Ege Üniversitesi'nde üçüncü rektör yardımcısı da belli oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2008 21:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ege Üniversitesi (EÜ)'nde üçünc ürektör yardımcısı da belli oldu. Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından atanan Prof. Dr. Süer Anaç ve Prof. Dr. Atilla Silkü'nün ardından EÜ Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Telefoncu da rektör yardımcılığına getirildi.

Prof. Dr. Azmi Telefoncu, 1948'de Niksar'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra Tokat İlköğretmen Okulu'nda birincilikle yatılı öğrencilik kazandı. Bu okuldan İzmir Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık sınıfına seçildi ve lise öğrenimini İzmir'de tamamladı. Millî Eğitim Bakanlığı burslu öğrencisi olarak üniversite giriş sınavlarında yalnız EÜ Fen Fakültesi'ne müracaatına müsaade edildiğinden, ilk tercihi olan Kimya bölümüne kaydoldu ve 1970 yılında birincilikle bitirdi.

Aynı yıl Fen Fakültesi Organik Kimya Kürsüsü'nde asistan olarak görev aldı. 1995 yılında kurulan EÜ Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (EBİLTEM) kurucu müdürü olan Prof. Dr. Telefoncu, 1996'da EÜ bünyesinde Türkiye'nin lisans düzeyinde öğrenim veren ilk ve halen tek olan Biyokimya bölümünün kurulmasına da öncülük etti.

Telefoncu biyoteknoloji, biyosensörler, biyokimya ve moleküler biyolojik teknikler, teknik biyokimya, biyotransformasyonlar, protein ve enzim mühendisliği alanlarında araştırmalar yapmakta olup 18 kitap, 67'si SCI kapsamlı dergilerde olmak üzere toplam 158 bilimsel makalesi yayımlandı. Ulusal ve uluslararası birçok mesleki derneğe üye olan Telefoncu, ayrıca, Türk Biyokimya Derneği Yönetim Kurulu üyesi. Prof.Dr. Azmi Telefoncu, evli ve iki çocuk babası.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber