Memura Sendika Ödeneği Neden Bu Kadar Tartışılıyor?

Önceki toplu görüşmelerde, sendikalı memurlara verilen 5 YTL'lik ödenek hala tartışılmaya devam ediliyor. Tartışmanın boyutu kim zaman hoş olmayan boyutlara varsa da, bu ödenek üç ana konfederasyon açısından hayati önem arz etmektedir. Kamu Sen ve Memur Sen ödeneğin arttırılmasını isterken, KESK ise ödeneğin arttırılması bir yana varolan 5 YTL'lik ödeneğin kaldırılmasını istiyor. Peki bu ödenek neden bu kadar önemli?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2008 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖDENEĞİN KAMU SEN VE MEMUR SEN AÇISINDAN ÖNEMİ

2002 yılında, ilk toplu görüşmeler yapılırken KESK, üç sendika ile temsil edilmekteydi. En önemli hizmet kollarından birisi olan eğitim hizmet kolunda, yetki KESK'e bağlı Eğitim Sen'de idi. Bu dönemde Memur Sen'in yetki aldığı hizmet kolu bulunmamaktaydı.

Diğer taraftan bu dönemde yani 2002 ve sonrasında, memurların sadece yarısı sendikalara üye olmuştur. Geçen zaman içinde KESK en önemli hizmet kolu olan eğitim hizmet kolunda yetkili sendika olma konumunu kaybettiği gibi yetki aldığı hizmet kolu sayısı bire düştü. Bu zaman dilimi içinde, Ak Parti iktidarı ile beraber, Memur Sen ciddi bir üye artışı sağladı.

Örneğin 2003 yılında toplam 788 bin kamu görevlisi sendikaya üye olmuş iken bu sayı 2008 yılında 930 bine yükseldi. 2003 yılında KESK'e bağlı sendikaların üye sayısı 295 bin iken 2008 yılında bu sayı 223 bine düşmüştür. Aynı dönemde Memur Sen'in üye sayısı 98 binden 314 bine yükselimştir. Milliyetçi camiaya yakınlığı ile bilinen Kamu Sen ise bu dönemde, çok az üye kaybetmiştir.

KESK'in üye kaybetmesinin en büyük nedeni, ulaşabildiği en geniş memur kitlesine ulaşmış olmasıdır. Kamu Sen ile Memur Sen ise siyasetle ilişkilendirdiğinden dolayı sendika konusuna da mesafeli durmuş geri kalan yüzde 50'lik kitleye ulaşabilmek için sendikalı memura ayrıca bir ödenek verilmesini talep etmektedir. zaten sonuçlarda yeni üyelerin bu iki konfederasyona üye olduğunu göstermektedir. Zira eğer sendikalı olan memura, şuanki gibi 5 YTL değilde örneğin 50 YTL verilirse, sendikalara üye olacak memurların büyük çoğunluğu Kamu Sen veya Memur Sen'e üye olacaktır.

Peki Kamu sen ve Memur Sen, bütçelerini arttırmak için mi, ödeneğin artttılmasını istiyor?

Özellikle KESK tarafından gündeme getirilen bu iddia pek doğru değildir. Zira sendika ödeneğinin ne kadar olacağı tüzüklerde yazılıdır. Bu da genel olarak maaşın çok cüzi miktarıdır. Sendika ödeneği 5 YTL'den 50 YTL'ye çıkınca bu para sendikaya değil memura gidecektir. Memur yine 5 YTL ise 5 YTL, 6 YTL ise 6 YTL üyelik aidatı verecektir.

Bu ödeneğin arttırılmak istenmesinin en büyük nedeni sendikalı üye ile sendikasız üye arasında bir fark yaratmak ve sendikaya üye memur sayısını arttırmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere sendikalara her yeni üye çok büyük bir ihtimalle Kamu Sen veya Memur Sen'e gidecektir. Zira siyasal görüşlerini belirgin olarak gösteren tüm memurlar sendika üyesidir ve sendika üyesi olmayanlar genel olarak siyasete uzak duranlardır.

KESK NEDEN SENDİKA ÖDENEĞİ İSTEMİYOR?

KESK, bu konuya ilişkin gerekçesini evrensel ilkelere dayandırıyor. KESK'in açıklamasının temel ekseni şu şekildedir: "Dünyanın hiçbir yerinde sendikalar, işverenlerinden aidat talep etmez. Böyle olursa hükümet iradenize ipotek koyar"

Bu görüş ilkesel anlamda doğrudur. Fakat KESK'in sendika ödeneğine bu derece muhalif olmasının, eleştirilerini sertleştirmesinin ve bu konuyu bu derece önemsemesinin nedeni, yeni üye olacak her memurun Kamu sen ve Memur Sen'i tercih edeceğini görmesindedir.

Siyasetle ilgilenmeyen ve Devlet karşısında genel olarak tarafsız ve sessiz bir konumu benimseyen sendikalara üye olmayan kamu görevlilerinin, muhalif bir konumu her daim devam ettiren KESK'e üye olmaları çok düşük bir ihtimaldir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber