Toplu Görüşmelerin 4. Turunda Neler Konuşuldu?

Toplu görüşmelerin 4. turunda, beklendiği gibi bu kez mali konular ele alındı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda devam eden görüşmelerde hükümet tarafı 2009 için yüzde 3,5+ 4 zam ve enflasyon farkı önerdi. Hem Kamu Sen hem de Memur Sen, teklifin müzakare edilebilir bir teklif olmadığını belirtti. Görüşmelere, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun talepleri üzerine, bugün saat 15:00'ten itibaren devam edilecek. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 2 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin dördüncü turunda hükümet zam teklifini konfederasyonlara iletti. Hükümet beklendiği gibi memura enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam teklif etti. Buna göre, memura ilk 6 ay için yüzde 3.5, ikinci 6 için de yüzde 4 oranında zam öngörülüyor. Kümülatif olarak zam yıllık bazda yüzde 7.6'ya denk geliyor. Hükümetin teklifine göre, enflasyon farkı oluşması durumunda maaşlara yansıtılacak. Ayrıca ?eşit işe-eşit ücret' kapsamında ek ödeme uygulaması 2011 sonuna kadar devam edecek.

Akyıldız: "Umudumuzu koruyoruz"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda henüz taleplerinin karşılandığı bir noktanın yakalanamadığını belirterek, "Umudumuzu son dakikaya kadar koruyoruz" dedi. Akyıldız, toplu görüşmelerin 4'üncü turunun ardından Başbakanlık Merkez binada yaptığı açıklamada, toplantıda, hükümetin kümülatif yüzde 7.6'lık zam teklifine genişlik kazandırılmasını ve konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini dile getirdi.Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek değerlendirmenin siyasi irade tarafından bir kez daha yapılması talebinde bulunduklarını anlatan Akyıldız, 29 Ağustos saat 15.00'te toplanmak üzere görüşmeyi bitirdiklerini söyledi.

Dileklerinin, kamu çalışanlarının ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilecek bir gelişmenin ortaya çıkması olduğunu vurgulayan Akyıldız, umutlarını kaybetmediklerini ve siyasi iradeden bu konuda ciddi bir samimiyeti, gayreti masaya getirmesini beklediklerini kaydetti.

Gündoğdu: Teklifin yükseltilmesini istiyoruz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da görüşmelerde çeşitli konularda uzlaştıkları maddeler bulunduğunu, uzlaşamadıkları konunun ise kümülatif yüzde 7.6'lık zam teklifi olduğunu belirtti.

Bu teklifin beklentilerine cevap vermediğini dile getiren Gündoğdu, bu oranın iktidarın da övünerek söylediği büyüme payını yansıtacak bir rakam olmadığını, önerinin, hedef enflasyonu karşılayacak bir rakama da benzemediğini savundu.

Gündoğdu, toplantının öğleden sonraki bölümüne yeni bir rakamla gelmediklerini ifade ederek, "Çünkü önerilen rakamı şu an için müzakere edilebilir, bunun üzerine yeni bir rakam teklif edilebilir görmediğimiz için yeni rakam sunmadık. Yarın saat 15.00'deki oturuma, hükümetin teklifini yükseltebileceği azami noktaya yükselterek, son kararıyla gelmesini istiyoruz. Bu rakam yeniden teklif vermemizi gerektirecek boyutta olursa teklif vereceğiz. Umuyor ve bekliyoruz ki yetkililer, Türkiye'nin büyümesini, hedeflenen enflasyonu Türkiye'nin gerçekleriyle ne kadar örtüşeceğini dikkate alarak rakamlarını yukarıya doğru esnetip yarın masaya gelsinler" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gündoğdu, bir soru üzerine, "Pazartesi gününden bugüne artan rakam 51 milyon YTL. 51 milyon YTL'lik bir artışla konfederasyonların rakamlarını gözden geçirmesi beklenmemeli" dedi.

"6 yıllık tecrübeye sahibiz"

Bircan Akyıldız da tekliflerinde revize edilebilecek bir noktanın oluşabilmesi için kamuoyunu bildiği değerlerden farklı bir değerle karşılaşmaları gerektiğini söyledi.

Bircan Akyıldız, "Bu, üzerinde konuşulacak, tartışılacak bir rakam değil. Bu nedenle tekliflerimizde bir revize söz konusu olmamıştır ama bunu değerlendirebilecek bir rakama ulaştığımızda, elbette teklifler revize edilecektir ama burada değerlendirmeye tabi tutulabilecek bir artışı görmemiz lazım. Israrla istediğimiz nokta budur" dedi.

"Rakamların değişebileceğine ilişkin bir sinyal mi aldınız da bir gün daha bekleyeceksiniz?" sorusuna karşılık Akyıldız, "6 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Görüşmelerin ne şekilde masada cereyan ettiğini, bu gelişmelerin gün sonunda kamuoyuna ve siyasete nasıl yansıdığını çok iyi biliyoruz. Bu nedenle biz süreci bu noktada iyi yönetebildiğimiz takdirde, bunun hangi noktaya çıkabileceği konusunda bir umudu her zaman besledik ve o umudu taşımak zorundayız. Yoksa 1'inci gün masanın anlamsız olduğunu ifade edip, kalkıp, birileri gibi hareket etmek durumunda kalabilirdik ama kamuoyunun şunu çok iyi bilmesi gerekiyor; masa uzlaşma masası, masaya, herkesin uzlaşmak maksadıyla gelmesi gerekir. Biz kamu çalışanları adına uzlaşmak için o masaya geldiğimizi ispatladık kanaatindeyim. Onun için umudumuzu son dakikaya kadar koruyoruz" şeklinde konuştu.

ENFLASON FARKI DOĞARSA ÖDENECEK

Akyıldız, enflasyon farkı doğması halinde bunun da karşılanacağının, iyileştirilme anlamında değerlendirilen ek ödeme uygulamasının da 2012 yılına kadar açıklandığı şekilde uygulanacağının ifade edildiğini anlattı. Akyıldız, "Bu, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılması noktasında beklemediğimiz bir teklif değildir. Ancak bu teklifin orta vadeli plan çerçevesinde öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizleri rahatsız etmiştir" dedi. Enflasyon hedefinin son üç yıldır tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, hedefin yüzde 100 ile yüzde 250 arasında değişen oranlarda saptığını savundu.

Akyıldız, bir gazetecinin, "Hükümet neyi değerlendirecek?" sorusu üzerine, "Bu, pazarlık masası, bizim nasıl bir değerlendirme yapacağımızı, en azından tahminlerini değerlendirme ihtiyacında oldukları kanaatindeyim. Bunu daha önce yapmış olabilirler ama burada konulan tavrı çok net görmeleri gerekiyordu. Sanıyorum o tavrı masada görmüşlerdir. Kamu çalışanları adına saat 16.00'da masaya gelirken nasıl bir tavırla geleceğimizi de onlar değerlendirmek zorundadır. Eğer o değerlendirmeyi yapamazsak zaten masadan uzlaşarak kalkma şansımız olmaz" dedi.

Akyıldız, "Masada nasıl bir tavır gösterdiniz, kabul etmiyoruz mu dediniz?" sorusunu yanıtlarken, "(Kabul etmiyoruz) ifadesini dediğiniz anda zaten bir daha geri gelelim demeyiz. Biz bunu değerlendirmek üzere süre alıyoruz ama 'Kamu İşveren Kurulu bu teklifi ile beklediğimiz şekilde uzlaşmacı bir tavır içerisinde değildir' anlamında değerlendirilebilecek ifadeler kullandık. Dönüşümüzde bu tavırlarının değişmesini beklediğimizi ifade ettik" dedi.

"Karşı taraf bu süreyi nasıl değerlendirecek?" sorusuna da Akyıldız, "Şimdi sanıyorum yemek yiyecekler" yanıtını verdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2009 yılı için öngördüğü artış teklifinin kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak bir rakam olmadığını söyledi.

Gündoğdu, toplu görüşmelerin 4'üncü turuna verilen arada Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrılırken yaptığı açıklamada, hükümet tarafından önerilen paketin pazartesi gününden bu yana yukarıya doğru esnetilmesi taleplerini karşılayan bir paket olmadığını söyledi.

Kamu çalışanlarına ayrılan bütçenin, pazartesi günü 5 milyar 759 milyon YTL olarak açıklandığını, şimdi ise 51 milyon YTL'lik artışla bütçenin 5 milyar 810 milyon YTL'ye çıkarıldığını belirten Gündoğdu, "Bunun taleplerimizi karşılaması mümkün değil" dedi.

Kamu İşveren Kurulu'na saat 16.00'daki oturuma müzakere edilebilirliği olan bir rakamla gelmelerini önerdiklerini söyleyen Gündoğdu, kendilerinin de sonraki aşamaları değerlendirmek üzere Konfederasyon'a gittiklerini belirtti.

Gündoğdu, "(Yüzde 3,5 4) ya da (toplam 5 milyar 810 milyon YTL) ya da (pazartesinden bugüne 51 milyon YTL fark), ne derseniz deyin, bu, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayan bir rakam değil" diye konuştu.

Bir gazetecinin müzakere edilebilir rakamın kendileri için ne olduğunu sorması üzerine Gündoğdu, 51 milyon YTL'yi esneme olarak kabul etmediklerini, bunun nedenlerini Kamu İşveren Kurulu'na ve Bakan Murat Başesgioğlu'na ilettiklerini, esneyecek oranın çalışanların beklentisine cevap verecek bir oran olması gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, bir başka gazetecinin, "masadaki toplam yüzde 7,6 oranı artmazsa ne yapacaklarını" sorması üzerine de, "Yarın akşam saat 24.00'e kadar bu masadan çözüm ümidi devam ediyor. Saat 24.00'ten sonra B planını devreye sokacağız. Bununla ilgili bir başkanlar kurulu yapıp, B planını oluşturduk ama hala bu masadan çalışanları mutlu edecek bir çözüm çıkacağı ümidimizin devam etmesi dolayısıyla B planını saat 24.00'ten sonra konuşalım" diye konuştu.

Ahmet Gündoğdu, bir başka soru üzerine, Bakan Başesgioğlu'nun saat 16.00'daki oturuma kadar görüşmelerde bulunacağını belirttiğini aktardı. Gündoğdu, "Artık bu aynı rakamda ısrar mı olur, bir iyileştirmeyi mi kapsar, onu hep beraber göreceğiz" dedi.

KESK: MASA SORUNLARI ÇÖZMEKTEN UZAK

KESK Genel Başkanı Sami Evren, "toplu görüşme süreciyle ilgili kurulan masanın, kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzak olduğunu" öne sürdü.

Evren, KESK'in toplu görüşme süreciyle ilgili iş yerlerinde yürüttüğü bilgilendirme faaliyetleri kapsamında Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

"Kamu çalışanlarına ayrılan payın 4. oturumda da arttırılmayacağını" savunan Evren, "bütçenin IMF ve Dünya Bankası'nın denetiminde olduğunu" iddia etti.

Evren, sorunların çözülmesi için 2009 bütçesinde faize ayrılan 6 milyar YTL'nin kamu çalışanlarına bırakılması gerektiğini kaydederek, "Bu durumda kamu çalışanlarının yaşam standardı 2 kat artar" dedi.

Demokratik bütün ülkelerde, sendikaların grev ve toplu sözleşme hakkının bulunduğunu ifade eden Evren, "Kendi irademizle konuşabileceğimiz, sorunlarımızı somut olarak ifade edebileceğimiz ve yaptırım gücü olan bir masanın kurulması gerekiyor. Şu anda kurulan masa, kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzaktır. Aynı zamanda da bir demokrasi ayıbıdır. Demokratik hiçbir ülkede bu tür toplu görüşme adı altında böyle bir şey yoktur. Sendika primi diye bir şey yoktur. Bütün bunlar kamu çalışanlarını yanıltan, onların sorunlarını çözmekten uzak, başka polemikler yaratmaya dönük tartışmalardır" dedi.

Evren, yarın Milli Müdafaa Caddesi'nden Başbakanlığa yürüyeceklerini de sözlerine ekledi. Basın açıklamasına destek için gelen KESK'e bağlı sendika üyeleri de istemlerini dile getiren çeşitli sloganlar attı.

TOPLANTIDAN NOTLAR

OLSA DÜKKAN SİZİN

Hükümet, 2 milyonu aşkın kamu çalışanının gözünü diktiği toplu görüşmelerin dördüncü turunda memurlara, ilk altı ay için yüzde 3.5 ve ikinci altı ay için yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 7.6'lık zam önerdi. ?Bu zam beklentimizi karşılamaz, teklifimizi revize etmemizi gerektirecek bir rakam değil? diyen sendikacılara Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ?Olsa dükkân sizin? yanıtını verdiği öğrenildi.

FIKRALI TOPLANTI: KİM KİMİ DÖVÜYOR?

Toplantıda sendikacıların, ?Elimiz kolumuz bağlı maça çıkıyoruz. Sürekli yumruk yiyoruz? demesi üzerine Bakan Başesgioğlu iki fıkrayla yanıt verdi. Başesgioğlu, şu fıkraları anlattı:

?Rakibinden dayak yiyen boksöre, antrenörü ?Çok iyi gidiyorsun. Adam sana hiç vuramadı. Yakında onu düşüreceksin' diyormuş. Maçın ilerleyen raundlarında boksör dayanamayıp antrenöre sormuş, ?Ben rakibi dövüyorsam, beni kim dövüyor?'

Amerikan, İngiliz ve Türk maliye bakanları bir araya gelmiş. ABD Maliye Bakanı demiş ki, ?Biz memura ortalama 1400 dolar veriyoruz, onlara lazım olan 1000 dolar, kalan 400 dolarla ne yapıyorlar, bilmiyorum.'

İngiliz söze karışmış, ?Biz de 1500 paund veriyoruz, lazım olan 1000 paund, 500'ü ne yapıyorlar, bilmiyoruz.' Sonra Türk bakan konuşmuş, ?Biz ortalama 500 YTL veriyoruz, lazım olan 1000 YTL. Geri kalan 500'ü nerden buluyorlar, bilmiyoruz.?

DEFANS YAPMAYIN TOPA GİRİN

Hükümetle sendikalar arasındaki toplu görüşmelerin dördüncü turu, renkli diyaloglara da sahne oldu. Toplantının başında hükümetin yine net rakam telaffuz etmeye yanaşmaması üzerine Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na dönerek, "Siz aynı zamanda spordan sorumlu devlet bakanısınız. Artık defans yapmayı bırakıp orta sahaya çıkın. Net rakamı söyleyin." diye konuştu. Salonda gülüşmelere yol açan bu sözlerin ardından Murat Başesgioğlu, hükümetin teklifini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber