Kayseri'de hekim krizi devam ediyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin en büyük ilçelerinden Develi'de hiç çocuk uzmanı bulunmadığı ve Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine atanan hekimlerin atıl konuma geldiği iddiaları Tabip Odası tarafından doğrulandı

Helin Aygün / Medimagazin

Kayseri'nin Develi ilçesinde çocuk doktoru olmadığı ve Kayseri Doğumevinde 13 çocuk uzmanının atıl duruma düştüğü iddialarına Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Karamehmet Yıldız da katıldı. Yıldız, Develi Devlet Hastanesinde bir aydan fazla süredir pediatri uzmanı bulunmadığını, Doğumevi bünyesine alınan çocuk uzmanlarının da görevlerini icra edemediklerini söyledi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkaya ise iddiaları reddetmişti.

Kayseri'de görev yapan bir grup sağlık çalışanı, Kayseri'nin en büyük ilçelerinden Develi'de hiç çocuk hekimi kalmadığını, buradaki hekimlerin Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine gönderildiğini ileri sürmüştü. Sağlık çalışanları, açılacağı söylenen yenidoğan yoğun bakım ünitesi için geçici görevleri iptal edilerek Doğumevi'ne getirilen 13 çocuk uzmanının atıl duruma düştüğünü savunmuştu.

Doğumevi'nde gerekli donanım yok

Kayseri'deki doktor kriziyle ilgili bilgi veren Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Karamehmet Yıldız, Doğumevi bünyesinde bir pediatrik nöroloji, bir pediatrik kardiyoloji ve bir pediatrik hematoloji uzmanının görev yaptığını söyledi. Bu hekimlerin uzmanlık dalları ile ilgili donanım ve polikliniklerin Doğumevi Hastanesi'nde mevcut olmadığını belirten Yıldız, ?Sözü edilen uzmanların tamamı, Kayseri'de açılması planlanan Çocuk Hastanesi için hazırlık yapılması amacıyla, bir-iki yıl öncesinden başlanarak Kayseri Doğumevi Hastanesi kadrosuna atandılar. Ancak, bu hekimler ihtiyaç bulunan Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışmaktayken geçici görevleri iptal edilerek, çalışma şartları oluşmadığı halde Doğumevi Hastanesine gönderildiler? dedi.

Hiç hasta bakmayan doktorlar var

Doç. Dr. Karamehmet Yılmaz, halihazırda Kayseri'de Çocuk Hastanesinin inşaatının devam ettiğini ancak, buranın 1,5?2 yıldan önce açılabilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. Bu durumda, sözü edilen uzmanların mesleklerini icra etmelerine imkân bulunmayan bir hastanede istihdam edildiklerini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

?Bu uzmanlardan bazıları görevlendirildikleri günden beri hiç hasta bakmadıklarını ve kendilerine mevcut fiziki şartlarda hastane yönetiminin poliklinik dahi veremediğini ifade etmektedirler. Oysa ki Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesinde bir pediatri uzmanı günde yaklaşık 150 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Bu durumda aynı ilde bir hastanede çalışma şartları oluşmadığı halde atıl bir şekilde uzman doktorlar istihdam edilirken, yakınındaki bir başka hastanede aynı uzmanlık dalında hekim sıkıntısı yaşanıyor.?

Develi'de çocuk uzmanı bulunmuyor

Doç. Dr. Yıldız, sağlık çalışanları tarafından ileri sürülen ancak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından reddedilen Develi Devlet Hastanesinde bir aydan fazla süredir pediatri uzmanı bulunmadığı iddiasına da değindi. Yıldız, ?Develi ilçesi yaklaşık elli bin nüfusu olan, hinterlandı geniş, tarım ve hayvancılık yapılan bir ilçe. Özellikle kenelerin yol açtığı hastalıkların bir sorun olarak yaşandığı bu mevsimde bu denli yoğun hasta trafiği olan hastanede pediatri uzmanı bulunmuyor? dedi.

Hem hekimler hem hastalar zor durumda

Kayseri'de uzman hekimlerin istihdamında sorunlar olduğunun, tabip odası üyeleri tarafından sık sık dile getirildiğini anlatan Doç. Dr. Karamehmet Yıldız, şunları kaydetti:

?Ülkemizde nadir bulunan pediatri yan dal uzmanlarının çalışma şartlarının oluşturulmadığı bir hastanede istihdam edilmesi tarafımızdan anlaşılamamaktadır. Pediatrik nöroloji, pediatrik kardiyoloji ve pediatrik hematoloji-onkoloji uzmanlarının atıl bir şekilde Doğumevi bünyesinde tutulmaları hem bu hekimleri hem de hastaları zor durumda bırakmaktadır. Bu hekimler bir yandan mesleklerini icra edemediklerinin üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da çalışamadıkları için gelirlerinin azalması nedeniyle ekonomik olarak zor durumda kalmaktadırlar. Sözü edilen yan dal uzmanlarının çalışabilmeleri ve hastalara yararlı olabilmeleri ancak fiziki ve teknik donanımın sağlanması ve yararlanacakları yandaş kliniklerin (fizyoterapi, psikolojik danışmalık, radyoterapi) kurulması ile mümkündür. Bu şartların Doğumevi Hastanesinde sağlanabilmesi kanaatimce ne mümkündür ne de gereklidir. Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesinde mevcut olan donanım ve imkânların kullanılması ülkemizin kaynaklarının israf edilmemesi bakımından da son derece önemlidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber