Ödeme güçlüğü çekenlere ücretsiz sağlık sigortası

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na göre ülke nüfusunun tamamı sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.

Devlet, ödeme gücü olmayan tüm vatandaşlara ücretsiz sağlık sigortası yapacak. Yeşil kart sistemi genel sağlık sigortasına dahil edilecek. Çalışma Bakanlığı, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü ?genel sağlık sigortasına' ilişkin çalışmaları hızlandırdı. Bakanlık, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Taslağı'nı en geç gelecek hafta Başbakanlık'a sunacak. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye, Avrupa'da uzun süredir uygulanan genel sağlık sigortası sistemiyle tanışacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşlara eşit ve adil biçimde ulaştırılmasını hedeflediklerini açıkladı. Sosyal güvenlik sisteminde büyük bir reforma hazırlandıklarını belirten Başesgioğlu, genel sağlık sigortasının da bu reformun en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu kaydetti.

Tüm vatandaşların sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacağını ifade eden Başesgioğlu, "Statüsü ne olursa olsun ister memur olsun, ister işçi, isterse bağımsız çalışsın tüm vatandaşlar bu sistem içinde yer alacaktır." dedi. Şu anda Emekli Sandığı, Bağ-Kur ya da SSK'ya prim ödemekte olan vatandaşların buna devam edeceğini dile getiren Başesgioğlu şöyle konuştu: ?Yeşil kartlılar ve ödeme gücü bulunmayan yoksulluk sınırının altındaki vatandaşların sağlık primlerini devlet karşılayacak. Yeşil kart ve diğer sosyal yardım kapsamındaki sağlık programları da genel sağlık sigortasına dahil edilmiş olacak. ?Proje maliyetinin henüz belli olmadığını kaydeden Başesgioğlu, "Ancak Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile genel sağlık sigortası paralel yürütüldüğünde maliyetin bütçe üzerine fazla bir yük getirmeyeceğini düşünüyoruz.? dedi.

Genel sağlık sigortası sistemine göre herkes prime esas kazancından yüzde 12,5 oranında sağlık primi ödeyecek. Aile fertleri ek prim yükü olmaksızın kapsama alınacak. Belirlenen minimum yaşam düzeyinin altında kalanların primlerini devlet ödeyecek. Sağlık sigortasından yararlanacak vatandaşlar önce birinci basamak sağlık kuruluşlarına (sağlık ocakları) ya da illerde aile hekimlerine gidecek. Acil durumlar haricinde hastanelere gitmek için sevk gerekecek. Genel sağlık sigortası sisteminin sosyal güvenlik reformuyla birlikte hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Bu yasama döneminde TBMM'ye sunulması beklenen sosyal güvenlik reformuyla, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur tek çatı altında birleştirilecek

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber