Boşanmaların en büyük sebebi dayak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ak

Gülay Fırat

?Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet' konulu seminerde Türkiye'de kocalarından boşanan veya ayrılan kadınların yüzde 78'inin şiddet mağduru olduğu dile getirildi

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele proje danışmanlarından Ebru Özberk, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de kadınların yüzde 35'inin eşinden fiziksel şiddet gördüğünü belirterek, ?Kocalarından boşanmış veya ayrılmış kadınların yüzde 78'i ayrıldığı eşlerinden fiziksel şiddet görmüştür? dedi.

Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Komisyonu'nun maddi katkısı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun teknik desteğiyle yürüttüğü, ?Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi? kapsamında medya mensuplarına dün Larespark Otel'de bir seminer verildi. ?Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet? üzerine bir konuşma yapan Özberk, Birleşmiş Milletler'in 2008 yılı araştırmasına göre, Amerika'da her 15 saniyede bir kadının, genellikle eşi tarafından dövüldüğünü söyledi.

5 kadından biri okumamış

Özberk, aynı verilere göre, Avrupa'da her 5 kadından birinin hayatı boyunca en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Türkiye'de her 5 kadından birinin okur-yazar olmadığını da hatırlatan Özberk, ?Yine her 5 kadından biri doğum öncesi sağlık hizmeti alamıyor. 5 anne ölümünden 4'ü önlenebilir, nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Her 5 kadından ancak biri istihdama katılabiliyor? diye konuştu.

Proje danışmanlarından Hayriye Ertekin ise, Türkiye'de şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 3'ünün şikayetçi olduğunu vurguladı. Türkiye'de 61 Kadın Dayanışma Merkezi olduğunu da ifade eden Ertekin, şiddete maruz kalmış kadınlarla görüşme yapan kimselerin özelliklerine de değinerek, şu uyarıda bulundu:

?Görüşmeci hoşgörü ve güven verici, iyi bir dinleyici, sakin, anlayışlı ve tarafsız olmalı?

Şiddet mağduru kadınla görüşürken onların psikolojisinin de hesaba katılması gerektiğini anlatan Ertekin, şu konulara dikkat çekti:

?Bilgi kadını incitmeden alınmalı. Sorular yönlendirici ve yargılayıcı olmamalı. Elini sıkma gibi doğrudan temastan kaçınılmalı. Oturacağı yerde kadının kapıya dönük olmamasına dikkat edilmeli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber