Telekulak'ı Meclis İnsan Hakları Komisyonu da araştıracak

Haber Giriş : 05 Haziran 2008 16:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

-TELEKULAK'I MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONU DA ARAŞTIRACAK

-CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla başlayan tartışmalar devam ederken Telekulak iddialarına, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da el attı. Komisyon, düşünce, ifade din ve vicdan özgürlüğü sorunlarının incelenmesi amacıyla kurulan alt komisyonun gizli dinleme yoluyla özel haberleşmenin ihlali iddialarını da araştırmasına karar verdi.

-Komisyonda, CHP'li Ersin ?Telekulak'ın Emniyet içinde örgütlenen cemaat bağlantılı kişiler tarafından? yapıldığını dile getirirken, bu sözlere AKP'li Ataş, ?her şeyi cemaate yüklemeyin, cemaatler de Türkiye'nin gerçeği? diyerek itiraz etti. Komisyonda AKP'li üyeler, Sav'ın dinlendiği iddialarının ardından ortaya çıkan tartışmaları hatırlatırken CHP'li üyeler buna ?Sav'la ilgili durum Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda konuşuldu, araştırma komisyonu kuruldu? diyerek karşı çıktı.

-Komisyon toplantısında, Sincan Kadın Cezaevi'nde tutuklu bulunan 5 kadın mahkumun avukatları aracılığıyla, işkence ve kötü muamele gördüklerine ilişkin 26 Mayıs'ta yaptıkları başvuru da gündeme geldi. Komisyon önümüzdeki hafta içinde Sincan Kadın Cezaevi'ne giderek mahkumlarla ve yetkililerle görüşme kararı aldı.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla başlayan tartışmalar devam ederken Telekulak iddialarına, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da el attı. Komisyon, düşünce, ifade din ve vicdan özgürlüğü sorunlarının incelenmesi amacıyla kurulan alt komisyonun gizli dinleme yoluyla özel haberleşmenin ihlali iddialarını da araştırmasına karar verdi.

Telekulak iddiaları Meclis İnsan Hakları'nı İnceleme Komisyonu'nun da gündemini oluşturdu. Toplantıda, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve CHP'li üyeler ile MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve diğer MHP'li komisyon üyeleri, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın yasadışı ve izinsiz telefon ve ortam dinlenmesi iddialarıyla ilgili alt komisyon kurulması yönündeki önergeleri ele alındı. Komisyonda, Meclis Genel Kurulu'nda, Salı günü yapılan oturumda dinleme iddialarıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması kararı alındığı hatırlatılırken, komisyon bünyesindeki ?Düşünce, İfade, Din ve Vicdan Özgürlüğü ile ilgili sorunların incelenmesi amacıyla kurulan alt komisyon?un gizli dinleme yoluyla özel haberleşmenin ihlali iddialarını incelemesi kararlaştırıldı. İddiaları ise alt komisyon Başkanı AKP Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ile MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, AKP Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'dan oluşan komisyon araştıracak.

-?CEMAATLER DE TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ?

Komisyon toplantısında, edinilen bilgilere göre CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, telekulak iddialarının emniyet içinde örgütlenen cemaat bağlantılı kişiler tarafından yapıldığı iddiasında bulundu. Ersin'in sözlerine ise AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, ?her şeyi cemaatlere yüklemeyin, cemaatler de Türkiye'nin gerçeği? diyerek itiraz etti. Ersin ise ?Cemaatler Türkiye'nin gerçeği ama tarikatlar, cemaatler Türkiye'yi yönetmeye kalkışırsa elbette itiraz ederiz? karşılığını verdi. Toplantıda, AKP'li üyeler, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiasının ardından başlayan Sav'la ilgili tartışmaları gündeme getirmek isteyince CHP'li üyeler ?Sav'la ilgili iddialar Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda konuşuldu, araştırma komisyonu kuruldu? diyerek itiraz etti.

-KARAKOÇAN KAYMAKAMI'NIN SÖZLERİYLE İLGİLİ GİRİŞİMDE BULUNULACAK-

Komisyon toplantısında ayrıca CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, AKP Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay arasında tartışmaya da yol açan Elazığ Karakoçan kaymakamı Erdinç Yılmaz'ın Alevilerle ilgili sözlerini gündeme getirdi. Kaymakamın sözlerinin Alevilere ağır hakaret olduğunu kaydeden Ersin, kaymakamın görevden alınmasını ve komisyonun çalışma yapmasını isterken, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, konuyla ilgili girişimde bulunacağını söyledi.

-KOMİSYON SİNCAN KADIN CEZAEVİNE GİDECEK-

Toplantının bir başka gündem maddesi de Sincan Kadın Cezaevi'ndeki 5 kadın tutuklunun avukatları aracılığıyla, kötü muamele ve işkence gördüklerine ilişkin komisyona yaptıkları başvuru oldu. Komisyonda, kadın tutukluların işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması için önümüzdeki hafta Sincan Kadın Cezaevi'ne gidilmesi, kadın mahkumlar ve cezaevi yönetimiyle görüşülmesi kararı alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber