Şifa veren egzersizler hayat kurtarıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Her hastalığın bir egzersiz programı olduğunu unutmayın...

Tedavi egzersizleri konusundaki çalışmalarıyla tanınan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cavit Meclisi, var olan sağlık problemlerinin sporla hafifletilebileceğini söyledi. Sporun bir ilaç gibi görülmesi gerektiğini anlatan Meclisi, "Her hastalığın uygun bir egzersiz programı olduğunu unutmayın" dedi.Yaz ayları, spor yapmak için pek çok alternatif sunuyor. Spor aktivitelerinden iyi bir sonuç almak için sağlık durumuna uygun bir program seçmek gerekiyor. Örneğin, kemiklerini güçlendirmek isteyen bir osteoporoz hastası için yüzme, yer çekimini ortadan kaldıran bir spor olduğu için yararı olmuyor.

Özellikle bel ve boyun ağrısı çeken kişilerin, ağrıyan bölgeleri incitmek korkusuyla egzersizden kaçındığını söyleyen Avcılar Vatan Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cavit Meclisi, "Bu yaklaşım bir çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Zayıf kaslar, sporla güçlendirilmemiş oluyor" dedi. Hastalıklara göre egzersiz programının seçilmesi gerektiğini ifade eden Meclisi, şunları kaydetti:

HİPERTANSİYON HASTALARI AĞIRLIK KALDIRIRKEN DİKKAT EDİN

Hipertansiyonda temel sorun, kalp - damar sisteminin iyi çalışmamasıdır. Bu hastalıkla uygulanacak egzersiz programının amacı, kalp-akciğer fitnesini artırmak, egzersizle sinir sistemini düzenleyerek tansiyonun düşmesini hızlandırmaya çalıştırmak olmalıdır. Tansiyonu yüksek olan hastaların egzersiz programı, öncelikle aerobik aktivitelerden oluşmalıdır.

Ağırlık çalışması ve esnetme egzersizleri de kesinlikle programa dahil edilmelidir. Ancak, ağırlık egzersizleri sırasında tansiyonun yükselmemesi için nefesin tutulmaması gerekir. Aynı şekilde ağırlıkların da sıkı tutulmaması önemlidir. Nabız sayısını 120'nin üstüne çıkaran 20-30 dakikalık aktiviteler, 5- 6 saat boyunca tansiyonu düşürecektir. Böyle bir çalışma günde iki kez tekrarlandığında, neredeyse 24 saatlik tansiyon düşüşü elde edilebilir. Seçilmesi gereken temel aktiviteler yürüme-koşu, bisiklet, kürek ve merdiven aletleri, yüzme veya grup dersleri olabilir.

KOLESTEROLÜNÜZÜ DENGEDE TUTMAYA ÇALIŞIN

Yapılması gereken, kiloya dikkat etmek, diyet ve egzersize başlamaktır. Burada üzerinde durulması gereken nokta, kısa dönemli şok diyetler ve zorlayıcı sporlar yapmak değil, kalıcı yaşam tarzı değişikliği yaratmayı amaçlamak olmalıdır. Kolesterol sorunu olan kişiler, 20-30 dakikalık aerobik aktivite, 15-20 dakikalık ağırlık antrenmanı ve 10-15 dakikalık esnetme çalışmasından oluşan temel egzersiz planı geçerli olmakla birlikte, özellikle yürüme, bisiklet, yüzme ve kürek gibi aerobik egzersiz yoluyla aktif olmaya çalışmak gerekir.

Gün boyunca mümkün olduğunca, yürüme ve merdiven gibi aktiviteler tercih edilebilir. Haftalık en az 1000 kalori harcanmalıdır. 1000 kalori haftada 24 km yürüyüşe karşılık gelir. Kolesterol hastaları, eklem ve kalp-akciğer problemleri yoksa, istedikleri sporu seçebilirler.

OSTEOPOROZ İÇİN KEMİK GÜÇLENDİRİCİ SPORLARI SEÇİN

Osteoporozda temel sorun, kemik yoğunluğunun azalmasıdır. Spor programının temel hedefi, kemiklere yük uygulayarak kuvvetlenmelerini sağlamaktır. Egzersiz programlarındaki genel kurallar (20-30 dakikalık aerobik aktivite, 20-30 dakikalık ağırlık antrenmanı ve 10-15 dakikalık esnetme egzersizleri), osteoporozda da geçerlidir. Kemikleri güçlendirmek için özellikle ayakta yapılan ve vücut ağırlığını kullanan egzersizler tercih edilmelidir.

Çömelme ve benzeri egzersizler, merdiven çıkmak ve ayakta yapılan tüm ağırlık egzersizleri kemikleri kuvvetlendirir. Darbeli hareketlerin bulunduğu sporlar ve aktiviteler kemik kırıklarına ve çatlaklarına yol açabileceğinden, hızlı koşu, aerobik ve dans grup dersleri sakıncalı olacaktır. Çok iyi bir aktivite olan yüzmenin ise yer çekimi etkisi ortadan kalktığı için kemikleri kuvvetlendirici bir etkisi yoktur.

OBEZLER HAFTADA 2 BiN KALORi YAKMALI

Obez hastalarda temel sorun, kalori fazlasından dolayı kilo almaktır. Obezite, zamanla kolesterol, şeker, tansiyon yüksekliği, kalp-damar ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Egzersiz programını temel amacı kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarını daha aktif bir hayata doğru değiştirmek olmalıdır. Öncellikle kilo kaybı, sonrasında ise bunu korunması sağlanmalıdır.

Antrenman programı, daha çok aerobik egzersizlerden oluşmalıdır. Yürüme, bisiklet, yüzme, kürek tercih edilebilir. Haftalık 2000 kalori harcanması ile kilo kaybı ve bunun korunması sağlanacaktır. 2000 kalori haftada 32 km yürüyüşe karşılık gelir. Antrenman süresi 45-60 dakika olmalı ve her gün yapılmalıdır. Spor sırasında, maksimum nabız sayısı %50-70 aralığında olması yeterlidir. Sınıf-grup dersleri ve aktiviteleri ile ağırlık çalışması, obezlerin programa sadık kalma oranını artırabilir.

Münevver ÇAKIRTAŞ/İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber