Eğitim Sen: SBS, dershanelere ve özel okullara teşviktir

Haber Giriş : 20 Haziran 2008 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, SBS sisteminin paralı eğitim ve paralı kurs sistemini eğitimin tüm kademelerine yaymanın aracı olduğunu söyleyerek, ?Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın basiretsiz ve hedef saptırma amaçlı açıklamaları, neredeyse dershaneleri sorunun kaynağı olarak göstermeye yönelmiştir. Oysa dershaneler, piyasacı ve sınav merkezli sistemin doğal uzantılarıdır? dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, eğitim sisteminin yap-boz tahtasına çevrildiğini söyleyerek, ?Eğitim sisteminin yeni garabeti bu hafta sonu sahneye çıkıyor. Bu hafta sonu, 6. sınıflar için 21 Haziran'da, 7. sınıflar için de 22 Haziran'da olmak üzere SBS gerçekleştiriliyor? dedi. Eğitim sisteminin, ilköğretimden başlayarak üniversite sonrasına kadar sınav merkezli hale geldiğine işaret eden Kılıç, ?Her yönüyle sınavlara endekslenen eğitim sistemi kamu eğitimini işlevsiz bırakarak, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırmıştır. Bu noktada SBS sisteminin paralı eğitim ve paralı kurs sistemini eğitimin tüm kademelerine yaymanın aracı olarak işleyeceğinin şimdiden belirginleştiği bir gerçektir? açıklamasında bulundu.

-?BAŞBAKAN'IN GARABET AÇIKLAMASI TİMSAH GÖZYAŞLARIDIR?-

SBS uygulaması ile birlikte özel ders, kurs gibi uygulamaların daha da artacağın ifade eden Kılıç, eğitimde ticari kaygıların kamusal kaygıları ?yerle bir? ettiğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dershaneleri ve dershane sistemini eleştirmesinin bir garabet olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, ?İktidarda bulundukları 6 yıl boyunca eğitimin her kademesinde ticarileştirme ve gericileştirme faaliyetlerini gündemlerinin ilk sırasına yerleştirenlerin; sınav sistemini ortadan kaldıracak mekanizmalar geliştirmek yerine, bu sistemi dershanelerin daha da palazlanmasına imkan verecek şekilde yaygınlaştıranların, dershane sistemini eleştirmeleri timsah gözyaşları olarak değerlendirilmelidir? dedi.

-?AKP DÖNEMİNDE DERSHANELER ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR?-

AKP döneminde, geçmiş döneme göre, dershaneye giden öğrencilerin oranında yaklaşık 2 kat arttığına işaret eden Kılıç, AKP döneminde dershanelerin altın çağını yaşadığını kaydetti. Kılıç, ?Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın bu basiretsiz ve hedef saptırma amaçlı açıklamaları, neredeyse dershaneleri sorunun kaynağı olarak göstermeye yönelmiştir. Oysa dershaneler, piyasacı ve sınav merkezli sistemin doğal uzantılarıdır ve piyasacı sınav merkezli eğitim politikaları yeniden kamusal eğitim politikalarıyla ikame edilmeden, dershane sisteminin de ortadan kaldırılması mümkün değildir. AKP yetkilileri de bu durumu çok iyi bilmektedirler, ancak sorunların kaynağını neoliberal eğitim politikalarında aramaları ya da bunu itiraf etmeleri elbette kendilerinden beklenmemelidir? açıklamasında bulundu.

Kılıç, sorunun kaynağının AKP olduğunu savunarak, okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemindeki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini anlattı. Sınavlara bağımlı kılınan çocuklara sistemin verdiği zararın açıklıkla tartışılması gerektiğini söyleyen Kılıç, SBS'nin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber