ASO, akıllı binasında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Sanayi Odasının (ASO), yaklaşık 8 milyon dolara mal olan "akıllı" hizmet binası tamamlandı. ASO, yeni binasında hizmet vermeye başlarken, resmi açılışın Temmuz ayı ortalarında yapılması planlanıyor.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir'den alınan bilgiye göre, "akıllı" teknoloji ile donatılan binanın özellikleri saymakla bitmiyor. Binada kullanılan teknoloji nedeniyle ziyaretçiler girişten alacakları kart ile sadece işlerinin olduğu kat veya katlara çıkabilecek ve bu kart söz konusu katlarda belli kapıları açaçak. Ziyaretçiler aldıkları kart ile başka katlara çıkamayacak, çıkmayı başarsalar bile bu kez de o kattaki kapıları açamayacaklar.

64 güvenlik kamerasıyla içi ve çevresi 24 saat izlenen binanın, aynı zamanda her noktası yangın algılama ve söndürme sistemine bağlı. Olası bir yangın halinde binadaki arşiv odaları gazlı, geriye kalan bölümler ise sulu sistemle söndürülecek. Yine yangın veya deprem esnasında binanın yangın merdivenlerindeki kapıların kilit sistemi otomatik olarak açılacak. Böylece yangın merdivenlerinin dışarıdan da açılması sağlanarak içerdekilerin hızlı bir şekilde tahliyesine olanak sağlanacak.

Binada ısıtma, soğutma ve klima sistemi ise benzerlerinden farklı olarak çatıda konumlandırıldı. Bu sayede binanın altında iki katlı 100 araçlık bir otopark yapılması sağlanmış oldu. 17 kat olarak inşa edilen bina, zemin ve zemin altındaki 4 kat dahil edildiğinde 22 kata ulaşıyor.

8.5 şiddetinde depreme dayanıklı

Zeminden yüksekliği 73 metre 40 santim olan binanın terasından 270 derece açıyla Ankara manzarası izlemek mümkün. Bina 8.5 şiddetinde depreme dayanıklı olarak radye temel, kiriş kolan sistemi kullanılarak yapıldı. Temelinde 2 metre kalınlığında tek blok halinde beton bulunan binanın betonunda kullanılan demir miktarı 770 ton. Binada 1 meclis toplantı salonunun yanı sıra meslek komitelerinin toplantıları için ayrı katlarda 4 adet daha toplantı salonu yer alıyor. Bu salonların dışında ayrıca her katta toplantı odaları da mevcut.

Kurulan kapalı devre kamera sistemiyle ASO'daki basına açık toplantılar, profesyonel kamera sistemiyle görüntülenerek bu görüntüler bina girişine kurulan elektronik panoya aktarılarak buradan isteyenlerin toplantıları canlı olarak izlemeleri sağlandı. Bu sistemle aynı zamanda toplantılara ilişkin görüntüler bina içinde kamera kurulmadan, kablo çekilmeden televizyon kanallarına verilmesini de mümkün kılıyor. Yine binada kurulan bu kapalı devre sistem aracılığıyla kaydedilen görüntüler toplantı sonunda DVD haline getirilerek isteyen basın mensuplarına verilebilecek.

Aynı sistemle ASO'daki basına açık toplantılar kayıt edilecek ve bunlara ait görüntüler bina girişine kurulacak 12 metrekare büyüklüğündeki dev LED videowall ekranından dışarıya yansıtılarak halktan isteyenlerin toplantıları izlemesi sağlanacak. Ayrıca milli maçlar ile önemli futbol karşılaşmalarının da bu ekrandan verilmesi planlanıyor.

ASO'nun yeni hizmet binasının resmi açılışı ile birlikte halen internetten test yayında olan ASO internet TV'de normal yayınına başlayacak. Böylece ASO'daki tüm toplantıların buradan da izlenmesi mümkün olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber