Hükümet, Toptan'a sert çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2008 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesinin başörtüsü düzenlemesini iptal kararıyla ilgili olarak, "TBMM'nin 411 gibi büyük çoğunlukla aldığı karar var. Dolayısıyla Meclis'in yetkisine tedahül edildiği, müdahale edildiği noktasında da ciddi tartışmalar var. Bizim dışımızda tartışmalar var, Parti olarak ya da Hükümet olarak. Dolayısıyla, evvela bu konuyu TBMM'nin gündemine almasında, bunu bir değerlendirme konusu yapmasında fayda var, senatodan evvel. Demek ki ortada böyle bir sorun var" dedi.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, "TBMM Başkanı'nın senato önerisine nasıl yaklaşıyorsunuz" sorusunu, "Bu konuyu gündemde tartışırken bir başka konuyla bağlantılı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü Sayın Başkan da 'müstakil, yeni bir senato kurulsun' düşüncesiyle, teklifiyle bu basın toplantısını yapmadı" şeklinde yanıtladı.

Toptan'ın, Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz hafta Anayasa'nın 10 ve 42. maddesindeki değişiklikle ilgili verdiği karardan sonra o kararla bağlantılı olarak açıklama yaparken yeni bir teklif de getirmiş olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu ikisini birbirinden ayırmak lazım. Şu an gündemde olan 10 ve 42 ile ilgili değerlendirme var. İkincisi, Sayın Başkan'ın bu değerlendirmeyi yaparken getirdiği yeni bir teklif var, o da senato teklifidir. Bu şu anda bizim Hükümet olarak gündemimizde yok, Parti olarak gündemimizde yok, Sayın Başkan'ın gündeme getirdiği bir konudur, ama esas öbür konu Türkiye'nin gündemindedir. Bence o konunun üzerinde ciddiyetle durulması gerekmektedir. Çünkü, TBMM'nin 411 milletvekilinin kabul oyuyla yaptığı bir yasama işlemi var."

Yine kamuoyunun büyük ölçüde algıladığı şekliyle "TBMM'nin yetki alanına tedahül olduğunu, TBMM Başkanı Toptan'ın da bunu böyle kabul ettiğini" vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

"TBMM'nin görev alanı büyük ölçüde daraltılmıştır. Meseleye böyle bakıldığında Anayasa'nın 7. Maddesi'nin bir anlamı var mıdır, yok mudur? Evvela TBMM'nin buna bir bakması gerekecektir. Konuyu Meclis'in kendi yönünden mutlak surette değerlendirmesi lazım. İkincisi bu sorun yazılıp çizildiği şekliye sadece AK Parti'nin sorunu değil, demokrasi sorunu. Türkiye'de kuvvetler ayrılığının niteliğinin ve niceliğinin günümüz şartlarında ve gelinen noktada ne ifade ettiği ya da ifade etmediği ile de ilgili bir sorun var. Üçüncüsü, Türkiye'de demokrasi nereye gidiyor, demokrasinin standardı ne? Böyle bir sorun var. Bütün bunların cevabı verilirken senato bir anlam ifade ediyor mu etmiyor mu? buna bakmak lazım. Bu sorulanla ilgili bir değerlendirmeyi TBMM yapmalıdır. Sayın Başkan da bunları değerlendirmek üzere basın toplantısını yaparken senatoyu gündeme getirmiştir. Onun için bu sorulan soruların ya da gündeme gelen konuların cevaplandırılması gerekir."

Cemil Çiçek, iki teknik nitelikte kanunun tasarısının toplantıda görüşüldüğünü söyledi.

Bunlardan birinin Türkiye İstatistik Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili tek maddelik olduğunu belirten Çiçek, tasarının yasalaşması durumunda, dış ticaret istatistikleriyle ilgili bilgilerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından açıkça talep edilmedikçe, gizli değil açık olacağını söyledi.

İkinci tasarının, Milli Eğitim Bakanlığının teşkilat kanununda değişikliği öngördüğünü anlatan Çiçek, "Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak uzaktan eğitim ve açık öğretim yoluyla eğitim yapan kuruluşlar da bu Genel Müdürlüğe bağlanmış oluyor. Bu da teknik zaruretten doğuyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber