Toplu Görüşmelerin 3. Turunda Neler Konuşuldu?

Toplu görüşmelerin 3. turu sona erdi. Bu turda mali konular konuşulmadı. Bakan Başesgioğlu'nun verdiği bilgilere göre hükümet mali konulara ilişkin teklifini Perşembe günkü toplantıda sunacak. Diğer taraftan bugünkü görüşmelerde, memurlara görev tanımlarının dışında iş yaptırılmaması, 4/B'liye tayin hakkı gibi konularda düzenleme yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. İşte detaylar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerin üçüncü turu sona erdi. Bakan Başesgioğlu, hükümetin sendikalara teklifini perşembe günü sunacağını açıkladı.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, görüşmelerde gündeme gelen bazı konuların birçok bakanlığı da ilgilendirdiğini ve bu nedenle ortak bir çalışmaya gerek duyulduğunu söyleyerek ?Perşembe günü yapacağımız toplantıda mali ve sosyal haklar gündem maddesini etraflı bir şekilde görüşeceğiz? dedi.

Bakan Başesgioğlu şöyle konuştu:

?Perşembe günü yapacağımız toplantıda diğer gündem maddeleri bittiği için mali ve sosyal haklar gündem maddesini etraflı bir şekilde görüşeceğiz. Konfederasyonlarımızın vermiş olduğu mali teklifleri Kamu İşveren Kurulu olarak birlikte değerlendireceğiz. Ayrıca ekonomiden sorumlu diğer sayın bakan arkadaşlarımızla konuyu istişare edeceğiz ve bu yapmış olduğumuz görüşmeler doğrultusunda Perşembe ve Cuma günü de görüşümüzü konfederasyon başkanlarına açıklayacağız.

Her iki tarafta iyi niyetli olarak toplu görüşmeleri memurlarımıza fayda getirecek, memurlarımızı refah getirecek, onların çalışma şartlarını düzeltecek konular üzerinde yoğun bir çalışma sarf ediyor. Türkiye'de memur sendikacılığının gelişmesi noktasında da bu yapmış olduğumuz çalışmaların son derece önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü sosyal diyaloğun güçlendirilmesi, sosyalleştirilmesi ve kurumsallaştırılması neticede Türkiye'de kamu sendikacılığını çok güçlü hale getirecektir.

Eğer bugün bu ülkede grevli ve sözleşmeli kamu sendikacılığı olacaksa bu sendikacılığın geçeceği yer bu toplu görüşme masasıdır. Bunun için bu masayı küçültücü, incitici bu masayı ciddiyetten uzak sayan davranışlara itibar etmiyoruz. Bunu sendikacılığa da hayırlı bir girişim olarak da görmüyoruz. Ayrıca konfederasyonlarımızın memnuniyetlerini, gayretlerini çeşitli şekilde eleştirenler var. Bu konudaki eleştirilere de katılmak mümkün değil. Şu ana kadar mali haklar bölümüne ilişkin herhangi bir detay görüşülmemiştir. Ne toplu görüşme primi adı altında ne de başka bir ad altında sendikaların kendileri adına bir talepleri söz konusu olmamıştır. Bütün talepleri kamu çalışanlarını, temsil ettikleri gruplara ilişkindir. Perşembe günü bir toplantı daha yapacağız. Gerek olursa Cuma günü de bir toplantı yapmayı planlıyoruz.?

AKYILDIZ: MALİ KONULARDA BİLİNENİN ÖTESİNDE BİR RAKAM BEKLİYORUZ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda, mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakam beklediklerini söyledi.
Akyıldız, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin bir sıralamaya dayandırılmasını istediklerini, hepsinin 2009 yılında gerçekleştirilmesi gibi bir beklentide olmadıklarını vurguladı.

Maaş artışı, maaş gösterge ve katsayısı, yan ödeme gösterge ve katsayısı artışı ile kamu çalışanlarına toplu görüşme ikramiyesi verilmesi konusundaki taleplerinden aşağı inmek ya da vazgeçmek gibi bir eğilim içinde olmadıklarını ifade eden Akyıldız, "Buna karşılık kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynak 5 milyar 750 milyon YTL'dir. Bu rakam düşük bir rakamdır. Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz" diye konuştu.

Sendikal ve demokratik haklar konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da dahil olduğu geciken müşterek çalışmaların başlatılmasını istediklerini dile getiren Akyıldız, kamu hizmet kollarındaki taleplerin rapor olarak Kamu İşveren Kuruluna sunulduğunu, raporların değerlendirilmesi konusunda Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun Devlet Personel Başkanlığına talimat verdiğini bildirdi. Akyıldız, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Akyıldız, 4/b statüsündeki sözleşmeli personelin askerlik dönüşü işe başlama, becayiş ve eş durumu tayini ile ilgili olarak bir mutabakat tesis edildiğini, bunun 4/b'lilere müjde olarak verilebileceğini belirtti.

GÜNDOĞDU: YEDİ KONUDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

Toplantı çıkışında Memur Sen Başkanı Gündoğdu bir basın açıklaması yaptı. Çalışma şartları, özelleştirme ve demokratik hakların değerlendirildiği 3.oturumda önemli kazanımların elde edildiğini ifade eden Gündoğdu, 25 Ağustos 2008 tarihinde yapılan toplu görüşmelerin 3. oturumunda mutabakata varılan konuları şu şekilde sıraladı...

* 4/B sözleşmeli personelin eş durumu nakil hakkı, becayiş hakkı,askerlik sonrası göreve başlamaları ile ilgili yasal düzenleme yapılması.
* Kamu çalışanlarına Ön lisans ve Lisans tamamlama programlarının açılması.
* Kamu görevlisinin isnat ve iftiralara karşı korunması konusunda 657 sayılı kanunun 25.ci maddesinde yer verilen yükümlülüğün yerine getirilmesi.
* İstikrar bulmuş bireysel yargı kararlarının (yargılama masrafları ve vekalet ücretine dayalı olarak kamu maliyesi açısından yük oluşturmaması için ) benzer durumdaki personelinde yararlanmasına imkan sağlayacak genel nitelikli uygulamaya dönüşmesinin sağlanması.
* Memurların görev tanımlarının dışında iş yaptırılmaması.
* Engelli kamu çalışanlarının diğer kurumların servis araçlarından yararlanması, mümkün olmadığı durumlarda toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaları yönünde düzenleme yapılması.Atama ve nakillerinde karşılaştıkları sorunların giderilmesi.
* Günlük çalışma süresi 9 saat olarak belirlenen sağlık çalışanları için günlük çalışma sürelerinin 8 saate düşürülmesi yönelik düzenleme yapılması.

4/B'LİYE TAYİNE MALİYE KARŞI ÇIKTI

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, toplu görüşmelerin 3. turunda sözleşmeli personelleri sevindirecek konularda mutabakat sağlandığını belirtti. Türk Sağlık Sen'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Kahveci'nin verdiği bilgilere göre 4/B ve 4924'lü sözleşmeli personellere eş durumu nedeniyle tayin hakkı, becayiş ve askerlik dönüşü göreve başlama hakkı verilmesi için yasal düzenleme yapılacak.

Kahveci ayrıca sözleşmeli personelin eş durumundan tayin yaptırabilmesi için, tayin istediği bölgede sözleşmeli personel ihtiyacı bulunması şartı aranacağını söyledi. Sözleşmeli personele eş durumu tayini verilmesiyle ilgili düzenlemeye bir tek Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü karşı çıktı. Genel Müdürün muhalefetine rağmen diğer katılımcıların kabul etmesiyle mutabakat sağlandı.

BUGÜNKÜ GÖRÜŞ BİRLİĞİ NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Söz konusu bu mutabakat şuan itibariyle bir anlam taşımıyor. Görüşmeler sonunda taraflar bir mutabakata varır ise bu mutabakat metninin yerine getirilmesi zorunlu olacak. Taraflar arasında görüşmeler sonunda bir anlaşma sağlanamaz ise bugünkü görüş birliğini hükümet tarafı uygulamak zorunda değil..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber