Blackberry Bold mu Apple iPhone mu?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Eylül 2008 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İki farklı kulvarın lideri iPhone ve Bold çok farklı iki tarza sahip olsa da internet merkezli özellikleriyle meraklılarını tercih yapmakta zorda bırakıyor

Yakında Türkiye'de satışa sunulacak Apple iPhone kaçak yollarla girdiği şekliyle bile on binlerce kullanıcıya ulaşmış durumda. Parmaklarla kontrol edilebilen dev dokunmatik ekranı, geniş uygulama desteği ve ?Apple' efektiyle kısa sürede fanatiklerini ve efsanelerini oluşturmayı başardı. Üstelik sadece bireysel değil kurumsal kullanıcıların da ilgisini çekti. Bir süre önce HSBC kurumsal olarak iPhone'u tercih edeceklerini açıkladı.

Cep telefonu kapsamında fenomen haline gelmiş iki kutbun diğer tarafıysa Kanadalı RIM firmasının Blackberry serisi. Tam İngilizce Q klavyeli, geniş ekranlı konseptini gelen e-postaları otomatik olarak yükleme hizmetiyle birleştiren seri kendisini kısa sürede milyonlarca iş odaklı kullanıcının vazgeçilmez bileşeni haline getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Turkcell abonelerine özel olarak satışa sunulan Bold serisiyse hem tasarım, hem fonksiyon açısından Blackberry kullanıcılarının nirvanasını oluşturdu (http://getir.net/czm). Bu seri deri kaplı arka yüzeyi, 480x320 çözünürlüklü TFT ekranı, 2 megapiksel kamerası, kablosuz internet ve GPS desteğiyle Blackberry kullanıcılarının yeni nesil bütün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte.

Her iki cihazı popüler ihtiyaçlara göre karşılaştırdığımızda ikisinin de artı ve eksileri bulunuyor.

Apple iPhone Blackberry Bold
Web Firmanın kendi geliştirdiği Safari adlı tarayıcının özel sürümü sayesinde internet erişimi kablosuz bağlantı, EDGE ya da 3G ağı üstünden sorunsuz ve standart bir bilgisayardan farksız olarak sunuluyor. Flash desteği yok. Cihazın içindeki standart tarayıcı bütün web sayfalarını sorunsuz olarak gösterebilme kabiliyetinde. JavaScript'i ayrıca olarak açmak gerekiyor. Flash video desteği bulunmuyor.
E-Posta Mektupları almakta sorun yok ancak yazma konusunda sanal klavye bazılarını zorlayabilir. Öte yandan kopyalayıp yapıştırma desteğinin olmaması, Word, Excel gibi belgelerin içeriğini değiştirememek büyük bir engel. Blackberry'nin en güçlü olduğu alan. Bütün mesajlarınızı ekleriyle birlikte sorunsuzca alıp, açıp kullanabilir, istediğiniz gibi değiştirip yeniden yollayabilirsiniz. Tam klavye desteği de kısa sürede sizi bilgisayarla eşdeğer hıza taşıyacaktır.
Görünteleme iPhone'un yumuşak karnı sayılan kamera kalitesi 3G sürümünde de devam ediyor. Dünyanın en gelişmiş multimedya telefonlarından birinin 2 megapiksel kamerasının kimseyi tatmin etmesi mümkün değil. Bir iş telefonu olarak düşünüldüğünde 2 megapiksel çözünürlük yeterli gelebilir ancak özellikle video çekimlerinde kalite emsallerine oranla düşük kalıyor.
Navigasyon Dahili GPS sayesinde yer/yön bulma imkanı var ancak gerçek zamanlı kullanımda hareketleri algılamakta geç kalabiliyor. Dahili GPS desteğiyle navigasyon desteği ve çekilen fotoğrafların koordinatlarını kaydetmek mümkün ancak haritalama ve rota yazılımı rakiplerine kıyasla tatminkar değil.
Multimedya Müzik konusunda iPod'dan devraldığı mirasla kendinden emin iPhone, fotoğraf ve video görüntüleme konusunda da en başarılı arayüzlerden birine sahip. Her şeyi iTunes yazılımı üstünden yapmak zulmünü unutursak 8 ve 16GB bellek seçenekleri de gayet tatminkar. Cihaz 8GB'a kadar bellek kartlarını destekliyor ancak Türkiye'de satılan sürümünde 1GB bellek kartı veriliyor. Ses ve ekran kalitesi hiçbir Blackberry ile karşılaştırılmayacak kadar iyi. Cihaza ses ve görüntü aktarmak için hiçbir ek yazılıma ihtiyacınız yok.
Sonuç Farklı tasarım, geniş yazılım desteği, farklı kullanım tarzının verdiği keyifle iPhone web kuşağının zor direneceği bir model. Şık tasarımı, tam klavyesi, gelişmiş işlevleri ve kusursuz e-posta hizmetiyle internet odaklı iş kullanıcıları için kesinlikle düşünülmesi gereken bir telefon.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber