Gümrük işlemleri müşavirlerle hızlandırılacak

Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük memurlarının yüklerini hafifleterek, gümrükteki işlemleri müşavirler aracılığıyla hızlandırmayı hedefleyen uygulamaya 6 Ekimde başlanacağı bildirildi.

Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Asım Usanmaz, bir program için geldiği Mersin'de, gelişen teknolojiye bağlı olarak tüm kurum ve kuruluşlarda işlemlerin hızlandırılmaya çalışıldığını, ancak gümrüklerde personelin azlığından dolayı istenilen hızın yakalanamadığını söyledi.

Bu amaçla uzun zamandan beri proje geliştirerek çözüm yolu aradıklarını anlatan Usanmaz, antrepolarda da denetim görevini yapan memurların yükünü hafifleterek, hız kazanmaya gittiklerini belirtti.

Yeni hazırlanan ve 6 Ekim itibariyle uygulamasına başlanacak sistemle gümrükteki işlemlerin ciddi oranda hızlanacağını ifade eden Usanmaz, ?Gümrüklerimizde 8 bin 900 civarında gümrük memuru çalışıyor ve bunlar bir yandan evrak hazırlamakla bir yandan da antrepolardaki denetimlerle ilgileniyordu. Bu nedenle işlemler hem yavaşlıyor hem de zaman zaman istenmeyen aksaklıklara neden olabiliyordu? dedi.

Sistem aracılığıyla antrepolardaki denetim sorumluluğun belirlenen gümrük müşavirlerine devredileceğini vurgulayan Usanmaz, şöyle konuştu:

?Uygulamayla antrepolarda kontrol görevini memurun yerine, sorumlu gümrük müşavirleri yapacak. Uygulamanın hayata geçmesine sayılı günler kala müdürlüğümüze sorumlu gümrük müşaviri olmak için çok sayıda başvuru var ve bunlardan bazıları kabul edildi. Antrepolardaki giriş ve çıkışlardaki tüm sorumluluğu müşavirlere yükleyen sistemde, devlet olarak 'Biz size güveniyoruz' mantığını vererek güven ve sorumluluk bilincinde işlemler sürecek.?

?DENETİM ESKİSİNE ORANLA DAHA DA ARTACAK?

Uygulamanın Türkiye'de bir ilk niteliği taşıdığının altını çizen Usanmaz, ?Denetimleri gümrük memurları yaparken, devlet istediği zaman denetim yapabiliyordu. Yeni sistemde de sorumluluk müşavirlere verilmiş olsa bile istenmeyen durumlara karşı devlet denetim mekanizmasını her an uygulamaya devam ettirecek. Denetim eskisine oranla daha da artacak? diye konuştu.

Usanmaz, sistemin iş dünyasını daha rahatlatacağına işaret ederek, ?İşverenler hem zaman kaybı yaşıyordu, hem de buna bağlı maddi kayıplar yaşıyordu. Artık, işi hızlı biten iş adamları, girdi maliyetlerinin azalması ile mutlu olacak? dedi.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Gümrüklerde teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye çalıştıklarına dikkati çeken Usanmaz, söz konusu sistemde de teknolojiye ağırlık verildiğini bildirdi.

Uygulamayla birlikte elektronik ortamda sözleşme ve raporlama işlemlerinin de el değmeden hazırlanacağını ifade eden Usanmaz, ?Bir çok konuda bilgisayarın kullanılacağı sistem, öte yandan da kaçakçılıkla mücadele için daha etkin bir şekilde mücadeleyi sağlayacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber