4/B'li Alımlarında Hangi KPSS Puan Türü Kullanılır?

Sınav sonuçlarının geçerlililiği ve esas alınması gereken sınav türlerine ilişkin olarak kamu kurumlarının yaptıkları hatalara geçen hafta değinmiştik. Bugün farklı bir hatayı ele alacağız. Adalet Bakanlığı 4/B'li sözleşmeli personel alacaktır. Ancak alım işlemlerinde 2008 KPSS3 puanını değil KPSS7 puanını kullanacaktır. Peki bu işlem ne kadar doğru? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2008 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

* Düzce Üniversitesi İlanını Düzeltti
* Denizcilik Müsteşarlığı İlanını Düzeltti
* Bir KPSS hatası da Sultanbeyli Belediyesinde

ESASLARDA YER ALAN DÜZENLEME

4/B'li personel alımında esas alınması gereken mevzuat "7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"dır. Bu Esasların ek 2. maddesi 4/B'li alımının nasıl yapılacağını düzenlemiştir. Bu düzenleme şu şekildedir:

"EK MADDE 2 ? (28/06/2007 tarihli Resmi Gazete) Kamu kurum ve kuruluşları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre;
a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme,
b) Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme,
c) Danıştay'ın 14/12/2007 tarih ve 2007/4100 esas nolu kararı ile yürürlüğü durdurulmuştur.
yöntemlerinden herhangi biri ile sözleşmeli personel istihdam edebilirler."

Peki KPSS-B'den ne anlaşılmalıdır? Bu konuya ilişkin cevap ise sınav kılavuzunda yer almaktadır.

SINAV KILAVUZUNDA YER ALAN AÇIKLAMA

ÖSYM'nin sınav kılavuzunda yer alan açıklaması şu şekildedir:

"Bu Yönetmelik kapsamında olmayıp yapacakları sınavlarda KPSS sonuçlarını esas alma durumunda olan kamu kurum ve kuruluşları personel alımlarında lisans düzeyi için KPSSP3, önlisans düzeyi için KPSSP93 ve ortaöğretim içinse KPSSP94 sonucunu kullanacaklardır."

Bu açıklamaya göre memur alımlarında lisans mezunları için KPSS3 puanının kullanılması gerekmektedir.

ADALET BAKANLIĞI İLANI

Adalet Bakanlığı, 11 Ağustos 2008 tarihinde memurlar.net'te yer alan ilanında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 4' üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca istihdam edilmek üzere, 2008-KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle sözleşmeli personel pozisyonunda 20 adet mühendis, 4 adet çözümleyici ve 1 adet programcı alacağını belirtmiştir.

Buraya kadar ilan metninde bir sorun bulunmamaktadır. Ancak ilana başvurabilmek için "2008-KPSS (B) Grubu sınavlarından birine girmiş olmak ve KPSSP7 puan türünden en az 50 puan almış olmak" şartı getirilmiş olup, bu şart yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerinde de görüleceği üzere yanlıştır. 4/B'li personel alacak kamu kurumlarının, 100'e yakın KPSS puanı arasından herhangi bir puan türünü değil KPSS3 puan türünü esas alması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber