5 soruda AK Parti davası ve sonrası

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti davası, özellikle sonucunun kapatma olması halinde Türkiye'de ilklerin yaşanmasına neden olacak. İşte olası bir kapatma kararı sonrası Türkiye'nin gündemini meşgul edecek ve kararın nasıl verileceğine ilişkin sorular:

* SORU 1: Partinin kapatılmasına neden olanların milletvekilliği ne zaman düşer?

CEVAP: Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre milletvekilinin vekilliği, karar Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte sona eriyor.

* SORU 2: Kapatılırsa AK Parti'nin tüzel kişiliği ne zaman sona erer?

CEVAP: Anayasa Mahkemesi Refah Partisi'nin kapatılması kararında, tüzel kişiliğin ne zaman sona ereceğine karar vermemişti. Bu nedenle tartışma yaşanınca Fazilet Partisi'nin kapatılmasına yönelik kısa kararın sonuna, açıklandığı andan itibaren parti tüzel kişiliğinin ortadan kalktığına ilişkin bir cümle konulmuştu.

* SORU 3: Parti kapatıldığı gün hükümet düşer mi?

CEVAP: Hayır. Başbakan Erdoğan istifa etmediği sürece, milletvekilliğinin düştüğü güne kadar başbakanlığı devam eder.

* SORU 4: Karar ne zaman çıkabilir, karar kapatma yönünde olursa o günden sonra AK Parti olmaz mı?

CEVAP: Anayasa Mahkemesi, sonuçları önemli olan kapatma kararlarını genellikle cuma günleri açıklıyor. Bu nedenle 1 Ağustos ilk olasılık olarak görülüyor. 8 Ağustos Cuma'ya sarkması da mümkün. .

* SORU 5: Erdoğan, partisi kapatılır ve kendisine siyasi yasak gelirse, milletvekilliğini düşürecek gerekçeli karar yayınlanmadan istifa ederse Türkiye hükümetsiz mi kalır?

CEVAP: Hükümet otomatik olarak düşmüş olur. Bu durumda Cumhurbaşkanının yine bir Meclis üyesine hükümet kurma görevi vermesi gerekir. 45 gün içinde hükümet kurulamazsa zorunlu olarak seçime gidilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber