Çocuklarımız ve geleceğimiz için iyotlu tuz kullanalım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2008 11:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gıda Mühendisi Erkan Güneş, bilinçli bir tüketici olarak iyotlu tuz kullanmanın önemine dikkat çekerek, "Çocuklarımızı, geleceğimizi ve toplumumuzu düşünerek iyotlu tuz kullanmalıyız, kullanmayanları uyarmalıyız." dedi.

İyotun insan ve hayvanlarda tiroid hormonlarının oluşumu için gerekli olan ve çok küçük miktarları yeterli olan temel besin öğelerinden biri olduğunu belirten Güneş, şunları söyledi: "İyot eksikliği, tiroid hormonlarının yapımının az olmasına yol açar. Tiroid hormonları ise boynun alt kısmında bulunan tiroid bezi tiroid hormonlarının salgılandığı bir organdır. Bu hormonlar, iç organların işlevlerini düzenler. Dolaysıyla beden ve zekâ gelişimini, sinir ve kas dokularının işlevlerini tam yapabilmelerini ve dolaşımın düzenli olmasını sağlarlar."

Gıda Mühendisi Güneş, annelerdeki iyot eksikliğinin, ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlara neden olabileceği, bebeklerde bağışıklık yetersizliği, bebek ölümleri artışı, guatr, sağır ve dilsizlik, zekâ geriliği ile cüceliğe neden olabileceğinin üzerinde durdu.

Erkan Güneş, iyot eksikliğinin beden ve zihinsel gelişime etkileri olduğuna vurgu yaparak, bu etkiler hakkında şu bilgileri verdi: "İyot eksikliğinin bebeklik çağından sonra da çocukların ve erişkinlerin beden ve zekâ gelişimini engelleyici etkileri var. Okul ve iş yaşamındaki başarısızlıklara neden olur."

Güneş, iyot yetersizliğine karşı bir tepki olarak tiroid bezinin aşırı bir şekilde büyüdüğünü, bu duruma "guatr" dendiğini belirterek, "Çoğu kez bu durum hastayı fazla rahatsız etmez ancak bazı ilerlemiş olgularda tiroid bezi o kadar büyük ki nefes borusuna baskı yapabilir." şeklinde konuştu.

Bu hastalıkların bir toplumun gelişme ve ilerlemesini önleyici özellikler gösterdiğini kaydeden Güneş, beden ve zeka gelişimi geri kalmış bireylerden oluşan bir toplumun üretkenliğinin düşeceği, buna karşılık bakım gerektiren hasta özürlülerin sayısının daha fazla olacağını ifade etti.

Gıda Mühendisi Erkan Güneş, iyot eksikliğinin önlenebileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Bu sorun ekonomik değil çevresel bir sorundur. Kolay ve yaygın bir şekilde tüketilen bir besin maddesi içinde iyot verilmesi, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan yöntem. En çok tercih edilen sofra tuzunun iyotlanmasıdır."

Erkan Güneş, tuzlarda bulunan iyotların gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcaklıkta azalabileceğine vurgu yaparak, şu uyarılarda bulundu: "İyotlu tuz, koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı. Saklandığı yer nemli olmamalı. Tuzda bulanan iyotun yemek pişirirken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken veya sofrada yerken konulmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber