Formasyonsuz ilahiyatçı öğretmen atamaları iptal edildi

Formasyonsuzlar hangi halde atanabileceği hem 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararında hem de 2008-2 öğretmen atama kılavuzunda açık olarak belirtilmiştir. Buna göre öncelikle formasyonlu olanların atanması gerekmektedir. Geçen hafta açıklanan öğretmen atama sonuçlarından bu yana, İlahiyat fakültesi mezunlarının yazıştığı memurlar.net forumunda en çok konuşulan konu formasyonsuz atanan ilahiyatçılardı. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2008 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net forumunda yazılanlara göre Din Kültürü branşı için belirlenmiş olan 50 taban puanın üstünde puan almış formasyon sahibi öğretmen adayı var iken, 75 puan alan formasyonsuz İlahiyat mezunları atanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı sonuçları açıklamasına rağmen taban puanları açıklamadığı için geçen hafta bu konuyu ana sayfaya taşımamış sadece editörün seçimine alarak konunun tartışılmasını sağlamıştık.

BU KONUDAKİ MEVZUAT NE DİYOR?

2008-2 öğretmen atama kılavuzunun, 8 nolu bölümünde şu açıklama yer almaktadır:

"8. ATAMA / GÖREVLENDİRME
Başvurusu kabul edilen adaylar, aşağıda belirtilen öncelik sırasıyla değerlendirileceklerdir:
a) Kaynak program mezunları,
b) Kaynak dışı program mezunları,
c) Atanacağı alanın taban puanı üzerinde puanı olması koşuyla KPSSP10'dan 75 ve üzeri puan alan Pedagojik Formasyonu ya da Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programlarından birini tamamlamamış adaylar."

Buna göre önce kaynak bölüm mezunlarının daha sonra kaynak dışıların hala boşluk var ise 75 alan formasyonsuzların atanması gerekmektedir.

Din Kültüründe taban puan 50 olarak görünmektedir.

Diğer taraftan 119 sayılı esaslarda da benzer düzenleme bulunmaktadır. (http://www.memurlar.net\common\news\documents\118168\119_sayili_ttk_karari_cizelge.pdf

"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon eğitimi olmayanların atamaları
Madde 9- Bu Esasların 7 ve 8'inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşıyan potansiyel adaylarla ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla; ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarından mezun olanlardan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik yönden eksiklikleri daha sonra tamamlatılmak üzere alan öğretmenliklerine atanabilirler. Bu şekilde öğretmenliğe atananların Pedagojik Formasyon eğitimleri adaylık dönemi içinde gerçekleştirilir."

119 sayılı karar ekine göre önce öncelikle; 1 . İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (**) mezunlarının [(**) İlköğretim kurumlarına atanırlar]; sonra ise ilahiyat mezunlarının atanması gerekmeketdir. Boşluk kalır ise formasyonsuzların başvurması gerekmektedir.

Bu bağlamda eğer 50 üzeri alan bir ilahiyatçı var ilen formasyonsuz olan ve 75 alanın atanması mümkün değildir.

FORUMDAKİ YAZILARDAN SONRA ATAMALAR İPTAL EDİLDİ

Memurlar.net forumunda gündeme getirilen iddialar sonrasında bakanlık bugüne değin bir açıklama yapmamıştır. Ancak atama kararnamesi illere gönderilen formasyonsuzlara ilişkin ikinci bir kararname daha gönderilmiştir. Bu yeni kararnamede formasyonsuzların atamaları iptal edilmiştir.

Memurlar.net forumunun konuya ilişkin başlığında verilen bilgilere göre sadece İstanbul'da 17 adayın ataması iptal edilmiştir.

ATANDIĞINI GÖREN ADAY HAK SAHİBİ Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı işlem hatalı bir işlemdi. 657 sayılı Kanuna göre idare her zaman için hatalı işlemi geri alabilir. Bu nedenle, atanmış olan formasyonsuz adayların bir kazanılmış hakkı söz konusu değildir. Bazı il milli eğitim müdürlüklerinin adayları mahkemeye yönlendiren açıklamaları da bu çerçevede yanlıştır. Zira 657 sayılı Kanunun 98/b bendine göre "alınma şartlarını taşımamak" görevin sona erdirilmesini gerektirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber