Özinal: Kredi kartı faizinde kısıtlama ekonomiyi olumsuz etkiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 15:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı faizlerinde kısıtlamalar ve bunu takip edecek gelişmeler sonucunda harcamaların kontrol altına alınması ve düşmesi sebebiyle ülke ekonomisinin olumsuz etkileneceğini bildirdi.

2. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi sırasında soruları yanıtlayan Özinal, kredi kartı faizlerine kısıtlama getirilmesi çalışmalarına ilişkin olarak, bunun sadece finans sektörü açısından değil çeşitli sektörler ve tüketiciler açısından zararlı olacağını kaydetti.

Şu anda Türkiye'de alışverişlerde kart harcamalarının oranının yüzde 61 olduğunu, perakende sektörü için kartlı ödeme sistemlerinin son derece önemli olduğunu ifade eden Özinal, taksit ve bağlılık gibi önemli altyapı sağlayan yaratıcı uygulamaların, perakende sektörü için son derece önemli olduğunu kaydetti.

Özinal, "Faizle ilgili bir takım kısıtlamalar girdiği zaman, bunun dolaylı yansımaları olacaktır. Taksit sistemi devam edecektir ama örneğin 8-10 taksitlerin 2 taksitle sınırlanacağı söyleniyor. Bazı bankalar bu konuyu tekrar değerlendirecektir. Bu, dolaylı olarak tüketiciyi ve perakende sektörünü etkileyecektir" diye konuştu.

Kartlı ödemelerin kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki önemine de işaret eden Özinal, finans sektörünün yanı sıra hükümet yetkilileri ve çeşitli sektör temsilcilerinin de kısıtlama uygulamasına karşı çıktığını dile getirdi.

Özinal, borç oranının çok yüksek olduğu savına karşı, Merkez Bankası istatistiklerine göre son 1,5 yılda alacaklı kredi kartı borçlarının toplam kredi kartı borçlarına oranının yüzde 8,2'lerden yüzde 6'lara düştüğünü belirterek, "Yurt dışına kıyasladığımızda da nispeten iyi noktalarda olduğumuzu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kart borçlarının artmasını gündeme getirip kısıtlamalar getirmek doğru değil" görüşünü aktardı.

Tüketicilerin yüzde 78'inin kart borçlarının tamamını ödediğini ve geriye kalan yüzde 22'lik bölümün de hep aynı kişiler olmadığını ifade eden Özinal, "Bu nedenle 'Yüzde 22 mi zorda?' argümanının da doğru olmadığını biliyoruz. Bütün bu verilere baktığımız zaman panik yapılacak bir durum olduğunu görmüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber