Avukata aforoz davası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat E.H.Ö. (38) ile Gökkuşağı Gayleri ve Travestileri Koruma Derneği Başkanı Ö.Ö. (36) hakkında, travestileri kurdukları öne sürülen hayali mahkemede aforoz edip para cezası verdikleri iddiasıyla toplam 80'er yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Bursa'da fuhuş çetesi kurdukları iddiasıyla ahlak polisinin "Sonbahar" adını verdiği operasyonda yakalanan ve aralarında Gökkuşağı Gayleri ve Travestileri Koruma Derneği Başkanı Ö.Ö. ile kocasının da bulunduğu 12'si tutuklu toplam 16 şüpheli hakkında 3 bin 180 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmasının ardından, savcılık elindeki delillerle bir soruşturma daha yaptı. Mahkeme kararıyla aranan Gökkuşağı Gayleri ve Travestileri Koruma Derneği'nin ilan panosundaki Denetleme Kurulu tarafından düzenlenmiş kurallar ve yaptırım listesi, herkesi şaşkına çevirdi. Gökkuşağı Derneği'nin denetim kurulu Başkanı olan Avukat E.H.Ö.'nün imzası bulunan denetleme kurulu duyurusunun travestilere baskı ve eziyet amacı ile uygulandığı öne sürüldü.

İddianamede, Gökkuşağı Derneği Denetim Kurulu duyurusunun 7 maddelik yaptırımları tek tek açıklandı. Buna göre bir dernek üyesinin diğer bir dernek üyesine fiili şiddet uygulaması durumunda 400 YTL para ve 7 gün aforoz, manevi şiddet için 150 YTL, hırsızlık için bin YTL ve 20 günlük aforoz, yönetim kurulu kararlarına uyulmaması durumunda 500 YTL para ve 10 günlük aforoz, gündüz saatleri içinde mini etek ve göğüs dekoltesi olan kıyafetler giyilmesi halinde ise 100 YTL para cezası verileceği şeklinde maddeler bulunduğu açıklandı.

Dernek üyesi travestilerin, yönetim kurulunun tahakkümü altına sokulduğu, itiraz hakkının ve eleştirinin yasaklandığı, kılık kıyafet özgürlüğüne karışılarak yapılan sıkı denetimlerle eziyet eylemine maruz bırakıldığı iddia edildi. Aforoz edilen travesti ile diğer travestilerin konuşmasının yasak olduğu öne sürüldü. Soruşturma kapsamında 11'i mağdur, 5'i ise müşteki toplam 16 ayrı travestinin ifadesine başvuruldu. İddianamede konuşturulan müştekilerden M.A.A. (26), "Derneğin Denetleme Kurulu Başkanı olan avukat E.H.Ö., dernekte koyduğu kurallara uymayanlara para cezası kesileceği konusunda herkesi uyarıyordu. Denetleme kurulu adına kurallar listesi tüm üyelere tebliğ edildi. Cezalar acımasızca uygulandı. Zaten toplumdan soyutlanmış olan travesti arkadaşlarımızı çok sıkı yaptırımlarla bunalım içine ittiler. Bu kuralların amacının zorla travestilerden para almak olduğunu söyleyebilirim" iddialarında bulundu.

Elena takma adlı G.B. (24) ise soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde, "Ö.Ö., sözünden çıkan travestileri dövüp korkutarak sindirmektedir. En son iki travesti arkadaşım Ö.Ö.'nün baskılarından dolayı Bursa'yı terk edip kaçmak zorunda kaldı. AIDS'li travesti B.T., fuhuş yapmak istemediğini söyleyip kesilen para cezalarını ödemediği için öldüresiye dövülmesinin ardından yaşadığı acılara daha fazla dayanamayarak kendisini evinin penceresinden attı. Rüya takma adlı travestiyle tartıştığım için avukat E.H.Ö.'nün bürosunda mahkeme yapıldı. Burada Rüya ile ben suçlu olarak, hemen hemen bütün üyeler de jüri olarak hazır bulunduk. Normal mahkeme düzeni gibi duruşma yapıldı. Hakkımızdaki iddialar söylendi. Biz de savunmamızı yaptık. Kararı açıklayan Ö.E. bize 300'er YTL para cezası kesildiğini belirtti. Buna dair tutanak düzenleyip imzalandı. Parayı 100'er YTL olarak ödediğimizde ise bize herhangi bir makbuz verilmedi" dedi.

Soruşturmayı yürüten savcının hazırladığı 20 sayfalık iddianamede, 2 sanığın Orta Çağ'daki Engizisyon mahkemelerinde uygulanan aforoz cezaları vererek Türk Ceza Kanunu ve Türk yargı sistemine alternatif bir yargı sistemi geliştirdikleri iddia edildi. İddianamede, "Avukatlık sıfatını taşıyan başarılı bir hukukçunun, korku, eziyet ve baskı içeren bu kelimeler ve kültürlerle bir araya gelmesi çok düşündürücüdür" ibaresi yer aldı.

Gökkuşağı Derneği Başkanı Ö.Ö. ve derneğin avukatı ve Denetleme Kurulu Başkanı olan E.H.Ö. hakkında her biri için 5 yıla kadar olmak üzere toplam 16 ayrı travestiye "eziyet etmek" suçundan 80'er yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Ayrıca Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olan E.H.Ö. ile ameliyatla cinsiyetini değiştirdikten sonra evlenen Gökkuşağı Derneği Başkanı Ö.Ö. önümüzdeki günlerde hakkındaki iddialarla alakalı olarak 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Avukat E.H.Ö. yazılı savunmasını duruşma gününden önce mahkemeye ibraz edeceğini ifade ederek açıklama yapmaktan kaçındı. Hakkında bir arkadaşıyla tartıştığı için mahkeme kurulup para cezası kesilen travestilerden G.B. ise erkek arkadaşının ve ailesinin röportaj yapmasına izin vermediğini belirterek konuşmak istemedi. Bursa Baro Başkan Yardımcısı Zeki Kahraman, avukat E.H.Ö. hakkında davanın seyrine göre gerekli disiplin soruşturmasının yapılıp yapılmayacağına karar vereceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber