Çelik: İstanbul'da deprem riski taşıyan 176 okul yıkılıp yeniden yapıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 14:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul'da deprem riski taşıyan 874 okuldan 176'sını yıkıp yeniden inşa ettiklerini söyledi. 331 okulu da depreme karşı güçlendirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, Türkiye genelinde ise 600 yatılı okulu depreme karşı güçlendirdiklerini ifade etti. Bakan Çelik, Kadıköy Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu'yla ilgili medyada çıkan haberleri de eleştirdi.

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde depreme hazırlık ve acil müdahale konusunda halkı bilinçlendirmek için düzenlenen toplantıya katılan Bakan Hüseyin Çelik, depreme karşı okullarda yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye genelindeki 600 yatılı okulun depreme karşı güçlendirme çalışmalarının 2006 Eylül ayı itibariyle bitirildiğini belirten Çelik, "Önceliği ilköğretim okullarına ayırdık. Çünkü küçük çocuklar panik esnasında ne yapacağını bilemez durumdadırlar. Sonra diğerlerini güçlendirdik. Türkiye'de pansiyonu olan yaklaşık 1000 adet orta öğretim kurumu vardır. Bütün pansiyonlu orta öğretim okullarının güçlendirme çalışmalarını 2009 yılı içerisinde bitireceğiz. Tabi bu bütün işi bitirmiyor. Daha çok işimiz var." şeklinde konuştu.

İstanbul'da deprem riski taşıyan 874 okulun tespit edildiğini söyleyen Çelik, "Bunlar sismik güvenlik testlerine tabi tutulmuştur. Bu okullardan 507'si güçlendirilmiştir. Ama bunların hepsi güçlendirme değildir. İstanbul'da 176 okulumuz tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Okulların arsasından da yararlanmak için hem okulu büyütüyoruz, hem de daha sağlam bir okul inşa ediyoruz. Geriye kalan 367 okulumuzla ilgili çalışma da devam ediyor." diye konuştu.

Kadıköy Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu'yla ilgili medyada çıkan haberleri de eleştiren Bakan Çelik, şöyle konuştu; "Biz bu konuda medyanın desteğine ihtiyacımız var. Medya demokrasilerde 4. güçtür ve çok ciddi bir denetim mekanizmasıdır. Bu denetimi yaparken doğru bilgiyi doğru bir şekilde yansıtma esas olmalıdır. Üsküda''da Reşat Nuri Güntekil İlköğretim Okulu hemen yıkılması gerektiği için değil, okul küçük, yanındaki küçük binaları da yıkıp okulu yeniden yapmak için programa aldık. Deprem riski taşıyan bir okuldur, birinci öncelikli okullardan kesinlikle değildir. Eğer bu gözle baktığınızda Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu'nu hemen yıkmanız gerekiyorsa İstanbul'daki binaların yüzde 70'ini yıkmanız lazım. Bu okulu tepeden tırnağa yeniden yapacığız. Elbette bu okula kayıt yapılacak. Orası bir kurumdur, okul olarak devam ediyor. Biz orayı yıktığımız zaman yarın o öğrencileri başka bir yere taşıyacağız. Doğru bilgi edinmemek gazeteciyi de ofsayta düşürür. Medyanın görevi felaket tellallığı yapmak değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber