyenler gelmezse, İstanbul'da merkez bankasına gelecek adam mı yok? Doğrudur, vardır. Piyasada operasyon yapacak adam da bulursunuz. Çok parlak genç iktisatçılar var, onları da bulursunuz. Ancak, emisyon uzmanı bulabilir misiniz? Merkez Bankasında yıllarca çalışarak yetişmiş emisyon uzmanları bulunuyor.''

Merkez Bankasının İstanbul'da bankaların olduğu yerde büyük bir arazisinin bulunduğunu hatırlatan Serdengeçti, ''Oraya büyük bir şube yapma düşüncesi vardı. Neden Asya yakasına taşıyorsunuz? Bankalara ulaşamasın diye mi? O halde İzmit'e, Bursa'ya götürün, Adana'ya da getirebilirsiniz. Gidip İstanbul'da Asya yakasına koyacağınıza, Merkez Bankasını Adana'ya getirin, bir şey fark etmez'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber