İLSİS'te Oynama Yapılıp Puan Yükseltilmiş

Yaşadığımız çağda en önemli unsurlardan birisi de işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı, elektronik ortamda yürüttüğü işlemler ile diğer bakanlıklara örneklik teşkil etmektedir. Ancak, bugünkü haberimizde skandal niteliğinde bir olaya yer vereceğiz. Olayda, bir öğretmenin İLSİS'teki bilgileri ile oynanarak puanı yükseltildiği ve Anadolu Lisesine atanmaya çalışmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlsiste skandal

?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin" 18. maddesinin (a), (b) ve (c) fıkralarına göre atama yapmak üzere düzenlenen 2008?1 Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru Ve Atama Kılavuzu çerçevesinde atamalar yapılmıştı.

Atamalarda kılavuzun 2.maddesi şu şekildedir:

?a) Atama yapılacak alanlarda norm kadro açığının bulunması,
b) Atamalarda tercihler ve puan üstünlüğünün esas alınması?

Sınavı kazananlardan sonra kılavuzun ?atamalarda öncelik? başlıklı 4 maddesinin 3 fıkrası ise şu şekildedir:

?4.1 ve 4.2'nci maddelerde belirtilen başvurulardan söz konusu eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda, bu eğitim kurumları için ilgili Yönetmeli_in 5'inci maddesinde belirtilen şartları taşımak kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek?3) üzerinde yapılacak değerlendirmedeki puan üstünlüğüne göre?

Yönetmelik ekindeki Ek?3 formu ise şu şekildedir:

7. İlgili mevzuat hükümlerine göre atamaya yetkili amirlerce verilmiş olan (Aynı yılda verilmiş ödüllerin her birinden yalnız birisi esas alınır.) Puanı
a) Teşekkür 2
b) Takdirname 3
c) Aylıkla ödül 4

Yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere, personelin aldığı ödüllere puan verilmektedir.

Aşağıda ismi bizde saklı örnekte bu tür atamalarda ilsiste kayıtlarla oynanarak nasıl bir kişinin puanları yükseltilip atamasının yapıldığı görülecektir.

Olay Karabük ilinde gerçekleşmiştir. Kılavuz çerçevesinde başvuran personellerden birisi Karabük Merkez Mehmet Vergili Fen Lisesine Tarih öğretmeni olarak atanmıştır.

Kişinin ilsiste aldığı ödüller şu şekildedir:

Yukarıdaki bilgiye göre, kişi 22/12/1989 tarihinde 24974 belge numarasıyla bakanlıktan aylıkla ödüllendirme aldığı görülmektedir.

Personelin hizmet cetveli ise şu şekildedir:

Yukarıdaki bilgiye göre, kişi Şanlıurfa ili Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde iken bu belgeyi almaya hak kazandığı görülmektedir.

TEBLİĞLER DERGİSİNDE YOK AMA 4 PUAN ALMIŞ

Aylıkla Ödül alanlar tebliğler dergilerinde yayınlanmaktadır. O yıl ve takip eden yılın tebliğler dergisi incelendiğinde, Aralık 1989 tarihinde ödül aldığından, takip eden yılın 28 Mayıs 1990 tarih ve 2313 sayılı tebliğler dergisinin 389 sayfasında Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğünce Aylıkla Ödüllendirilenlerin isim listesi bulunmaktadır. Bu listede atanan personelin ismi bulunmamaktadır, yani tebliğler dergisine göre bu personel aylıkla ödül almamıştır. Ama ilsis kayıtlarına ödül aldığı görülmektedir bu nedenden dolayı da değerlendirmede 4 puan almıştır.

İL MERKEZİNDE ÇALIŞMIŞ AMA KAYMAKAM TAKDİRNAME VERMİŞ

Yine aynı personelin 6/10/1991 tarihinde 505 sayı ile ilsis kaydında bulunan Takdirnamenin Kaymakamlık tarafından verildiği yazılmaktadır. Personelin hizmet cetveli incelendiğinde o tarihte Şanlıurfa ili Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde görev yapmakta olduğu açıkça görülmektedir. Bu yüzden il merkezin de çalışan bir öğretmene neden kaymakamlık tarafından takdirname düzenlendiği anlaşılamamıştır. Personel bu ödülden de değerlendirmede 3 puan almıştır.

OLAY NASIL OLMUŞTUR?

Personelin kendi şifresi ile elektronik ortamda ödül kaydı işlemesi mümkün değildir. Bunun yapılabilmesi için ödül kaydı işlemeye yetkili bir idari personelin kendine ait şifresi ile bu işi yapması gerekir.

Konunun önemi ve şu an yönetici atamalarında da bu tür ödüllerin puanlandırılıp personelin yönetici olarak atandığı ülkemizde örnek olması açsından yukarıdaki bilgileri verdik.

Şu soruları da sorabiliriz.

Personele 1990 yılında aylıla ödülendirme maaşına yansıtılmış mıdır?

Personelin özlük dosyasında bu ödüler bulunmak tamıdır?

Personel bir sendikaya üyemidir üyeyse bu sendikanın adı nedir?

Bu personel Karabük Merkez Mehmet Vergili Fen Lisesine Tarih öğretmeni olarak atanmasaydı yerine hangi personel atanacaktı?

Gerçek değerlendirme yapılsaydı atanacak yeni personel hangi sendikaya üyedir?

KARABÜK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN AÇIKLAMASI

Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkileri yaptıkları basın açıklamasının 2.maddesinde ?Ataması yapılan söz konusu öğretmenin değerlendirme formunda yer alan ödül bilgilerinin kişiye ait olmadığı, bu bilgiden dolayı puan alarak atamada öncelik kazandığı doğru olmakla birlikte bu konu ilk kez Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir.? Şeklindeki açıklamalarıyla olayı doğrulamışlardır.

Konuyla ilgili Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğünün basın açıklaması şu şekildedir:

BASIN AÇIKLAMASI [ 11/08/2008 16:43:42 ]

SON GÜNLERDE YEREL BASINDA YER ALAN MÜDÜRLÜĞÜMÜZLE İLGİLİ BAZI KONULARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine öğretmen atama işlemleri Bakanlığımızca yapılmaktadır.

Bu atamalarla ilgili başvuru, tercih ve atama işlemleri, 20/10/2006 tarihli ve 26325 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmelik? ile 24/11/2007 tarihli ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 18. maddesinin (a), (b) ve (c) fıkralarına göre atama yapmak üzere düzenlenen ve Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü'nün 03/03/2008 tarihli ve 15288 sayılı emirleri ekinde gönderilen Kılavuz (2008?1) çerçevesinde yapılmıştır.

Buna göre; başvuru formu http://ilsis.meb.gov.tr internet adresi üzerinden elektronik ortamda başvuru şartlarını taşıyan öğretmenler tarafından doldurulmakta, formdaki bilgiler kontrol edildikten sonra öğretmen tarafından kayıt işlemi yapılmaktadır. Daha sonra öğretmenin görev yaptığı eğitim kurumu gerekli kontrolleri yaparak başvuruya onay vermekte ve elektronik başvuru formuna girilen bilgileri gösteren 2 adet bilgisayar çıktısı (Rapor) sistemden alınarak öğretmene imzalatılmaktadır. Onaylanan formun bir nüshası öğretmene geri verilmekte, diğer nüshası iki yıl süreyle okulda muhafaza edilmektedir.

Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra buna ilişkin liste, kurum müdürü tarafından bilgilendirme amaçlı olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmektedir.

Öğretmenin görev yaptığı Okul/Kurumun onayından sonra atamalar belirlenen takvime göre Bakanlığımızca yapılmaktadır ve yapılmıştır.

Geçen hafta yerel basın ve yayın organlarımızda, İlimiz Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi'ne Müdürlüğümüzce usulsüz bir atamanın gerçekleştirildiği yönünde bir sendika İl temsilcisi tarafından birtakım açıklamalar yer almış, adı geçen şahıs yapılan usulsüz atamanın kendileri tarafından tespit edildiğini ve konu hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verildiğini, ellerinde konuyla ilgili belgeler olduğunu ve konunun incelenmesini istediklerini belirtmiştir.

İlimiz Mehmet Vergili Fen Lisesi'ne usulsüz olarak Müdürlüğümüzce yapıldığı şeklinde yerel basın ve yayın organlarında bir sendika İl temsilcisi tarafından yapılan açıklamaların gerçekle ilişkisi yoktur. Yazılı ve görsel yayın organlarında yer alan konuyla ilgili açıklamalar kaynağına inilmeden, doğruluğu araştırılmadan yapılmış, kamuoyunun yanıltılmasına yöneliktir.

Yukarıda da açıklandığı üzere;

1. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine öğretmen atama işlemleri Bakanlığımızca yapılmaktadır. Atamalarla ilgili gerek başvuru, gerek onay, gerekse atama aşamalarında Müdürlüğümüzün herhangi bir müdahalesi bulunmamaktadır.

2. Ataması yapılan söz konusu öğretmenin değerlendirme formunda yer alan ödül bilgilerinin kişiye ait olmadığı, bu bilgiden dolayı puan alarak atamada öncelik kazandığı doğru olmakla birlikte bu konu ilk kez Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir. Başvuruları müdürlüğümüzce alınan Müdür Yardımcılığı atamaları için aynı öğretmen başvuru yapmış, kendisinden değerlendirme formunda yer alan bilgilerle ilgili belgeleri istenmiş, belgeler ibraz edilemeyince konu anlaşılmış, konuya anında müdahale edilerek gerekli işlemler başlatılmıştır. Müdürlüğümüzce açıklamalara konu olan kişinin Bakanlığımıza ait İLSİS veri tabanına işlenen ödül bilgilerinin kendisine ait olmadığı ve esasen kime ait olduğunun tespiti yapılmış, kişinin daha önce görev yaptığı ve bilgilerin işlendiği düşünülen bir kurumumuzla 23/07/2008 tarihinde yazışma yapılmıştır. Ayrıca konuyla ilgili yapılacak işlemlere esas olmak üzere İLSİS veri tabanına girilen bilgilerin hangi kullanıcı tarafından girildiğinin tespiti için Bakanlığımızla da 30/07/2008 tarihinde gerekli yazışmalar yapılmış, Bakanlığımızdan konuyla ilgili gelecek cevaba göre işlemlere devam edilecektir.

Valiliğimizce konu hakkında muhakkik görevlendirilmiş ve inceleme devam etmektedir.

İlimiz yerel basın ve yayın kuruluşlarında konuyla ilgili haberlerin ilk kez 07/08/2008 tarihinde yapıldığı düşünülecek olursa konunun açıklama sahipleri tarafından ortaya çıkarıldığı yönündeki bilginin asılsız ve gerçek dışı olduğu anlaşılacaktır. Açıklamalar kendilerinin de mensubu bulundukları kurumumuzu karalamaya yöneliktir ve kamuoyunu yanıltma maksadı taşımaktadır.

3. Basın ve yayın kuruluşlarında yer alan açıklamalarda, açıklamayı yapanlarca konu hakkında belgelerin ellerinde olduğu ifade edilmektedir. Bu belgelere nasıl ulaştıkları, kimlerin kurumumuza ait belgeleri açıklama sahiplerine verdiği ayrıca bir inceleme ve soruşturma konusudur.

Yapılan basın açıklamalarında yer alan yönetici atama başvurularının alınması ancak atamaların gerçekleştirilmemesi konusu; yönetmelik ve genelgede yer alan bazı maddelerde tereddüde düşülmesinden dolayı Bakanlığımıza görüş sorulmuş olması ve henüz cevabın gelmemesinden, ayrıca Bakanlığımızca konu hakkında 4-8 Ağustos 2008 tarihleri arasında 81 İlin atama şeflerine yönelik Yalova ilinde düzenlenen seminer çalışmasının neticesinin beklenmesinden dolayıdır. Tereddüt edilen konularda Bakanlığımızdan gerekli açıklamalar geldiğinde Valiliğimizce görevlendirilen Yönetici Değerlendirme Komisyonu başvurularla ilgili değerlendirmesini yapacak ve atamalar en kısa sürede gerçekleştirilecektir.

İl İçi Sıra Atamalarıyla ilgili olarak yapılan açıklamalar cevap vermeyi gerektirecek durumda bile olmayan idari işlemlerdir. Atamalar son derece şeffaftır, tüm personelimizin kontrolüne açıktır. Atamalar personelimizin tüm iş ve işlemlerinin yürütüldüğü İLSİS üzerindeki SIRAMATİK sistemi ile yapıldığından ve sisteme müdahalede bulunulamadığı için bazı hatalı işlemler olabilmekte ancak gerek okul yöneticilerimiz, gerekse öğretmenlerimiz internet üzerinden yaptığımız atama duyuruları üzerine Müdürlüğümüze uyarıda bulunmakta ve varsa yapılan hatalı işlemler Müdürlüğümüz ve Valiliğimizce anında düzeltilmektedir. İptali gereken atamalar varsa iptali gerçekleştirilmektedir. Bu yıl da Anadolu Lisesi öğretmenliği iptal edilen ancak Bakanlığımız emriyle halen okullarından ilişiği kesilmediği için Anadolu Lisesi öğretmeni gibi görülen 2 öğretmenimiz, açıklamada yer aldığı gibi norm olmadığı halde değil, anadolu bölümünde boş bulunan norma atanmış, Anadolu Lisesi Öğretmeni olmadıklarından dolayı yapılan bu atamalar basındaki açıklamalar yapılmazdan önce Valiliğimizce iptal edilmiştir.

Tüm bu açıklamalarımız göstermektedir ki Müdürlüğümüz yapmış olduğu tüm iş ve işlemlerinde yürürlükte olan kanun, yönetmelik ve genelgeler çerçevesinde hareket etmekte, adalet ve şeffaflık ilkesinden hiçbir zaman ayrılmamaktadır. İdari işlemlerinden doğan birtakım hatalar olduğu zaman bunu anında düzelteme yoluna gitmektedir. Bu anlamda gerek eğitim kurumu yöneticilerimizin, gerek personelimizin gerekse üçüncü şahısların ve kurumların yapıcı olmak kaydıyla yaptıkları hatırlatma ve eleştirilerine her zaman açıktır.

Hepimizin bildiği gibi Karabük'ümüzün eğitim yönünden başarılarının ülke genelinde medyada övgüyle yer aldığı bir dönemde, üstelik konuyla ilgili yasal işlemlerin başlatılıp sonuçlandırılmaya yaklaşıldığı bir zamanda bu tür açıklamaların eğitim camiamıza yarar getirmeyeceği bilinmektedir. Yazılı ve görsel basınımızın da kaynağına inilerek, doğruluğu araştırılarak yayın yapmalarında yarar vardır. Ayrıca gösterilen duyarlılıkta dolayı teşekkür eder, Kamuoyuna saygıyla arz ederiz. 11.08.2008

KARABÜK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber