Politikacılar yüzünden tayin bile yapamıyoruz

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 00:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz hafta başı Ziraat Bankası'nın bilgisayar altyapısını değiştirmesi nedeniyle yaşanan sistem sorunu gözlerin Banka yönetimine çevrilmesine neden olurken, Banka Genel Müdürü Can Akın Çağlar ilk kez patladı ve uzun süren suskunluk yeminini bozdu

Geçtiğimiz hafta başı Ziraat Bankası'nın bilgisayar altyapısını değiştirmesi nedeniyle yaşanan sistem sorunu gözlerin Banka yönetimine çevrilmesine neden olurken, Banka Genel Müdürü Can Akın Çağlar ilk kez patladı ve uzun süren suskunluk yeminini bozdu. Personelle ilgili her kararlarında milletvekilleri tarafından aranmaktan bunaldığını söyleyen Çağlar, Ziraat'in sorunlu üç gününü de "Öyle ajite ettiler ki... Bunaldım" şeklinde anlattı. Çağlar, "sistem geçiş süreci" yle ilgili sorularımızı yanıtladı.

* "Sorunlu üç gün"ün sebebi neydi? Kriz neden çıktı?

Bankadaki dağınıklığı merkezileştirmek için 10 yıldır yapılamayan bir işi yaptık. Türkiye çapında bin 245 noktayı tek merkezde toplayacak bir bilgisayar sistemi kurduk. Bugüne kadar hep ertelenmiş. Çünkü bunların tümüne ulaşacak Telekom altyapısı yetersiz. Öyle bir şey oldu ki, bu sistemde saniyeyle yapılan işler anlaşılmaz bir nedenle yavaşladı.

* Bir B planınız var mıydı?

Sorun bir gün daha devam etseydi, Cuma sabahı hemen eski sisteme geri dönecektik.

* Ziraat neleri yapamadı?

Biz Pazartesi günü EFT'yi 21.00'de kapattık. Bizdeki paralar diğer bankalara geçmediği için, Merkez Bankası da diğer bankalar da EFT'lerini kapatamadılar.

* O üç günde kim mağdur oldu?

Son ödeme günü sıkıntısı yaşayanlar için "Gecikme ve temerrüdün hiçbirini almıyoruz" diye bir Yönetim Kurulu kararı aldık zaten. En büyük sorun yavaşlıktı. Müşteri bekledi. Biz de elektrik, su faturası almadık mesela.

* 3 günün maliyeti ne oldu size?

75 yaşında bir müşterim şöyle derdi: "Evlat, parayla satın alamayacağın hiçbir şeyini kaybetme." Bu itibardır. Bu bizim itibarımızı ne kadar sarstıysa, bu işin maliyeti de bu bence.

Sistemin düzeldiği gün baba oldu

Ziraat Bankası'nda sistem sorunu yaşandığı günlerde ben ve eşim üçüncü çocuğumuzu karşılamaya hazırlanıyorduk. O üç gün eve gidemedim. Bir kızımız olacağını biliyorduk. En büyük korkum, kızım, ben bu kaosun ortasındayken gelirse diyeydi. Perşembe akşamı bankadan çıkarken "Evet artık seni karşılamaya hazırım" dedim. Cuma sabahı da lazım dünyaya geldi. Öyle bir zamanlamayla gelmişti ki, benim de hayatımda her şey gerçekten yoluna girmişti. Çünkü eşim de lazım da sağlıklı."

Milletvekilinden 'grev mi var' fırçası

En çok kızgınlık duyduğum konu dedikodular oldu. Bizim personelin memur maaşlarını beğenmediği için greve gittiği söylenmiş. Bir milletvekili, 'Senin personelin grev yapıyor. Bizim verdiğimiz maaşları beğenmemiş işi yavaşlatmış' dedi. Ben dayanamadım, 'Kusura bakmayın ama biz devlet memuru değiliz, bu kanunu da siz çıkardınız. Sokaktaki vatandaş bunu bana sorar da siz sormasaydınız bari' dedim.

Politikacılar yüzünden tayin bile yapamıyoruz

Sadece ufak bir sorun çıktığında ya da başka yerde de çıkabilecek bir sorun Ziraat'te çıktığında da fırsat bu fırsat dendi sanki, yüklendiler. Yönetime geldiğimizden beri öyle sıkıntılarımız var ki... Bir adamı bir yerden bir yere tayin edemiyoruz. Aramayan kalmıyor. Milletvekilleri arıyor. Ziraat yönetimi olarak tasarruflarımızla ilgili olmayan kimse yok.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber