Ani kalp ölümleri kanserden bile önemli bir sağlık sorunu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2008 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ani kalp ölümü, sık görülen kanserlerden olan ölümlerin toplamından daha fazla ölüme neden oluyor. Ani kalp ölümünün kanserden bile önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken uzmanlar ani ölümün tüm ölümler arasında yüzde 12'lik oranla ilk sıralarda yeraldığını belirtiyor.

Genel cerrahi uzmanı Opr. Dr. Mustafa Ahsen, kalbi besleyen damarlarda daralma ya da tıkanmanın ilk belirtisinin hastaların yüzde 20'sinde ani ölüm şeklinde olduğunu kaydetti.

Orta ve ileri yaştaki ani ölümlerin en sık nedeni kalp damar hastalıklarına bağlı olarak gelişen ölümcül aritmiler olduğunu anlatan Dr. Ahsen, "Ani ölümlerin yüzde 80'i koroner damar hastalıkları sonucu gelişmektedir. Ani ölüm, tüm dünyada ciddi bir problem olmaya devam etmektedir. Çünkü ani ölüm, hastalar hastaneye veya bir sağlık kurumuna gelemeden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda sadece ABD'de yılda 340 bin kişi ani ölümle kaybedilmektedir. Kalbin çalışmasının durması pompa görevinin ortadan kalkmasına ve organlara kan gitmemesine neden olur. Bu da ilk olarak oksijensizliğe en hassas olan organımız olan beyin fonksiyonlarını etkiler ve saniyeler içinde şuur kaybolur. Kan akışı 3 dakikadan fazla sürerse beyin hücreleri geriye dönüşsüz bir şekilde harap olur. Onun için bu durumlarda saniyeler son derece önemlidir. Kalbin çalışması 3 dakikadan sonra sağlansa bile beyin fonksiyonu yerine gelmez ve hasta bitkisel hayata girer. Onun için 3 dakikadan daha uzun süren kalp durmalarında canlandırma işleminin bir yararı yoktur." dedi.

Birçok ülkede genç ölümlerinin en sık rastlanan sebebi ani kalp ölümleri olduğunu belirten Ahsen, ani ölümlerin trafik kazasından olan ölümlerden daha sık yaşandığına işaret ediyor.

Damar sertliği açısından risk faktörü olanların da risk altında bulunduğunu kaydeden Opr. Dr. Mustafa Ahsen, "Sigara içenler, kolesterolü yüksek olanlar, şeker hastalığı, hipertansiyonu olanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler, fazla kilolu kişiler risk altında. Stres ve depresyonun da ani kalp ölümlerinde etkili olduğunu biliyoruz. Bazı ailesel hastalıklar ani ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle yakın akrabalarını beklenmedik bir ani ölümle kaybedenler muhakkak bu açıdan değerlendirilmelidir. Ani ölümlerin çok büyük bir oranda neden kalp damar hastalıkları ve buna bağlı ritim bozukluğu olduğu için bu aritminin düzeltilmesi ani ölümden kayıpları da ortadan kaldıracaktır. Doğuştan olan bir takım nedenlere müdahale etmek çok zordur. Ancak damar sertliğine bağlı kalp damar hastalıkları ve bunlardan oluşan ani ölümlerle mücadele edebiliriz. Bunun içinde risk faktörleriyle savaşmamız gerekiyor; yani sigarayı bırakmamız, alkolü bırakmamız, şeker ve tansiyon yüksekliği varsa normale çevirmemiz, fazla kiloların verilmesi gibi. Bu risk faktörlerine sahip olanları ise kalp sağlığı açısından düzenli kontrollerini yaptırması, hem kalp hastalıklarının gelişmesini ve ilerlemesini, hem de ani ölümü engellemek için çok önemlidir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber