TEB'den % 1.5 faizle konut kredisi

Haber Giriş : 26 Haziran 2008 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TEB, TURYAP'tan ev sahibi olmak isteyenlere tüm vadelerde yüzde 1.5 faizle ve üzere 120 aya kadar vadeli konut kredisi kullandıracak.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), TURYAP ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma çerçevesinde, TURYAP müşterilerine yüzde 1.5 faizli konut kredisi kullandıracak olan TEB ayrıca krediyi 120 ay vadeyle sunacak. Kredi kullanacaklara ilk üç ay için ödemesiz dönem fırsatı da sunulacak.

Söz konusu işbirliğine ilişkin yapılan toplantıda konuşan TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, 2007'de yaklaşık yüzde 50'ler düzeyinde bir büyüme gerçekleştirildiğine işaret ederken, konut kredileri kaynaklı küresel dalgalanmalara işaret etti. Kişmir, 2008 yılında Türkiye'de konut kredilerinin, ilk üç ayda yüzde 10 dolayında arttığını belirterek, ?Bugün Mayıs sonu itibariyle de baktığımızda yüzde 13 seviyelerinde. Yine de esasında bütün bunlara rağmen, Türkiye'deki konut sektörü yine de büyümeye devam ediyor. Bizim konut kredilerimiz hala dünyanın küçülmesine rağmen, yüzde 13 seviyesinde de olsa ilk beş ayda bir büyüme gösterdi? diye konuştu.

-?GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ 200 ALT SEKTÖRÜ BESLİYOR?-

Konut ve inşaat sektörünün, makro ekonomi için ciddi bir lokomotif olduğunun altını çizen Kişmir, bu sektörün, bir ülkenin istihdamını, gelişmesini, büyümesini olumlu etkilediğini söyledi. Kişmir, sektörün, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki payın son dönemde yüzde 5'e çıktığının kaydederek, ?Bugün problemin kaynağı olan ABD'ye bile yüzde 60'lar seviyesinde, AB ortalamasında yüzde 40-50 seviyelerinde. Buradaki mesajı şudur, gayrimenkul sektörü hareketlendiği zaman arkasındaki 200 tane alt sektörü besleme özelliği taşıyan bir yapısı vardır? dedi. Gayrimenkul sektörünün, her dönem Türk tüketicisi açısından cazibesini sürdürdüğünü söyleyen Kişmir, bu çerçevede TURYAP'la bir işbirliğine imza attıklarını ifade etti.

-TEB KREDİSİNİN KOŞULLARI

Kişmir, yapılan işbirliğiyle, TURYAP'tan ev sahibi olmak isteyenlerin, TEB'ten cazip ve uygun koşullarda konut kredisi kullanabileceklerini anlatarak, verilecek olan konut kredi faizinin tüm vadelerde yüzde 1.5 olacağını bildirdi. İşbirliği çerçevesinde ayrıca, ilk üç ay müşterilere ödemesiz olarak konut kredisinin kullandırılacağına işaret eden Kişmir, ?Müşteri ödemeye 4. aydan itibaren başlayacak. Ayrıca, bunun yanında müşteriler, bu senenin başında çıkardığımız ?molalı kredi' uygulamasını da kullanabilecekler. Yani müşteri kredisinin vadesi boyunca her sene iki ay ?Ben bu iki ay bu krediyi ödemek istemiyorum' dediği zaman bu molalı kredi ürününü de kullanma şansına sahip olacak? diye konuştu.

-KONUT KREDİLERİ 35.8 MİLYAR YTL'YE ÇIKTI-

Kişmir, şu anki yaygın faiz oranlarının 1.59 olduğunu belirterek, ?Dolayısıyla yaklaşık bir 10 puanlık avantaj sağlıyor. Vade olarak da 120 ay. Dosya masraflarında da genellikle bizim uygulamalarımız 800 YTL civarında, ama TURYAP'la yaptığımız işbirliğiyle müşteriden yüzde 50 civarında tahsil edeceğiz? dedi. Daha önce de benzer uygulamaların olduğunu fakat bunlarda müşteriye yansıyan bir avantajın bulunmadığını anlatan Kişmir, bu işbirliğinde ise, tarafların avantajı dışında faiz, üç ay gecikmeli ödeme gibi müşteriye yansıyan avantajların olduğunu kaydetti. Kişmir, bu uygulamada aylık olarak 300-500 işlem geleceğini öngörerek, her bir işlemden aylık ortalama 100-150 bin YTL alınabileceğini söyledi. 2006'nın Aralık ayı sonunda toplam konut kredilerinin sistemde 22.1 milyar YTL ile kapandığını, 2007'nin aynı döneminde ise 30.8 milyar YTL'yle kapanış olduğunu söyleyen Kişmir, yaklaşık yüzde 40 civarında bir artış yaşandığını dile getirdi. Kişmir, 13 Haziran 2008 itibariyle de konut kredilerinin 35.8 milyar YTL'ye çıktığını belirterek, ?2008'in başından bugüne kadar yüzde 13'lük bir artış olmuş. Piyasanın, yılın ikinci yarısında da ilk yarısı gibi olmasıyla yaklaşık yüzde 25-30'luk bir büyme olur bu da geçen yıla göre yüzde 10-15 puan daha az bir büyümedir. Yani, geçen yıl yüzde 45 olan büyüme bu yıl yüzde 30 civarında olacaktır? dedi.

-?MORTGAGE KİRACILIĞI ORTADAN KALDIRACAK BİR ?DEVRİM'?-

TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner de TURYAP'ın 350'ye yakın temsilciliği bulunduğunu, sisteminde 25 binden fazla satılık ve kiralık ilanları içeren güncel bir portföy olduğunu ve bunların 17 binini de konutların oluşturduğunu anlattı. Soner, bankacılığın, gayrimenkul sektörünün ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, ?TEB'in müşterilerimize sunduğu özel koşulların, konut satın alırken TURYAP'ı tercih edenler tarafından ilgi göreceğini umut ediyoruz. Bu kredilerin kullanıcı nezdinde üç önemli avantajı var. Başvurular hızla sonuçlanıyor, faiz oranları düşük ve geri ödemeler üç ay sonra başlıyor? dedi. Türkiye'de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 30 yıl vadeyle ev satın almak yerine, 30 yıl boyunca kira ödemenin normal kabul edildiğini söyleyen Soner, mortgage sisteminin ev sahibi olmayı kolaylaştırarak, satışları yüzde 100 arttıracağını kaydetti. Soner, mortgage sisteminin kiracılığı ortadan kaldıracak bir ?devrim? olduğunu vurgulayarak, ABD ve Avrupa pazarlarında 50 yıl önce devreye giren sistemin Türkiye'de de yaygınlaşması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de mülk sahibi olma oranının yüzde 70 olduğunu belirten Soner, ?Türkiye'de yılda 1 milyon civarında kayıtlı kiralık ve satılık işlemi yapılıyor. Vatandaşımız yaşam boyu ortalama yedi adet konut satışı ya da kiralama işlemi yapıyor. Tüm bu yüksek olanların bu işbirliğine yansıyarak verimli kılmasını diliyorum? dedi.

TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay ise banka kredisi olmadan ev almanın zor olduğuna işaret ederek, bundan dolayı kendilerinin de TEB'le bir ?çözüm ortaklığına? gittiklerini anlattı.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber