Vali Yardımcısı'nın ?nurcu diye fişlendim' davası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2008 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Vali Yardımcılığı görevinin yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Sur Belediye Başkanlığı görevlerini de sürdüren Ahmet Aydın, jandarmanın kendisini ?Nurcu' diye fişlediği iddiasıyla 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Diyarbakır'da devletin yöneticileri ile yargı üyelerini fişlediği iddiaları, 31 Mart 2006 tarihinde gündeme geldi ve fişlendiği ileri sürülen bürokratlar ile ilgili değerlendirme yazıları bazı gazetelerde yer aldı. Jandarmanın, ?Kamu Personel Durum Çizelgesi' adı verilen fişleme belgelerinde, bugün Başbakanlık Müsteşarı olan dönemin Diyarbakır Valisi Efkan Ala ile yardımcıları, kaymakamlar, savcılar, hakimlerin adı yer almıştı. Fişlendiği iddia edilen ve kendisi için, ?Bir yıldır görev yapıyor. Siirt Vali Yardımcılığı görevinde iken Kastamonu'ya tayini çıkmış, buradaki görevine başlamadan tayinden sarfınazar edilerek Diyarbakır iline tayin edilmiştir. Nurcu görüşe sahiptir' denilen Diyarbakır Vali Yardımcısı ve ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Sur Belediye Başkanlığı görevlerini de yürüten Ahmet Aydın, ?fişlenme' iddialarını yargıya taşıdı.

BAKANLIK: FİŞLEME YOK

Adı fişlenenler arasında geçtiğini söyleyen Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, ?Bütün hukuki yolları kullanarak şahsımla alakalı mağduriyetimi gidereceğim. Bu maddi ve manevi tazminat olsa da dava açacağım? diyerek, önce Jandarma Genel Komutanlığı'nın bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı'ndan 20 bin YTL maddi ve manevi tazminat talep etti.

Bakanlığın konuyu Jandarma Genel Komutanlığı'na sorması üzerine gelen cevap üzerine İçişleri Bakanlığı, Aydın'ın tazminat talebini reddetti. Bakanlık tarafından Aydın'a gönderilen yazıda, Jandarmanın böyle bir fişleme yapmadığını ve yapmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan olumsuz yanıt alan Ahmet Aydın, avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nde önce Jandarma Genel Komutanlığı aleyhine 100 bin YTL maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, davayı jandarmanın bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığı aleyhine açılması gerektiğine belirterek hasım düzeltmesi yaptı. Ahmet Aydın, halen devam eden dava için mahkemeye avukatı aracılığı ile 2006 yılında kendisine imzasız mektupların içinde gönderildiğini belirtitği fişlenme ile ilgili olduğu ileri sürülen belge ve bilgileri de iletti.

Ahmet Aydın, açılan tazminat davasını doğrularken, olayın mahkemeye taşınması nedeniyle yorum yapmak istemediğini söylemekle yetindi.

GENELKURMAY FİŞLEMEYİ YALANLAMIŞTI

Fişlenme iddialarının o dönemde basında yer almasından sonra Genelkurmay Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanladıı.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, teknolojik imkanlarla her türlü belgenin tahrif edilmesi, sahtesinin yapılması ve amacından saptırılmasının mümkün olduğu kaydedildi. Genelkurmay açıklamasında, ?Söz konusu emirler; EMASYA (Emniyet Asayiş ve Yardımlaşma) planları gereği ihtiyaç duyulan bilgilerin toplanması amacına yönelik olup hiçbir şekilde kişilere ilişkin bilgi talebi içermemektedir. İnceleme sonucunda, tahrifat yapılmak suretiyle emirlerin, ilgisi olmayan konularla irtibatlandırılarak gündem yaratılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır' ifadelerine yer verildi.

FİŞLEMEYLE İLGİLİ İDDİALAR

Jandarma'nın 2006 yılında ortaya atılan fişleme iddialarında, kamu görevlileriyle ilgili şu bilgilerin yer aldığı ileri sürülmüştü:

- Diyarbakır Valisi Efkan Ala (Başbakanlık Müsteşarı): 2 yıldır görev yapıyor. Batman Valisi olarak görevliyken 14.09.2004 tarihinde AKP hükümeti tarafından İl Valisi olarak atanmıştır. Eşi türbanlıdır.

- Vali Yardımcısı Cumali Atilla: 2 yıldır görev yapıyor. Çocuğu Fethullah grubuna ait olan Özel Nil İlköğretim Okulu'nda okuyor. Elazığlıdır.

- Vali Yardımcısı Ahmet Aydın: Bir yıldır görev yapıyor. Siirt Vali Yardımcılığı görevinde iken Kastamonu'ya tayini çıkmış, buradaki görevine başlamadan tayinden sarfınazar edilerek Diyarbakır iline tayin edilmiştir. Nurcu görüşe sahiptir.

- Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştür: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır, milliyetçi ve vatanperverdir.

- Vali Yardımcısı Erol Özer: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır.

- Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır.

- Vali Yardımcısı Alaattin Serdar: Bir yıldır görev yapıyor, sosyal etkinliklere katılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber