4/B'linin 30 Günlük Rapor Sıkıntısı

Toplam 15-20 maddeden oluşan ve güncelliğini kaybeden mevzuat ile 100 bini aşkın 4/B'li personel yönetilmeye çalışılmaktadır. 4/B'li personelin yaşadığı en önemli sorunlardan birisi de aldığı sağlık raprolarıdır. 4/B esaslarında yer alan düzenlemeye göre resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ağustos 2008 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
" hükmü yer almaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesinde; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür" denilmektedir.

Yukarıdaki hükümde de görüleceği üzere, önemli olan rapordur. Rapor, tek hekim raporu da olsa, sağlık kurulu raporu da olsa değişen bir durum bulunmamaktadır. Her iki durumda da yılda 30 güne kadar olan rapor süresi için hastalık izni verilmekte, bu hastalık izni sırasında Sosyal güvenlik Kurumu tarafından verilen geçici iş görememezlik tazminatı ücretten düşülmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- 4/B li olarak istihdam edilen personelin alacağı raporlarının usul ve esaslarını düzenleyen bir düzenleme bulunmamaktadır. Yalnız Esasların yukarıda yer verilen 10 uncu maddesinde yer alan ""Resmi tabip raporu" ifadesi bulunmaktadır.

2- Ancak sosyal güvenlik olarak SSK'lı sözleşmeli personel'de artık resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve tedavi olabilmektedirler. Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından aldıkları tabip raporları geçerli bulunmaktadır.

3- 4/B li olarak istihdam edilen personelin alacağı raporlarının tek veya parça parça 30 günü aşması halinde ilgiliye 30 günü aşan kısmı için ücret ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

4/B'li personel, sağlık kurulu raporu alsa da ücreti düşer mi?

4- 4/B li olarak istihdam edilen personelin alacağı raporları üzerine çalışamadığı günler için 17.7.1964 tarih ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 89 ncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca geçici iş göremezlik ödeneği hakları saklı bulunmaktadır.

5- 4/B li olarak istihdam edilen personele tek hekimin verebileceği raporlar hakkında bir sınırlama bulunmaktadır.

6- Sözleşmeli personelin, sebep göstemeksizin sözleşmesinin fesh edilemeyeceği değerlendirilmektedir. . İdare haklı sebebe binaen her zaman sözleşmeyi fesh edebilir. Sebep belirtmeksizin veya haksız yere sözleşme fesh edilmesi halinde hakkınızı idari yargı yolu ile aramanızı tavsiye etmekteyiz. Ancak, sebep söstermeksizin 4/B'linin sözleşmesi fesh edemez. Detaylı bilgi için tıklayınız.

7- İdareden resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından aldıkları tabip raporlarının idarece kabul edilmeme veya kabul edilmesine ilişkin düzenlenmiş bir mevzuat bulunmamaktadır. İdare alınmış geçerli raporları kabul etmek zorundadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber