Bahçeli, Ergenekon gözaltılarını değerlendirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeli'den Ergenekon'u yürüten savcılara çağrı

Ankara - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili "Süreç, yargı bazında devam etmektedir. Bunun sonucunu beklemek lazım" dedi.

Bahçeli, soruşturmayı yürüten savcıların da daha derli toplu, zamanı da iyi kullanarak, anlaşılır bir metinle Türk milletinin huzuruna çıkması gerektiğini bildirdi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin Ergenekon soruşturması ile ilgili sorularını yanıtladı. "Ergenekon soruşturması kapsamında bugün bazı gözaltılar oldu. Zamanlamasına ilişkin, tam da kapatma sürecinde bu gözaltıların olması eleştiriliyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bahçeli, uzun zamandır devam eden bir soruşturmanın olduğunu hatırlattı.

Bugünkü geldiği aşama hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını belirten Bahçeli, "Fakat Türkiye'nin siyasi ve sosyal yönden çok ağır bir bunalıma doğru süreklenmektedir. Temmuz ayının bütün sıcaklığı, siyasi ve sosyal hayatımızı tesir etmiş durumdadır. Bütün bunlar da doğru bir bilgilendirmeyle kamuoyunun aydınlatılmasında yarar vardır. Şu an için aşırı bir bilgiye sahip değiliz" dedi.

Bahçeli, "Gözaltıların, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sözlü açıklamasına denk gelmesi ile kapatma davası arasında bir bağ olabilir mi?" sorusu üzerine şöyle dedi:

"Türkiye'deki siyasi ve sosyal hayatı anlaşılmaz hale getirmek istiyorsanız, çok farklı yorumlar yapmaya muktedir olabilirsiniz. Bugün için de bir açıklamayı, bir soruşturmayla ilişkilendirerek farklı değerlendirmelere Türkiye'yi yönlendirmek mümkündür. Acaba bunlar, çıkış yolu mudur? Demokrasi içinde kalarak Türkiye'yi bir normalleştirme sürecine nasıl yönlendirebileceğimizi, sokabileceğimizi düşünmek dururken, Türkiye'yi karma karışık, anlaşılmaz ülke haline getirmek doğru değildir. Süreç, yargı bazında devam etmektedir. Bunun sonucunu beklemek lazım. Zannediyorum, henüz Ergenekon dosyasıyla ilgili bir soruşturma tamamlanmış gözükmemektedir. O bakımdan erken konuşmak, farklı farklı sözler söylemek, konuşmak için gerekli olabilir ama bugünlerde böyle bir aşırı konuşmaya da gerek yok."

Kİmse bilgi sahibi değil"

"Bugün yaşanan gelişme, rejimle ilgili kaygılarınızı artırdı mı?" sorusu üzerine de Bahçeli, Türkiye'de sorunlara, demokrasi içinde bir çözüm bulunulması gerektiğini vurguladı. Bahçeli, "Buna da katkı sağlamak lazım. Her davranış, demokrasiyi zedeleyecek bir boyuta ulaştırılabilme kolaylığını sahipse, Türkiye'de sıkıntı vardır" dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Bugüne kadar hep kargaşa, kaos, iç savaş uyarısı yaptınız. Bu anlamda bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine de şunları kaydetti:

"Bu bir başlangıç soruşturmasıdır. Sonucunu görmek lazım. Henüz kimse savcının iddianamesi hakkında bilgi sahibi değil. Her basın organının farklı yorumlarıyla Türkiye'de bir Ergenekon soruşturması sürdürülmektedir. Kamuoyu da bu manada, kirli bir bilgiyle yüklenmektedir. Bundan sıyrılmak lazım. Bir şeyler söylemek istiyorsanız, söyleyebilirsiniz, Türkiye'yi karıştırmak istiyorsanız, karıştırabilirsiniz. Her sözden bir anlam çıkartıp, farklı noktalara sürükleyebilirsiniz. Bu gibi davranışın ülkemize, milletimize ve bunu söyleyenlere bir faydası yoktur. Özellikle medya mensupları ve televizyonlarda yorum getiren insanlar daha soğukkanlı, sabırlı ve doğru bilgilere dayalı hareket etmeleri, ülkemiz için yarıyışlıdır. Sözün altını çiziyorum. Temmuz ayının sıcaklığı, bütün yönleriyle siyasal ve sosyal hayatımızı etkilemektedir. Bundan çıkış, ancak demokrasi içerisinde mümkün olabileceğini kabul etmek lazım."

"İddianame hazırlanmadan kimse konuşmamalı"

Bahçeli, "Hukuk devletinde bu çerçevede iddianamenin bir an önce açıklanmasında fayda yok mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Tabi efendim... İddianame hazırlanabilmeli, hazırlanmadan önce üzerinde kimse konuşmamalı, Ama bakıyorsunuz, her sayfası üzerinde bin tane yorum var. Ama iddianame ortada yok. Yani sayfa yok, binlerce yorum var. Bu çelişkiden Türkiye'nin kurtulması lazımdır. Zannediyorum, Türkiye'de akşama kadar medya bu konunun sağından evirecek, solundan evirecek, anlaşılmaz bir hale getirecek. Ertesi gün Türkiye, karma karışık bir şeye gelecek. Onun için biraz sabırlı olmak lazım, soğun kanlı olmak lazım. Soruşturmayı yürüten savcılarımız, daha derli toplu, zamanı da iyi kullanarak, konuları sürüncemede bırakıp, anlaşılmaz hale getirecekleri yerde, anlaşılabilir bir metinle Türk milletinin huzuruna çıkmaları lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber