Kapatılma için 7 oy gerekiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP davasını esastan görüşmek üzere 28 Temmuz Pazartesi günü toplanacak olan Anayasa Mahkemesi heyeti, Türkiye'nin kilitlendiği karara ilişkin müzakereleri yaparken içtüzüğüne göre hareket edecek. Buna göre önce, Yargıtay Başsavcılığı'nın iddianamesi ve esasa ilişkin görüşü ile AKP'nin bu suçlamalara ilişkin savunmaları ve davanın raportörü Doç. Dr. Osman Can'ın raporu masaya yatırılacak. İddianamede yer alan ve ?AKP'nin kapatılması? talebine gerekçe gösterilen söz ve eylemlere ilişkin deliller değerlendirilecek. 11 üye, sırayla söz alarak görüşlerini açıklayacak. Usul hakkında konuşmak isteyene öncelikle söz hakkı tanınacak. Konu dışına çıkılması halinde, Başkan Haşim Kılıç üyenin sözünü kesebilecek. Bir üye aynı konu üzerinde en fazla üç defa söz alabilecek.

KAPATMAYA AÇIK OYLAMA

Tüm üyelerin görüşlerini aktarmaları ve davaya ilişkin müzakerenin tamamlanmasının ardından karar oylamasına geçilecek. Önce Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın ?kapatma? talebi oylanacak. Anayasa'ya göre kapatma kararı verilebilmesi için nitelikli çoğunluğu temsil eden en az 7 üyenin oyu gerekecek. Karar oylaması, en kıdemsiz üyeden başlayarak açık oylama yöntemiyle yapılacak.

71 İSİM TEK TEK

Karar ?AKP'nin kapatılması? yönünde olursa, Başsavcı Yalçınkaya'nın siyasi yasak istediği 71 kişinin durumları ele alınarak tek tek oylanacak. En az 6 üyenin ?yasaklansın? dediği isimler, 5 yıl süreyle siyasi yasaklı olacak.

Başsavcılığın ?kapatma? talebinin reddedilmesi halinde, iddianamedeki eylemlerin Hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilip kesilmemesini gerektirip gerektirmediği, oylamaya sunulacak. Bu oylamada da karar için salt çoğunluğu temsil eden en az 6 üyenin oyu gerekecek.

Gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayımlanmadan yaptırım uygulanamayacak.

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber