İcra Müdür ve Yardımcılığına Yapılacak Atamalarda Şartlar Değişti

İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülâkat, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin bir çok maddesi 1 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir. Değişikliğe göre; Adalet Meslek Eğitimi ön lisans programı mezunları da başvuru yapabilecektir. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılacak olan yazılı sınav yüzde 70, mülakat ise yüzde 30 oranında nihai puana etki edecektir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İCRA MÜDÜR VE YARDIMCILIĞINA ATAMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ

Daha önce sadece "Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu veya Meslek Yüksek Okullarının Adalet Bölümü mezunu olmak, öğrenim yabancı ülkede yapılmış ise denklik belgesi almış olanlar" icra müdür ve yardımcılığına başvurabiliyorken, yeni düzenlemeye göre; Adalet Meslek Eğitimi ön lisans programı mezunları da başvuru yapabilecektir.

Tam teşekküllü sağlık raporu şartı kaldırıldı

"Yurdun her yerinde sürekli olarak görev yapmasını engelleyecek akıl hastalığı bulunmadığını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alacağı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek" şeklinde olan düzenleme "Yurdun her yerinde sürekli olarak görev yapmasını engelleyecek akıl hastalığı bulunmamak" şekline dönüştürülmüştür. Buna göre rapor almaya gerek yoktur. Beyan yeterlidir.

657'nin 48. maddesi ile uyumlu düzenleme yapıldı

Hangi suçları işleyenlerin atanamayacağını düzenleyen madde, 657 sayılı Kanunun 48. maddesindeki düzenleme ile benzeştirilmiştir.

Başvuru forumundaki sorulardan bir kaçına cevap vermeyenler sınava giremeyecek

Yapılan yeni düzenleme şu şekildedir: "Başvuru formundaki soruların bir veya birkaçını cevapsız bırakanlar ile şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvuruları reddedilir ve bu durum kendilerine bildirilir"

Yazılı sınavın nasıl yapılacağı düzenlenmiştir

Daha önce kurumca da yapılabileceği belirtilen yazılı sınavın sadece ÖSYM tarafından yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Söz konusu düzenlemeye göre; yazılı sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından katılanların genel yetenek ve genel kültürleri ile öğrenim ve meslekleriyle ilgili alan bilgilerini değerlendirmek amacıyla yapılacaktır.

Yazılı sınav yeri, tarihi, soruların konulara göre dağılımı, sınavın yürütülmesinde gözetilecek hususlar, sınavın süresi, puanlama ve değerlendirme, kazananların belirlenmesi, sınav sonucunun Bakanlığa ve adaylara bildirilme şekli, açıklanma süresi ve sonuca itiraz gibi yazılı sınava ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi arasında yapılacak bir protokol ile tespit edilecek; Sınav masrafı başvuru sırasında adaylardan alınacaktır.

Yazılı sınav konuları aynı ama puanlama değişti

Yönetmeliğin eski halinde, hangi konulara ne kadar ağırlık verileceği belirtilmemişti. Yeni düzenlemede sınav konuları değişmemiş olmakla birlikte, konuların ağırlığına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Sözkonusu düzenlemeye göre; "Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları yirmi, alan bilgisi soruları seksen puan ağırlığına sahip olacak şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanır."

"Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülâkata çağrılmaya hak kazanır. Yazılı sınavı kazanan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata çağrılır."

5. madde düzenlemesi

Sözkonusu düzenleme ile; Yazılı sınav sonuçlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgilinin bildirdiği adrese gönderilmesi ve ayrıca Bakanlığın internet sayfasında ilân edilmesi düzenlenmiştir.

6. madde düzenlenmesi

İtirazlar düzenlenmiştir. Buna göre, yazılı sınava katılanlar sınav sonucunun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren on gün içerisinde bir dilekçe ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine itiraz edebilirler. İtiraz sonucu ilgililere ve ilgilendirmesi halinde Adalet Bakanlığına bildirilir.

MÜLAKAT MADDESİ DÜZENLENMİŞTİR

Mülakatın içeriği tanımlanmıştır. Buna göre; Mülâkat ilgilinin;
a) Muhakeme gücünün,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,
c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,
d) Yetenek ve kültürünün,
e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının
puan vermek suretiyle değerlendirilmesi amacıyla yapılır.

Mülâkat, yazılı özelliklerin her biri yirmişer puan üzerinden değerlendirilerek yapılır. Mülâkat Kurulunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 formuna kaydolunur. Mülâkatta başarılı sayılmak için, üyelerin yüz tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması gerekir.

Mülâkat sonucu en yüksek puan alandan başlamak üzere sıraya konularak mülâkat başarı listesi hazırlanır."

YAZILI SINAV YÜZDE 70, MÜLAKAT YÜZDE 30

Sınava katılanların yazılı sınav puanının yüzde yetmişi ile mülâkat puanının yüzde otuzunun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanır.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerin tam mjetni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber