MB 2008 yılı eflasyon tahmini 10.6

Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 14:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından taşınmanın iki yıldan fazla süreceğini belirterek, "29 yıllık Merkez Bankası tecrübelerime göre İstanbul'un mali merkez olması ile Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasında birebir ilişki görmüyorum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması içeren yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından taşınmanın iki yıldan fazla süreceğini ifade ederken,İstanbul'un mali merkez olması ile Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması arasında birebir ilişki görmediğini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklamasının ardından basının sorularını yanıtladı. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının İstanbul'u mali merkez haline getirip getirmeyeceğine ilişkin soruya Yılmaz, şu yanıtı verdi: "Merkez Bankası'nın İstanbul'a gitmesini isteyenler ile Merkez Bankasının Ankara'da kalmasını isteyenlerin elinde ne lehinde ne aleyhinde detaylı bir araştırma yok. 29 yıllık Merkez Bankası tecrübelerim var. Bu tecrübeler çerçevesinde de ben birebir ilişki görmüyorum. Sonuçta bu bir siyasi iradedir. Türkiye'yi biz yönetmiyoruz. Türkiye'yi sandıkta vatandaşa hesap verecek hükümet yönetiyor. Biz atanmış kişileriz. Bu hükümetin bileceği iş. Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde Merkez Bankası'nın taşınma süresi iki yıldan fazla sürer."

-"ERKEN SEÇİME HAZIRIZ"

Bir gazetecinin Merkez Bankası'nın erken seçime hazır olup olmadığını sorması üzerine Yılmaz, ekonomik değişkenleri etkileyecek her türlü gelişmeye her an hazırlıklı olmak durumunda olduklarını söyledi. Bunun için ellerinde yeterli enstrümanların olduğunu belirten Yılmaz, gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

-YENİ TL BANKNOTLAR SONBAHARDA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK-

Yeni Türk Lirası'ndan (YTL) Türk Lirası'na dönüş kampanyası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yılmaz, kampanya ile ilgili firmayla anlaşma imzaladıklarını, firmanın gerekli dokümanları toparladıklarını dile getirdi. Yılmaz, kamuoyunun parayı en geç Eylül sonu, Ekim başında göreceğini söyledi. Memur maaşlarına yapılacak ek zammın maliyetini değişiklik olarak algılanmadığını vurgulayan Yılmaz, ilave ödemelerin bütçede yer aldığını, bunun bütçe dışı bir harcama olmadığını dile getirdi. Cari işlemlerle ilgili çalışma olduğunu belirten Yılmaz, "Kamunun bu işin altından kalkamayacağı, toplumun tüm kesimlerinin bu çalışmanın içinde yer alması gerektiği" görüşüne katıldıklarını dile getirdi. Bu sorunun çözümü için kurlarla ilgili yapılabilecek değişikliğin sorunu kısa vadede çözeceğine dikkat çeken Yılmaz, "Türkiye'de cari açık bir yapısal sorun. Gençlerle ilgili sorundur. Uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminin Türkiye'ye en uygun rejim olduğuna ve devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

-BORSACILARIN AÇTIĞI DAVA-

Faiz artırımıyla ilgili borsa yatırımcılarının dava açtığının hatırlatılması üzerine Yılmaz, "İstanbul'u bölgesel mali merkezi yapmayı düşünmüyor muyuz? Bir bölgeyi mali merkez yapmanın şartları var. Bu açılan davayı bu çerçevede değerlendirmeliyiz. Merkez Bankası'nın aldığı bir kararın sivil toplum örgütü tarafından mahkemeye götürülmesi değerlendirilmelidir" diye konuştu.

-"MALİ DİSİPLİNİN DEVAMI SAĞLANIRSA IMF'YE GEREK OLMAZ"-

Merkez Bankası'nın politika aracının kur değil, kısa vadeli faizler olduğunu dile getiren Yılmaz, faizleri de fiyat istikrarını sağlamak için kullandıklarını dile getirdi. Dünyada gıda, emtia ve enerji fiyatlarının artmasına rağmen tek başına faizleri artırarak mücadele edilmesinin eleştirildiğini kaydeden Yılmaz, "Bunları önleyemeyiz. Böyle bir niyetimizde yok. Bizim tek çıkış noktamız beklentilerin hedef enflasyonla uyumlu hale getirilmesidir" dedi. Mali disiplinin sağlanması halinde IMF ile anlaşmaya gerek olmadığını dile getiren Yılmaz, ekonomide sağlanan başarının temelinde mali disiplin yattığını, mali disiplinin de IMF ile yapılan anlaşma sonrasında sağlandığını vurguladı. "Eğer bundan sonra disiplini sürdürebilirsek, IMF'li de olur IMF'sizde olur" diyen Yılmaz, mali disiplini sürdürmekte bir takım sıkıntılar olacaksa IMF ile bir anlaşma yapmakta yarar olduğunu söyledi.Yılmaz asıl belirleyici unsurun ulusal irade olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin şu anda kapatma davasına kilitlendiğinin ve bu nedenle IMF ile imzalanması planlanan anlaşmanın geciktiğinin anımsatılması üzerine Yılmaz, alınan kararları uygulayacak siyesi bir irade gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Bu hükümet demektir. Türkiye'de hükümet olduğu sürece bu işler yapılacaktır.

-"PAPAZA ALLAH'A İNANIYOR MUSUNUZ SORUSU GİBİ OLDU"-

"Enflasyon hedefleri tutturulamıyor, siz halen enflasyon hedefi uygulamasına inanıyor musunuz" sorusu üzerine Yılmaz, "Papaza Allah'a inanıyor musunuz sorusu gibi oldu. Biz gerçekçiyiz. Hedeflemede sorun yok" dedi. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ilgili yeni çalışmanın söz konusu olmadığını dile getiren Yılmaz, en son hükümetin Meclis'e kanun tasarısı gönderdiğini, bu tasarının sonucuna göre Merkez Bankası'nın ne yapacağına karar vereceğini kaydetti. Merkez Bankası'nın taşınmasını içeren yasa tasarısının Meclis'e gönderilmesini basından öğrendiğinin hatırlatılması üzerine Yılmaz, şahsına karşı herhangi bir şey görmediğini, bundan alınmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber