Yerel yönetimde bir ilk: GOP 'Mahalle Forumları'

Haber Giriş : 02 Kasım 2004 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan Yerel yönetimde yeni bir katılımcılık örneği "Mahalle Forumları"nın ilki, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Forum'da önce sorunlar konuşuldu, ardından çözümler ve dilekler ifade edildi.

GOP ?Mahalle Forumları? başladı Yerinden yönetimin pekişmesinde büyük rol oynayan katılımcılık, Gaziosmanpaşa'da farklı bir biçimde hayat buldu. Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan ?Mahalle Forumları?nın ilki, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Forum'da önce sorunlar konuşuldu, ardından çözümler ve dilekler ifade edildi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi, ?halkla birlikte yönetme? ilkesinden yola çıkarak, ilçedeki tüm mahallelerde düzenlenecek ?Mahalle Forumları?nı başlattı. İlk forum, Mevlana Mahallesi'nde düzenlenirken, mahalle sakinleri foruma büyük ilgi gösterdi. Mahalle sakinleri forumu ?Halk Meclisi? olarak nitelendirirken, ilk toplantının ardından forumda dile getirilenlerin gerçekleşip gerçeklemediğinin bir anlamda hesaplaşması olarak nitelendirilen sonuç toplantısı düzenlenecek olmasının önemli olduğuna dikkat çektiler.

Mevlana Mahallesi'nde bir düğün salonunda gerçekleştirilen ilk ?Mahalle Forumu?, mahalle sakinlerinden büyük ilgi gördü. Saat 20.30'da salonu dolduran mahalle sakinleri forumun başlangıcında sorun ve beklentilerini dile getirdiler. Mahalle sakinleri öncelikli sorunları arasında asfalt, altyapı, çöp toplanması ve yeşil alan talepleri ile sosyal-kültürel etkinlikler düzenlenmesini gösterdiler. Ayrıca, eğitim ve sağlık kurumlarının eksikliğini dile getiren mahalle sakinleri, asayiş konularına dikkat çektiler.

Mahalle sakinlerinin soru ve beklentilerinin ardından Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, her bir sorunun tek tek not alındığını ve hassasiyetle üzerinde durulacağını söyledi. Başkan Erol, amaçlarının sorunları yerinde saptayarak yöre sakinleriyle çözümler üretmek ve özellikle de yapılanların takipçiliği ve denetçiliğini yerleştirmek olduğunu ifade etti. Başkan Erol, yerel yönetimin başta altyapı olmak üzere üzerine düşen tüm sorumlulukları bütçe koşulları ve planlamaları dikkate alınarak gerçekleştireceğini vurgularken, asıl önemli olanın yurttaşların yapılanlara sahip çıkması ve kendi otokontrol sistemini kurması olduğuna dikkat çekti.

Başkan Erol, şunları söyledi:

?Üç ay sonra yine karşınıza geçeceğiz. İstekler, beklentiler, ihtiyaçlar çerçevesinde ne yaptıysak oturup bunu yeniden konuşacağız. Park da, asfalt da, pazar yeri de, kaldırım da, yol da yapacağız. Çöpü de çok daha iyi toplayacağız. Bunlar Gaziosmanpaşa'nın sorunları. Harcanan her kuruş sizin paranız. Sizden hizmetlere sahip çıkmanızı istiyorum. Yerel yönetim ne yaparsa yapsın, insanlar sahip çıkmazsa, bunlar yeniden yapılır ama, harcanan para yine sizin paranız. Önemli olan otokontrol sistemini kurmaktır. Getirilen hizmetlere, sokaklarınıza, caddelerinize sahip çıkın. Önemli olan bu bilinci yerleştirmektir. Ne sorun varsa, hepsi tek tek belirlendi. Üç ay sonra oturup ne yapıldı konuşacağız?

Yerinden yönetim uygulamalarının önemli unsurlarından birisi olan ?Mahalle Forumları?, Gaziosmanpaşa'da geleneksel hale getirilecek. İlk 01 Kasım 2004 tarihinde Mevlana Mahallesi'nde gerçekleştirilen ?Mahalle Forumları?, ilçe genelindeki 29 mahallede sürecek. Her forumun ardından, dile getirilen sorunlar ve yerel yönetimin gerçekleştirdiklerinin değerlendirileceği sonuç forumları yapılacak.

Bizzat Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol'un katılımıyla gerçekleştirilecek forumlarda, yerinden yönetim ve hizmetlerin takip ve denetçiliği üzerinde durulacak. Kent ve kentlilik bilincinin yerleşmesinde büyük etkisi olan katılım ve otokontrol sistemi bu yolla ortaya konmuş olacak. Gaziosmanpaşa Belediyesi, ?Mahalle Forumları? konusunda bir ilke imza atmaktan onur duymaktadır.

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber