Üç soruda problem var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soruları inceleyen uzmanlar, Tarih, Türkçe ve Fen Bilimleri testindeki birer soruyu problemli buldu.

TARİH Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Tarih Bölümü Başkanı Ekber Zekioğulları, "Tarih birinci bölümdeki 4'ncü sorunun iki yanıtı var. Soruya göre Osmanlı ekonomisinin bozulması ve merkezi otoritenin zayıflaması tımarlı sipahi sayısının azalmasına neden olabileceği gibi, vergi miktarının azalmasına da neden olur. Yani bu sorunun iki yanıtı da doğrudur. ÖSYM'nin doğru olarak verdiği 'C' şıkkı ile bize göre 'A' şıkkı doğru yanıttır. Bu nedenle bu soru iptal edilmeli" dedi.

TÜRKÇE Aynı dershanenin Türkçe Edebiyat Bölüm Başkanları, Türkçe 14'ncü sorunun da tartışma yaratacağını savundular. Uzmanların soruyla ilgili yorumu şöyle: "14. soruda 'E' seçeneği tartışma yaratır. Verilen parçanın 5. cümlesinde ilk bağlaç, 'oysa' sözcüğü. İkinci bağlaç olarak 'ancak' sözcüğü düşünüldüyse, buradaki 'ancak'ın 'sadece' anlamıyla 'edat' olduğu ileri sürülebilir. İkinci bağlaç olarak 'değil' sözcüğü düşünüldüyse, 'değil'e pek çok kaynakta edat dendiği biliniyor. Bu nedenle bu soru çok tartışılacak. ÖSYM'nin bu soruyu bir kez daha ele alması gerekebilir."

FİZİK Uğur Dershaneleri Eğitim-Öğretim Koordinatörü ve Fizik Bölüm Başkanı Alpaslan Alemdar, Fen Bilimleri-2 testinin 4. sorusu olan Fizik sorusunun cevabının hatalı olduğunu savundu: Alemdar, soruyla ilgili şunları söyledi: "ÖSYM bu sorunun doğru yanıtını (A- YaLNIZ I ) olarak kamuoyuna açıkladı. Ancak sorunun doğru cevabı, 'A' seçeneği değil 'D' seçeneği olmalı. Çünkü soruda 'Açısal İvme' sorulmuş. Bu kavram müfredatta yok. Ancak öğrenciler birim zamandaki açısal hız değişimi kavramını düşünürlerse açısal ivmeye ulaşabilirler. Hareketin düzgün dairesel olduğu belirtilmemiş. Ancak sürtünmenin önemsiz olması düzgün dairesel hareket olmasını düşündürürse de açısal ivmeler '0' olur. Bu da bir eşitlik olarak alınabilir. Bu nedenle yanıtın D- seçeneği yani 'I. ve II.' olması gerekiyor. Dolayısıyla doğru cevabın değiştirilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber