Liselerde sınıf geçme sistemi değiştiren yönetmelik Başbakanlığa gönderildi

Haber Giriş : 10 Haziran 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

5 zayıfı olan liseli sınıfı geçebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, lise sınıf geçme sisteminde önemli değişiklikler yaptı. Buna göre mevcut durumda üç zayıf olan öğrencinin sınıfta kaldığı lisede, artık 5 zayıfı olan öğrenciler de bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek.

Yaklaşık bir aydır üzerinde çalışılan Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği, Talim ve Terbiye Kurulu'nda kabul edildikten sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlık'a gönderildi.

Mevcut durumda ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıfların her birinde ya da alt sınıflar dahil başarısız ders sayısı toplamı en fazla 2 olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebiliyordu. Yeni düzenleme ile 9. sınıfta 3, 10 ve 11. sınıflarda ise 2 olmak üzere alt sınıflar dahil başarısız ders sayısı toplamı en fazla 5 olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek. Öğrenciler başarılı veya başarısız oldukları en fazla 3 dersten ortalama yükseltme sınavına girebilirken yeni düzenleme ile en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girilebilecek. Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerinin katılabileceği 2, alt sınıflardan sorumlu dersi bulunan öğrencilerin katılabileceği bir sorumluluk sınavı yapılmaktaydı. Yeni düzenleme ile bu öğrencilerin tamamının katılabileceği 3 sorumluluk sınavı yapılacak.

Yeni yönetmelikle ayrıca 2007-2008 öğretim yılında liselerin 11. sınıfında öğrenim gören öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere alan değişikliği yapma hakkı tanındı. Alan seçimi ve değişikliği, öğretim yılının ilk bir ayına kadar yapılabiliyordu. Yeni düzenleme ile ders kesiminden itibaren ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavını izleyen 10 iş günü içinde yapılması esası getirildi.

İbrahim Asalıoğlu, Ankara


5 zayıfla sınıf geçme başlıyor

NERGİS DEMİRKAYA ANKARA

Daha önce iki zayıfı olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu geçerken, Başbakanlığa gönderilen değişiklikle 5 zayıfı olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek..

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf geçmeyi kolaylaştıracak sistem değişikliği için başlattığı çalışmayı tamamladı. Daha önce iki zayıfı olan öğrenci sorumlu olarak bir üst sınıfa geçerken değişiklik ile 5 zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek.

İŞTE YENİ SİSTEM

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik üzerinde yaklaşık bir aydır süren çalışmaya son noktayı Talim ve Terbiye Kurulu koydu. Kurul'dan çıkan değişiklik kararı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından imzalanarak yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Çelik'in, "Sınıf tekrarının azaltılması, öğrenci başarısının artırılması ve kaynakların verimli kullanılması" amacıyla savunduğu yönetmelik değişikliğine göre yeni sınıf geçme sistemi şöyle olacak:

* 9'uncu sınıfta 3, 10'uncu ve 11'inci sınıfta 2 zayıfı olan öğrenci toplam 5 zayıf ile bir üst sınıfa sorumlu geçebilecek. Alt sınıflarda toplam başarısız ders sayısı 5'ten fazla olan öğrenci ise sınıfta kalacak. Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkacak.

* Yönetmelik değişikliği ile öğrenciler daha önce başarılı veya başarısız oldukları en fazla 3 dersten sınava girerken bundan sonra 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girebilecek.

* Öğrencilerin kaldıkları derslerden girecekleri sorumluluk sınav sayısı da arttı. Daha önce iki kez sorumluluk sınavına giren öğrenciler bundan sonra 3 kez sorumluluk sınavına girebilecek.

* Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerine de daha fazla sınav hakkı tanındı. Mezun öğrenciler bir kez sorumluluk sınavına girerken bundan sonra 3 kez yapılacak sorumluluk sınavına girebilecek.

Sabah

Zayıfı olana 3 sınav hakkı10 Haziran 2008

Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne son şeklini verdi.

Buna göre, 9'uncu sınıf öğrencilerinin borçlu geçeceği ders sayısının 2'den 3'e, diğer sınıflarda ise 1'den 2'ye çıkarılması benimsendi. Bir üst sınıfa borçlu geçecek öğrenciler için sınav sayısı üçe çıkarılarak haziran, şubat ve eylül aylarında yapılacak. Uygulama, bu öğretim yılında başarısız olan öğrencileri de kapsayacak, okulların kapanmasının hemen ardından sınavlar yapılacak.

Erken mezuniyetten vazgeçildi

Yönetmelik değişikliğinde, lise 9, 10 ve 11'inci sınıflarda belli bir notu tutturan öğrencilerin 4 yıl yerine 3 yılda mezun olabilmesi değişikliğine şimdilik gidilmemesi, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılması benimsendi.

Bakanlığın bundan sonraki politikasının öğrenciyi sınıfta bırakmamak, bazı batı ülkelerinde olduğu gibi mümkün olduğu ölçüde sınıfta bırakmamak olduğunu belirten bir yetkili, zayıfı olan öğrenciler için büyük kolaylıklar getiren yeni düzenlemenin, bu öğretim yılında başarısız olan lisenin her sınıfındaki öğrencileri de kapsayacağını, yeni düzenlemenin tüm ayrıntılarının da bakan tarafından açıklanacağını söyledi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber