Toplam 20 Maddeyle 4/B'li Personel Yönetilemez

Ülkemizde çeşitli personel kanunlarına tabi çalışanlar bulunmaktadır. Örneğin askeri personelin özlük hakları 926, memurların özlük hakları 657, hakim ve savcıların özlük hakları ise 2802 sayılı kanunda düzenlenmiştir. Her bir kanun, 100'ü aşkın maddeden oluşmaktadır. Ancak, 4/B olarak adlandırılan ve artık 100 bini aşkın kişinin çalıştığı statüye ilişkin düzenleme ise toplam 20 maddeden oluşmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personelin sık sık nakil istemesi ve kalkınmada öncelikli yörelerdeki personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla getirilen 4/B'li uygulaması, artık istisnai bir uygulama olmaktan çıkmış, genel ve yaygın bir uygulamaya dönüşmüştür. Ancak, gittikçe yaygılanlaşan sözleşmeli personel uygulamasının tüm sorunları çözen temel bir mevzuatı bulunmamaktadır. 1978 yılında çıkarılan ve o günkü koşullarda istisnai işlerde uygulanan bu yöntem, artık ihtiyacı görmemektedir.

En basitinden söyleyecek olursak;

1- 4/B'li personele uygulanacak bir disiplin mevzuatı dahi bulunmamaktadır.

2- Kamu personel sistemleri, temel olarak ana gruplara göre kurgulanmıştır. Örneğin herşey 657'e göre yazılmıştır. "Kadro" denen bir terim kullanılmıştır. Bu teknik düzenlemeden dolayı sözleşmeli personel ne görevde yükselebilmekte ne yurt dışına gidebilmekte, ne de diğer sosyal ve özlük haklarından yararlanabilmektedir. Bu konuda sözleşmeli öğretmenlerin, teknik personelin, sağlık personelinin ve diyanet personelinin yaşadığı onlarca sorun bulunmaktadır.

3- Yaşanan bir diğer sorun ise yönetici konumundaki kişilerdeki bilgi yetersizliğidir. Daha önce hiç bu şekilde bir istihdam biçimi ile karşılaşmayan taşradaki yöneticiler, sorunların çözümü konusunda zorlanmaktadır. Gerçekten, onlarce detay soruya 20 maddeden oluşan bir mevzuat ile cevap vermeye çalışmak oldukça zordur.

Sıralamış olduğumuz bu sorunlar, 4/B'li olarak çalışan personel tarafından her gün bizzat yaşanmaktadır. Ayrıca bu personelin maruz kaldığı ayrımcılık ve yöneticilerin bu personele karşı tavırları, 4/B'li personel de bir güven sorunu yaratmıştır.

Bazılarına ayrıntı gelebilecek hususlar, bazılarına çok hayati gelebilmektedir.

- Örneğin memurun bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin sevk olmaksızın sağlık hizmetlerinde yararlanması, çok ayrıntı olmasına rağmen çok çok önemli bir düzenlemedir. 4/B'linin özlük haklarında yapılacak yeni bir düzenleme de, (örneğin memur kadrolarına geçirilmesi) işte bu derece hayati ve önemli bir sorundur. Binlerce kişi iş güvencesi olmadığı için sürekli yeni sınavlara girmekte, bu ise çok büyük bir enerjinin sınavlarda tüketilmesine neden olmaktadır.

Artık 5 yılını geride bıraktığımız yaygın 4/B'li personeli istihdamında kalıcı bir çözüm oluşturmanın ve kurumlarda yaşanan gerilimi azaltmanın vakti gelmiştir ve geçmektedir. Her gün binlerce şikayetin ulaştığı siyasi mercilerin, gelen tepkileri görmezden gelmemelerini umut ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber