MEB Yönetici Atamada Yükselen Sesler!...

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin 24/04/2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, 25/06/2008 tarihinde de 2008/50 nolu genelgeyi yayımlayarak uygulamanın başlanması talimatı vermiştir. Maillerimize ulaşan soru, sorun ve isyan derecesine varan haykırışları MEB Personel Genel Müdürlüğünün de işitmesi için sizinle paylaşmak istiyoruz...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2008 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bize yoğun olarak ulaşan 3 konudan derlediğimiz mailleri sizinle paylaşıyoruz.

1-Sayın Memurlar.net yetkilileri: Bugüne kadar yaptığınız yayınlarla biz eğitimcilere önemli katkılar sağladığınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kazanım, bilgilendirme noktasının yanı sıra hak arama noktasında da cereyan etmiştir.

Bakanlık genelgeyi yayımladı uygulama başlıyor ama bir kargaşadır gidiyor:

Ben halen yöneticilik yapmakta olan ve 12 yıllık asaleten idarecilik tecrübesi olan bir öğretmenim.

Genelgeye göre ben ve sınav kazanan bir kişi aynı okula başvurduğumuz taktirde sınav kazanan arkadaş koşulsuz olarak atanacaktır. Şimdi bakanlığa soruyorum benim idarecilik tecrübemi bertaraf edecek bu uygulamada hak hukuk var mıdır? Evet ben de sınav kazanan ve sınav geçerlilik sürelerinin dolmasına az süre kalan arkadaşların mağdur olmalarını istemiyorum. Hakları teslim edilsin istiyorum fakat bunu yaparken ben ve benim konumumdaki insanların mağduriyete uğratılması ne kadar doğrudur?

Kaldı ki bu sınavı kazanan arkadaşların sınava girdikleri dönemde var olan mevzuatta sınav puanının belli bir kısmı puanlamaya katılmakta, değerlendirme puanına göre ikimiz de değerlendirildikten sonra yüksek puanlı olanın ataması yapılmaktaydı.

2- Ben 4 yıl Anadolu'da Müdür Yetkili Öğretmen olarak çalıştıktan sonra İstanbul'a öğretmen olarak geldim. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 2006 yılında müdür yardımcısı olmaya karar verdim. O dönemde var olan mevzuat gereği müdür yardımcısı olabilmek için Seçme Sınavına girmek ve en az 70 puan almak gerekiyordu. Sınav açılmasını beklerken 04/03/2006 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre daha önce yöneticilik yapmış olanlar (kurucu müdürlük, müdür yetkililik gibi) sınava girmeden yeniden atama kapsamında yönetici olabilmekteydiler. O dönemde Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı açıldı ve sınavın 30/06/2006 da yapılacağı söylendi. Ben de sınava başvurmak istediğimde ise İlsis'te yöneticilik sizin müktesep hakkınız olduğundan sınava giremezsiniz ifadesiyle karşı karşıya kaldım. O dönemde yönetmeliğin Ek Madde-2'de yer alan;

"EK MADDE 2- Eğitim Kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemleri; Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.
Atama ve yer değiştirme işlemleri aşağıdaki sıralama esas alınarak gerçekleştirilir.
a) İsteğe bağlı yer değiştirmeler,
b) Zorunlu yer değiştirmeler,
c) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi kapsamında tekrar atama,
ç) Bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında bulunanlar ile bu Yönetmeliğin 12 nci maddesi kapsamında yapılan Seçme Sınavı sonucuna göre eğitim kurumu müdür yardımcılığı ile Düzey Belirleme Sınavına katılanlardan eğitim kurumu müdürlüğüne yapılacak atamalar.
Atama ve yer değiştirmelerde yukarıda belirlenen öncelik sırası değiştirilemez."

hükümlerine göre atama yapılması gerekmekteydi. Fakat yönetmeliğin özellikle takdir puanını düzenleyen hükümleri iptal edilince atama isteyemedik. O yönetmeliğin bu hükmü iptal olmamıştı aslında. İptal olan Takdir Puanı gibi objektif olmayan kriterlerin varlığıydı.

Gelinen noktada 30/06/2006 tarihli sınava alınmayan daha önce yöneticilik yapmış biz yönetici adayları böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Sınava alınarak kazanan arkadaşlar hiçbir kıstasa tabii olmadan öncelikle atanacaklardır. Peki bizim durumumuz ne olacaktır? Sınava alınmamış olmamız da bizde bir kusur mu vardır ki sorunlarla karşı karşıya bırakılan biz oluyoruz?

3- Ben 26/03/2005 tarihinde yapılan Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına girdim. Ve o dönemde sonuçlar açıklandığında 69 puan aldığımı öğrendim. Kazanamadığımı düşünürken bazı soruların hatalı olması ve mahkeme kararıyla iptal edilmesi nedeniyle sınav sonucunun yeniden değerlendirildiğini memurlar.net'te okuyunca tekrar sonucuma baktım. Bu kez puanımın 72 olduğunu gördüm. Yani barajı aşmıştım. Yeni yönetmelikle beraber yayımlanan genelge de bizimle ilgili tek bir açıklamanın olmaması beni hayretlere düşürdü. 2005 yılında yapılan sınavı kazanan yani 70 barajını aşan arkadaşların bir çoğu atanmışlardır.

Şimdi ise 5 bine yakın sayıda olan ben ve benim konumumdaki insanlarla ilgili en küçük düzenleme yapılmaması beni şu soruları sormaya itmektedir?
a- Sınav sorularını hazırlayan biz miydik?
b- Mahkeme kararını geç uygulayan (sınav sorularını iptali kararı) biz miydik?
c- Sınav sonuçları yeniden değerlendirildiğine(07/05/2008'de) göre sınav geçerlilik süremiz hakkında neden açıklama yapılmamaktadır?
d- Sınav geçerlilik süremiz uzatılmayacaktı ise sonuçların yeniden değerlendirilmesi ne anlam taşımaktadır?
e- Roma'yı da biz mi yakmıştık acaba?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber