21 üniversitenin rektörü bu hafta belli olacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörleri değişecek üniversitelerin listesi...

Görev süreleri Ağustos 2008'de sona erecek 21 üniversitenin rektörünün yerine 18-19 Haziran da aday seçimleri yapılacak. Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversiteleri yeni rektör adayları belirleyecek. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, mevzuata göre iki dönem rektörlük görevi yaptıkları için yeniden rektörlüğe adaylıklarını koyamayacaklar. 2547 Sayılı Kanuna göre, rektörlerin görev süresi 4 yıl ile sınırlı. Bir rektör en fazla iki dönem rektörlük yapabiliyor.

CUMHURBAŞKANI ATIYOR

Rektörlük için profesör akademik unvanına sahip kişiler aday olabiliyor. Rektör adayı seçimleri üniversitelerde gizli oyla yapılıyor. Oy verecek her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir adayın ismini yazabiliyor. Üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayının ismi YÖK'e bildiriliyor. YÖK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim seçerek Cumhurbaşkanı'na sunuyor. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından birini rektör atıyor.


12 REKTÖR YİNE ADAY

AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Ayşe Sosyal, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Mehmet Bakır, Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu, Erciyes Üniversitesi Rektörü Cengiz Utaş, Fırat Üniversitesi Rektörü Mehmet Hamdi Muz, Gazi Üniversitesi Rektörü Kadir Yamaç, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Erhan Ekinci, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Faruk Karadoğan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü İbrahim Özen, Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Durul Ören de yeniden rektör olabilmek için yarışacak. HACER BAŞ

Bu seçimde aday değiller

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay, İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Yaşar Sütbeyaz, Dicle Üniversitesi Rektörü, Fikri Canoruç, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Emin Alıcı, Ege Üniversitesi Rektörü Ülkü Bayındır ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Abbas Yurtkuran.


Universitelerin patronları bu hafta belli olacak

21 üniversitede rektörlük seçimi heyecanı yaşanırken, kimi aday, okulunu dünyada ilk 100'e sokmayı kimi de kampusa mini Pisa Kulesi yaptırmayı vaat ediyor. Bazı üniversitelerde ise eski AKP'li vekiller rektörlük için yarışıyor

Türkiye çapında 21 üniversitenin öğretim üyeleri, yeni dönemde görev yapacak rektörlerini belirlemek üzere sandık başına gidecek. 18-19 Haziran'da yapılacak seçim öncesi adaylar, oylarına talip oldukları akademisyenlere projelerini anlatan broşürler ve elektronik mesajlar göndererek kampanyalarını yürütüyor. Akdeniz, Ankara, Erzurum Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, 9 Eylül, Ege, Kayseri Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, 19 Mayıs, Ortadoğu Teknik, Trakya, Uludağ, Yıldız Teknik üniversitelerinde yapılacak seçimlerinin ardından en çok oy alan 6 adayın isimleri YÖK'e bildirilecek. YÖK Genel Kurulu, 28-29 Haziran tarihlerinde toplanarak tüm adayları YÖK'e davet edecek. Adaylar YÖK'e gelmeden önce, 3 soruluk bir kağıdı dolduracak.

BİRİNCİYE DOKUNMUYOR

Rektör adayları daha sonra 28-29 Haziran tarihlerinde 15'er dakika YÖK Genel Kurulu'na projelerini ve hedeflerini anlatacak. Genel Kurul, yapacağı gizli oylama ile rektör adaylarının aldıkları oy oranına bakmaksızın 3 ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderecek. Cumhurbaşkanı Gül de 3 isimden birini rektör olarak atayacak. YÖK Genel Kurulu, Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan döneminde en yüksek oyu alan adayların yerini değiştirmeden Gül'e sundu. Bu ay yapılacak seçimlerde de YÖK'ün aynı uygulamayı devam ettirip ettirmeyeceği merak ediliyor.

GÜL'ÜN ZOR SEÇİMİ

Cumhurbaşkanı Gül de bugüne kadar, YÖK'ten gelen listelerde tartışma yaratacak değişikliğe gitmeden atama yaptı. Gül, Bilecik Üniversitesi Rektörlüğü'ne YÖK'ten gelen listede 2'nci sırada olan Prof. Dr. Azmi Özcan'ı, Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne de üniversitedeki seçimlerde ikinci olan aday Prof. Dr. Fazıl Tekin'i atamıştı. Cumhurbaşkanı Gül, Selçuk, Hacettepe, Galatasaray ve Süleyman Demirel üniversitelerine en yüksek oyu alan adayları atamış ve rektör atamalarından rahatsızlığını dile getirerek, ?Üniversiteler kendi rektörlerini seçmeliler? demişti.

ESKİ VEKİLLERİN YARIŞI

Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlük seçiminde, AKP Trabzon eski Milletvekili Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu ile Temmuz 2007 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Ahmet Ulusoy en yüksek oyu alabilmek için yarışacak. Dicle Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Jale Saraç da 2007 seçimlerinde AKP Diyarbakır milletvekili aday adayı olmuştu. Dicle Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Hüsnü Fazıl Erdem de AKP'ye Anayasa taslağı hazırlayan ekip arasında yer almıştı

Çin Seddi'ni getireceğim

Rektör adaylarının tamamına yakını ?Dünyada ilk 100 üniversite içine girme? vaadinde bulunurken, en ilginç vaat ise Dicle Üniversitesi rektör adayı Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı'dan geldi. Satıcı internet üzerinden yürüttüğü kampan-yası kapsamında, ?Kampusa minyatür Eyfel Kulesi, Özgürlük Anıtı, Pisa Kulesi ve Çin Seddi dikeceğim? dedi.

İTÜ, Türkiye ile değil dünya ile yarışmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Hasancan Okutan, hedefinin büyük olduğunu ve İTÜ'yü dünyanın en iyi üniversiteleri ile yarışır hale getirmeyi amaçladığını söyledi. Prof. Okutan, ?İTÜ, kuruluşundan bu yana ülkemizde gelişmenin öncüsü olmuş ve ülkemizin kalkınmasında çok önemli rol oynamıştır. Üniversite yönetimi bu yarışın kurallarına vakıf olmalıdır. Sürekli gelişmeyi benimsemiş, akademik kalite kültürünü oluşturmuş, bilimde ve teknolojide önder, uzlaşma kültürünü oluşturmuş, gerçekten şeffaf, Atatürk devrimlerine ve cumhuriyet ilkelerine yürekten bağlı, bir İTÜ hedeflediğim için rektörlüğe adayım? dedi.

Kıvanç EL-ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber