25 Üst Yaş Sınırına İlişkin Danıştay Kararı

İtfaiyeci personeli alımına ilişkin olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun vermiş olduğu karar bir çok sınav uygulamasından yaş şartını etkileyecek, buna ilişkin düzenleme yapmayan idarelerin işlemleri ise idari yargıdan dönebilecektir. Kamuda, itfaiyeci alımı yanı sıra zabıta memuru alımlarında da 25 yaş sınırı uygulanmaktadır. Danıştay kararının değerlendirilmesi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst yaş sınırına ilişkin olarak, ilk önce Danıştay Onikinci Dairesine dava açılmıştı. Onuncu daire, açılan davaya red kararı vermişti. Karara itiraz edilmiş ve itirazda, Danıştay İdari Dava Daireleri kurulu davacılar lehine karar almıştır.

Kararı görmek için tıklayınız.

İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULUNUN ÖNCEKİ KARARI

Üst yaş sınırına ilişkin olarak verilmiş olunan bu karar oldukça önemlidir. Zira, İdari Dava Daireleri Kurulu daha önce açılan benzer bir davada şu kararı vermişti:

"657 sayılı Yasada memuriyete girişte aranacak yaş koşulu sadece "genel olarak alt sınır" şeklinde belirlenmiş olup, idarelerin yerine getirmekle yükümlü oldukları hizmetin özelliklerini dikkate alarak yaş konusunda üst sınır belirlemeleri mümkün olduğundan ve 657 sayılı Yasada bu konuda aksine bir hüküm de bulunmadığından, olayda dava konusu Yönetmelik hükmü ile itfaiye hizmetinin önemi gözönünde bulundurulmak suretiyle itfaiye eri olarak atanacaklar için yaş sınırı getirilerek "27 yaşından gün almamış olma" şartının öngörülmesinde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmediği" (Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 5.10.2006 günlü YD. İtiraz No: 2006/1110 sayılı kararı)

Değişikliğe ilişkin yeni karar, Danıştayın içtihat değişikliğine gittiğini göstermektedir.

25 YAŞ ŞARTI DAVASINDA İLERİ SÜRÜLEN GEREKÇE

Ancak, yukarıda yer verilen karar 27 yaş sınırına ilişkindi. 25 yaşına ilişkin olarak açılan davada ise, davacılar çok temel bir gerekçe öne sürmüşlerdir. Bu gerekçeye göre, itfaiyecilik birimine memur yetiştiren meslek yüksekokullarına girişte üst yaş sınırı 22 olup, bu okuldan yıl kaybı olmaksızın mezun olunması durumunda dahi, aynı yıl kamu personeli seçme sınavının açılmaması veya ilgilinin askerlik hizmetinin ifasına başlaması gibi durumlarda, belirlenen 25 yaş sınırı nedeniyle mağdur olunmaktadır.

İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULUNUN GEREKÇESİ

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kararında yeni bir gerekçe sunmamış sadece davacıların iddialarına yer vermiştir. Ancak, kararda, iddiaların aynen benimsendiği görülmektedir. Davcıların iddiası şu şekildedir:

-Üniversite ve lise mezunları için farklı yaş sınırının kabul edilmesi gerektiği,

- İtfaiyecilik birimine memur yetiştiren meslek yüksekokullarına girişte üst yaş sınırının 22 olduğu, bu okuldan yıl kaybı olmaksızın mezun olunması durumunda dahi, aynı yıl kamu personeli seçme sınavının açılmaması veya ilgilinin askerlik hizmetinin ifasına başlaması gibi durumlarda, belirlenen 25 yaş sınırı nedeniyle mağdur olunacağı.

BU KARAR HANGİ DAVALARI ETKİLER

Bu karar, özellikle üniversite ve lise mezunları için bir ayrım yapmadan düşük yaş şartı taşıyan tüm işlemleri etkileyecektir. Örneğin zabıta personeli alımında da 25 yaş şartı aranmaktadır. Bu düzenleme de, dava konusu edilirse iptal olacaktır.

Yine, Danıştay'ın, davacıların askerlik hizmetinin ifasını gerekçeler arasına yazmış olması askerliğini yapanlar için farklı bir yaş sınırı tespit edilebileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenden dolayı da mağdur olanlar, artık bu kararı gerekçe göstererek, düşük yaş şartı taşıyan personel alım ilanlarının iptalini isteyebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber