Düzce Üniversitesi Düzeltti, Bu Kez Hata Sırası Denizcilik Müsteşarlığında

KPSS sınavlarından hangilerinin geçerli olduğuna ilişkin tartışmalar sadece adaylar düzeyinde değil kamu kurumları düzeyinde devam etmektedir. 31 Temmuz 2008 tarihinde yayımladığımız "Düzce Üniversitesinin İlanı Yanlıştır" başlıklı haberde bu konuyu ele almış ve bazı tespitlerde bulunmuştuk. Düzce Üniversitesi, haberimiz sonrasında ilan metninde düzeltmeye gitti. Ama bu kez yine bir kamu kurumunun yanlış ilanı ile karşı karşıyayız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizcilik Müsteşarlığının 2 ağustos 2008 tarihinde sitemizde yer alan ilanına göre; 4/B'li olarak çalıştırılmak üzere 13 (onüç) Deniz Trafik Baş Kılavuzu, 42 (kırkiki) Deniz Trafik Kılavuzu ve 5 (beş) Deniz Trafik Kılavuz Yardımcısı olmak üzere toplam 60 kişi alınacaktır.

Buraya kadar ilanda bir sorun bulunmamaktadır. Ancak, ilan metnine göre, 2007 yılı KPSS sonuçlarına sahip olanların da başvurusu alınmaktadır. Düzce Üniversitesinin ilanına ilişkin olarak yaptığımız haberde yazdıklarımızı bir kez daha alıntılıyoruz.

4/B'li personelin nasıl alınacağı "7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" ile belirlenmiştir. Bu esasların son hali memurlar.net'te bulunmaktadır. Son haline bakmak için tıklayınız.

Esasların ek 2. maddesi şu şekildedir:

"Kamu kurum ve kuruluşları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre;
a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme,
b) Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme,
c) Danıştay'ın 14/12/2007 tarih ve 2007/4100 esas nolu kararı ile yürürlüğü durdurulmuştur.
yöntemlerinden herhangi biri ile sözleşmeli personel istihdam edebilirler.

Kamu kurum ve kuruluşları, ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan merkezi yerleştirme suretiyle alınanlar haricinde, istihdam edilecek sözleşmeli personele ilişkin olarak, boş sözleşmeli personel pozisyon unvan ve sayısını, bu pozisyonlarda istihdam edileceklerde aranacak nitelikleri, pozisyonlara yapılacak yerleştirme usulünü, sınavla alınacaklarda sınavın yeri, tarihi, türü, konuları ile diğer hususları yerleştirme veya sınav tarihinden en az onbeş gün önce Türkiye çapında yayımlanan yüksek tirajlı gazetelerden birinde ve varsa resmî internet sitelerinde ilan ederler.

Sınav veya yerleştirme başvurularının incelenmesi, gerçekleştirilmesi, sonuçlarının tespiti ile yerleştirilen adayların ilan edilen niteliklere uygunluğundan kurumlarca teşkil edilecek komisyon sorumludur. Komisyon; ilgili kurum veya kuruluşun atamaya yetkili amirinin veya görevlendireceği birim amirinin başkanlığında, personel işlerinden sorumlu birim yöneticisi ve atamaya yetkili amir tarafından görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam beş kişiden teşekkül eder.

Birinci fıkranın (c) bendi uyarınca yapılacak sınavlarda, personel işlerinden sorumlu birim yöneticisi hariç, komisyon üyelerinin öğrenim düzeyi adaylarda aranan öğrenim düzeyinden düşük olamaz. Söz konusu komisyonun başkan ve üyeleri, eşlerinin, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımlarının katıldığı sınavlarda görev alamazlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında istihdam edilecek personel ve yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edecekleri personel ile bu Esaslara ekli 1 sayılı cetvelde unvanları belirtilen sözleşmeli personel pozisyonları için sınav şartı aranmaz.

Bu Esaslara ekli 2 sayılı cetvelde unvanları belirtilen sözleşmeli personel pozisyonlarına alınacaklar sadece mesleki uygulamalı sınava tabi tutulur. Mesleki uygulamalı sınavlar da, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkrada belirtilen usule uygun olarak ilan edilir ve gerçekleştirilir.

3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden istihdam edilecek sözleşmeli personelin hizmete alınmasında bu madde hükümleri uygulanmaz.?

KPSS (B) NE DEMEKTİR?

Yukarıdaki madde hükmünden de görüleceği üzere 4/B'li personel alımında KPSS (B) sonuçları kullanılmaktadır. Bu bağlamda;

Lisans mezunları için 2007 yılında yapılan sınav bir (B) Grubu sınavı değildir. (A) Grubu ve Öğretmenlik sınavıdır. 2007 yılı sınav sonuçları 4/B'li personel alımında bu bağlamda kullanılamaz. (B) veya (A)'nın ne demek olduğu KPSS yönetmeliğinde yazmaktadır. Yetkililer KPSS yönetmeliğine bakarak yaptıkları yanlışlığı görebilirler.

Bu çerçevede, daha sonra hukuki problemlerle karşı karşıya kalınmaması için, ilan metninin değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber