SGK borçları izdiham yarattı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ümit KOZAN/ANKARA, (DHA)

SSK ve Bağ-Kur prim borçları bulunan işveren ve sigortalıların yeniden yapılandırmadan faydalanmak için son başvuru tarihi olan bugün Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) izdiham yaşandı.

Halen SSK'da kayıtlı 1 milyon 118 bin işyerinden 615 bininin, BAĞ-KUR'da kayıtlı 3 milyon 368 bin iş yerinin de 1 milyon 425 bininin kuruma prim borcu bulunuyor. SGK'nın bu işveren ve sigortalılardan toplam 26 milyar YTL prim alacağı var.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yenişehir Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'nün 5 katlı binasının her katı ve merdivenlerinde uzun kuyruklar oluşturan işveren ve sigortalılar, zaman zaman da görevlilerle tartıştı. Binlerce kişinin sıra alabilmek için elektronik cihazların başında beklemesinin yanı sıra, işlemlernin tamamlanması için saatlerce beklemek zorunda kaldı. Vatandaşlar, SGK'nın onlarca semtte büroları olduğu halde, internet ağıyla birbirine bağlı olmadığı için borçluların saatlerce tek bir merkez de beklemek zorunda kalınmasından şikayetçi oldu.

SSK ve BAĞ-KUR'a prim borçları bulunan işveren ve sigortalıların borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören ?İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun', 26 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanun uyarınca, prim borçlarının gecikme cezası ve zammının yüzde 15'ini peşin ödeyenlerin kalan ceza ve zammının yüzde 85'i affedilecek. Borçlarını peşin ödemek isteyenlerin başvuru gününü takip eden 1 ay içinde ödemeyi yapmaları gerekiyor. Borçların 12 ayda taksitle ödenmesi halinde faizin yüzde 55'i, 24 ay taksitle ödenmesi halinde ödenmesi halinde de yüzde 30'u kaldırılacak. Taksitlendirmede ödeme başvurudan bir sonraki ay başlayacak. 2006 yılında çıkarılan önceki afla borcunu taksitlendirdiği halde ödemesini yapmayanlara da yeni bir hak getirildi.

Bu arada, borçları nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler yapılan ödemeler oranında, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

Yeni düzenleme çerçevesinde BAĞ-KUR'lular sağlık hakkına kavuşabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber