Savcı ile hakimler aynı kürsüde durur

Haber Giriş : 05 Kasım 2004 05:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli bir gelenek olarak savcı ve hákimin aynı kürsüde yer aldığını belirten Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, ?Aynı yerde yemek de mi yemesinler' dedi. Ok, savcıların görev sınırını bildiğini, kaygıların yersiz olduğunu söyledi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, savcı ile hákimin aynı kürsüde yer almasının adli gelenekten ileri geldiğini belirterek, bu durumun cumhuriyet savcılarına bir avantaj sağlamadığını savundu. Ok, ?Silahların eşitliği ilkesi geniş yorumlanırsa, bırakalım aynı kürsüde oturmayı, aynı kapıdan girmeyi, aynı binada çalışmayı aynı yerde yemek yemeyi, medeni ilişkiler kurup sürdürmeyi de yasaklamak gerekecektir' dedi. Başsavcı Ok, AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde, Avrupa ülkelerindeki gibi savcıların kürsüden inip, avukatlarla aynı yerde oturmasına ilişkin değişiklik önerilerine tepki gösterdi. Ok, şu değerlendirmeleri yaptı:

Cumhuriyet Savcısı'na hákim veya hákimlerle birlikte kürsüde yer verilmesi biçimsellik dışında, sahip olunan ve tanınan haklar yönünde savcıya bir avantaj sağlamaz. Bu, ceza usul kanunumuzun kabul ettiği tahkik sistemi, savcının tahkikat ve yargılamada özgün konumu ve sürdürülen adli gelenekten ileri gelen bir durumdur.

Cumhuriyet Savcısı'nın özgün konumu içinde sanığın haklarını koruma, onun lehinde delilleri toplama görevi ve yükümlüğü de vardır. Cumhuriyet Savcısı'nın davada iddia makamını (kamuyu) temsil etmekle birlikte yargılama evresinde hatta soruşturmada tamamen bağımsız hareketi asıldır. Sanığın lehine olan her şeyi gözetmek ve háimlerin önüne getirmekle yükümlüdür.

AİHM'nin eleştiriyi haklı gören bir kararı da yoktur. Zira adalet, şekil ve görüntü değil, özle ilgilidir. Şekil ve görüntü ise ceza adeletinde savunma aleyhine ve cumhuriyet savcısına avantaj sağlamamaktadır.

Cumhuriyet savcıları görev sınırlarını bilmektedirler. Hákimler bağımsız ve tarafsızdırlar. Kaygılar yersizdir.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber