Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı'nın açıklaması

Haber Giriş : 05 Kasım 2004 05:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok uzun süredir bir gazetenin bazı yazarları, bankaların kötü duruma düşmeleri ve özellikle İmar Bankası'nın akıbeti ile ilgili olarak Bankalar Yeminli Murakıplarını günah keçisi yapmışlar; Murakıpların düzenledikleri raporları kamuoyu açıklamalarının 'Bankacılık Sırrı'na girmesi ve yasaklanması nedeniyle devamlı suçlamalarına cevap alamamışlardır.

Bununla birlikte bir arkadaşımız doğrudan kendisine hücum edilmesi dolayısıyla açtığı dava sonucu bu gazete yazarlarından birini tazminat ödemeye mahkum ettirmiştir.

Nihayet dürüst bir gazeteci olarak tanıdığımız Necati Doğru kendi gazetesinde, İmar Bankası defterinin kapanması için daha 1987 yılında bir Murakıp arkadaşın rapor yazarak gereğini istediğini açıklamış, o tarihten bu yana bu işin gereğini yapmayan Bakan ve Müsteşarların listesini vermiştir.

Ve ne yazık ki tarafsız rapor yazdığı söylenilen ve çok öğülen iki yabancının hazırladığı metin en azından bu rapordan bihaber olarak ortaya çıkarılmıştır.

'Necati Doğru geç kaldı, biz daha önce yazdık' diyen başka bir yazar da, Bankalar Yeminli Murakıplarının bu ve buna benzer raporlarından hiç bahsetmediği gibi birçok suçlamayı Murakıplar üzerine yoğunlaştırmıştır.

Bu durum Türk Bankacılık Sisteminin vazgeçilmezi olan ve mütevazi şartlar içinde görevlerini sürdüren Bankalar Yeminli Murakıplarını rencide etmekte; buna rağmen eskiden beri çok önem verilen bu gazetenin neden böyle davrandığı konusundaki ihtimallerin akıllara gelmemesi yeğlenmektedir.

Bardağı taşıran ve bizi bu açıklamaya zorlayan yazı ise 30 Ekim 2004 tarihinde yine aynı gazetede yayınlanmıştır.

Bu defa Murakıplar bölünerek ve malum taktikle tümü değil bir kısmı töhmet altında bırakılmakta, yeni Bankalar Yasası taslağının denetleme ile ilgili hükümleri de bu arada eleştirilmektedir.

Bu konuda açıkça şunları söyleyelim: Murakıp raporlarının uygulaması şimdiye kadar Murakıp kökenlilere bırakılmadığı ve bankacılığı bilmeyenlerce idare edildiği için bunca banka batmıştır. Üstelik bu çöküntüde en büyük eziyeti yine Bankalar Yeminli Murakıpları ve Murakıp kökenliler çekmiştir. Ayrıca 'Yerinde Denetim'i bilmeyenlerin yani Murakıp olmayan kişilerin yaptıkları 'gözetim' de bu batışların başka bir sebebidir.

Denetim görevi yapanların belli bir süre ve deneyim sonucunda üst icra görevlerine geçmelerinden her zaman büyük yararlar sağlanmıştır. Bu başta Maliye olmak üzere birçok Bakanlıkta böyle olduğu gibi, özel sektörde ve özel sektör bankalarında da böyledir. Ve o müesseselerde bunun adına 'agresif heyetçilik' denilmemektedir.

Son olarak Murakıpların çeşitli düşünce ve görüşlere sahip olmaları, onların gruplara bölündüğü dedikodularının yapılmasını gerektirmez. Aksine, görevinde bağımsız, tarafsız, çalışkan, dürüst ve etik değerlere sahip olarak görev yapan uzmanların tartışmaları tam bir sağlık işaretidir. 'Değişiklikler' ve 'ileri görüşler' belli kurallar içinde ancak böyle ortaya çıkar ve sağlanır. Yine de istisnai olarak kusuru görülenler olursa cezalandırılmaları da bu sayede olur. 01 Kasım 2004

Saygılarımızla,

Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı

Yönetim Kurulu Adına

Başkan-Fahri Bankalar Yeminli Murakıbı

Muhsin Yener GÜRMEN

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber