Anayasa Mahkemesi kararı 1 Ağustos'ta açıklanırsa...

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

Anayasa Mahkemesi kararı 1 Ağustos'ta açıklanacak mı? (2)

Karar ve gerekçe 1 Ağustos'ta açıklanırsa, 26 Ekim Pazar günü veya 2 Kasım Pazar günü için seçim kararı alınabilir. Karar ve gerekçe gecikirse, 29 Mart 2009 yerel seçimine yönelik gelişmeler olacak.

Bu seçim, "genel seçim ve yerel seçim beraber'' şeklinde olabilir.

Neden genel seçim?

Başbakan Erdoğan'ın ara seçimle Meclis'e gelmesindeki riskli açıklamalar ışığında, genel seçim kararına doğru yol alınabilir. (Sabih Kanadoğlu açıklamasına dikkat!)

Anayasa Mahkemesi kararı sonrası, Başbakan Erdoğan ve AK Parti, için hazırlanan strateji devreye girecek.

Başbakanın gayet rahat olduğu ve partinin kapatılması halinde izlenecek yolun belli olduğu izlenimini uyandıran gelişmeler var.

Başbakan Tayyip Erdoğan, milletvekillerine, "Gizli bir planım var. Ama bunu, basının duyabileceği bir yerde açıklamam?" demesi merak uyandırdı. Erdoğan vekillerine endişe etmemeleri telkininde bulundu: "Her türlü önlemi aldık, merak etmeyin" dedi.

Derin kulislerde gizli planın ne olabileceği konuşuluyor.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun konuşmalarındaki şifreler AK Parti kurmaylarınca değerlendiriliyor.

Genel seçim

Kanadoğlu'nun AK Parti'nin kapatılması halinde ortaya çıkacak sonuçlar ve Erdoğan'ın durumuna ilişkin çıkışları, parti yöneticilerinin gündemine geldi.

Kanadoğlu'nun, siyasi yasaklı Erdoğan'ın bağımsız aday olup olmayacağına ilişkin, ara seçim ve genel seçim ayrımına giderek, "AKP kapatılırsa Erdoğan ara seçimde aday olamaz; ancak genel seçimde olabilir" şeklindeki görüşleri AKP'de değerlendirilirken, ortaya çıkan ağırlıklı görüşler bu değerlendirmenin doğru olabileceği ya da hukuksal olmasa da uygulanabileceği yönünde oldu. Kanadoğlu'nun bu görüşü AKP'deki planları etkiledi.

Partinin kapatılması ve siyasi yasak gelmesi halinde, yerel seçimleri öne çekerek ara seçim yapmayı ve Erdoğan'la diğer kurmayları bağımsız adaylık formülüyle yeniden Meclis'e sokmayı planlayan AKP, Kanadoğlu'nun tezinin uygulanacağının olasılıklı olması ya da kesinleşmesi halinde ara seçim yerine genel seçime gitmeyi gündemine alacak.

Bu durumda Erdoğan, genel seçimde tartışmasız bağımsız milletvekili olarak parlamentoya girebilecek ve bağımsız başbakan olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber