Dağlıca sanığı uzman çavuş görevinden ayrılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osman BEKLEYEN- Gülay ÖZEK/VAN, (DHA)

HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nin Irak sınırındaki Dağlıca Taburu'na yapılan saldırıda teröristlerin kaçırdıktan bir süre sonra serbest bıraktığı 8 askerden Uzman Çavuş Halis Çağan'ın avukatı Ali Fahir Kayacan, müvekkilinin 1 Eylül'den sonra sözleşmesini yenilemeyeceğini ve görevinden ayrılacağını söyledi. 8 askerin yargılandığı üçüncü duruşma Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada yayın yasağı kaldırılmadı.

Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Piyade Taburu'na 21 Ekim 2007'de PKK'lı teröristler tarafından yapılan saldırıda 12 asker şehit olurken, 13 asker yaralanmış, 8 asker de kaçırılmıştı. PKK'lı teröristlerin kaçırdığı ve bir süre sonra teslim ettiği 8 asker ile ilgili görülen davanın duruşmasına bugün de devam edildi.

Sanıklardan Er Ramazan Yüce hakkında suç ve suçluyu alanen övme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçlyarına yardım etmek, yurt dışına firar etmekten ağırlaştırılmış ömürboyu; diğer sanıklar Piyade Uzman Çavuş Halis Çağan, Piyade Çavuş Mehmet Şenkul, piyade erler Fatih Atakul, Özhan Şabanoğlu, İrfan Beyaz, İlhami Demir, Fuat Başoda hakkında ise emre itaatsizlikten 3-7 arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Yargılanan erler daha sonra tehris olmuşlardı.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutalığı Askeri Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşma saat 14.00'da başladı. Yaklaşık 1 saat süren duruşmada talimatla istenen 4 tanığın ifadesi okundu. Daha sonra sanık avukatlarının taleplerini dinleyen mahkeme heyeti 10 dakikalık aradan sonra karar verdi.

Sanık avukatı Zahir Soğanda'nın yayın yasağının kaldırılması talebini reddeden mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na müzakkere yazılarak Dağlıca baskınına ilişkin Taraf Gazetesi'nin yayınları hakkında yürütülen bir soruşturmanın olup olmadığı, Askeri Savcılığa resmi olarak bildirilmiş bilgi ve belgelerin bir süretinin gönderilmesini karara bağladı. Baskın olayı ile ilgili olarak Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bu olaya yönelik olarak terör örgütüne yardım ve yataklık etmekten yargılanan sanıkların hazırlık soruşturması ve kovuşturma aşamasında verdikleri ifadelerinin birer örneğinin gönderilmesi için müzakkere yazılmasına da karar veren mahkeme heyeti, sanık avukatlarının Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik'in Youtube'de yayınlanan ses kaydı ile bir üsteğmenin günlüğünün delil olarak dosyaya konulması talebini de reddetti. Mahkeme duruşmayı 21 Kasım 2008'e erteledi.

Bu arada avukat Ali Fahir Kayacan müvekkili Uzman Çavuş Halis Çağan'ın görevinden ayrılacağını söyledi. Avukat Kayacan, ?Müvekkilim sivil memuriyete geçeceği için sözleşmesini yenilemeyeceğini bana ifade etti. Özel gerekçeleri olduğu için bunları açıklayamam? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber