Savunma sanayiinde milat: Yerli helikopter geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ATAK projesinin yürürlüğe girmesiyle ilgili düzenlenen törende anlaşmaya imza attı.

Yazılım ve donanımı milli imkanlarla tasarlanıp üretilecek Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesi dün resmen yürürlüğe girdi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 91 adet Taktik-Taarruz/Keşif helikopterleri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ)'nin Ankara'daki tesislerinde üretilecek. 2,7 milyar dolarlık sözleşmenin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirilen resmî törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile İtalya'yı temsilen de İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı. Sözleşme imza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, projenin önemli ölçüde milli sanayi tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Türkiye'nin ATAK helikopter satış hakkına sahip olmasının savunma sanayii açısından vurgulanması gereken bir konu olduğunu ifade eden Erdoğan, 2003 yılında yüzde 25 olan savunma ihtiyaçlarının yerli sanayiden karşılanma oranının geçen yıl yüzde 41'e çıktığını hatırlattı ve 2010 için öngörülen yüzde 50'lik hedefin aşılacağını söyledi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Türkiye'nin coğrafyası itibarıyla modern bir orduya sahip olması ve askerî ihtiyaçlarını da büyük çoğunlukla kendi imkanlarıyla gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. ATAK projesinin Türkiye'nin ilk önemli stratejik savunma sanayi projesi olduğunu ifade eden Gönül, bundan sonra da askerî ihtiyaçların karşılanmasında milli imkanlara öncelik vereceklerini dile getirdi. Gönül, hızlı bir gelişim sürecinde olan Türk savunma sanayiinin yıllık cirosunun 2 milyar doları aştığını vurguladı.

İlk helikopter 60 ay sonra teslim edilecek

TUSAŞ T129 ATAK helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payını gerçekleştirme ve doğrudan satış ve pazarlama hakkına sahip olacak. T129'larda yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek. TAI program kapsamında, "program ve sözleşme yönetimi", "sistem entegrasonu tasarımı ve geliştirilmesi'', "kalifikasyon'', "üretim'' ile "entegre lojistik destek'' alanlarında iş payına sahip olacak. Türk endüstrisinin hakimiyeti altında oluşturulacak helikopterlerin yaklaşık 30 yıl olan kullanım ömrü boyunca istenilen kapsamda modernizasyon yapılma imkanı sağlanacak. ATAK projesinin süresi sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay. Bu süre içerisinde 60'ıncı ayda ilk T 129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek.

ATAK'ın hayata geçirilmesi 12 yıl sürdü

ATAK projesiyle ilgili ilk ihale 1996 yılında açılmış ancak bu ihale 2004 yılında iptal edilmişti. TÜBİTAK'in başkanlığında 2004 yılından itibaren milli bir görev bilgisayarı üzerinde başlayan çalışmaların ardından yeni bir ihale gerçekleştirildi. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 2007 Mart ayında açıkladığı kararda AgustaWestland firması ATAK Programı ihalesini kazanan firma olarak ilan edilmişti. Ardından Nisan 2007'de Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca (SSM) ulusal havacılık kuruluşu TUSAŞ ana yüklenici olarak ilan edildi. Daha sonra da TUSAŞ'la ulusal elektronik kuruluşu ASELSAN ve yabancı yüklenici AgustaWestland arasında müzakeresine başlanan ATAK Programı Sözleşmesi imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber