4/B'lilere nakil hakkı ne zaman uygulamaya girecek?

2008 yılı toplu görüşmelerinde anlaşmaya varılan en önemli konulardan birisi 4/B'li ve 4924'lü personele sağlanan eş durumu tayin hakkı, askerlik dönüşü göreve başlatılma ve becayiş hakkıdır. Ancak mutabakata varılan bu hususlar bugün itibariyle yürürlüğe girmemiştir. Bu konuya ilişkin olarak öncelikle mutabakat metninin Bakanlar Kuruluna sunulması gerekmektedir. Bakanlar Kurulu, üç ay içinde gerekli mevzuat değişikliğini yapacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Eylül 2008 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUTABAKAT METNİNDE YER ALAN HUSUS

2008 yılı toplu görüşmelerinde 23 maddelik bir uzlaşma bulunmaktadır. Bu mutabakatın 19. maddesi şu şekildedir:

"19- İlgili Bakanlıkların ve kurumların görüşleri alınmak suretiyle 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ile 4924 sayılı Kanun kapsamında çalışan personele;

a. Kurumun hizmet gerekleri, aynı unvanlı pozisyon durumu ve ilgi personelin nitelikleri dikkate alınarak eş durumu nedeniyle yer değiştirme hakkı verilmesi,

b. Askerlik dönüşü göreve başlayabilme ve en az 1 yıl çalışmış olmaları kaydıyla karşılıklı yer değiştirme hakkının verilmesi,

hususunda düzenleme yapılması,"

Ancak yukarıda yer alan mutabakat bugün itibariyle nakil hakkı verildiği anlamına gelmemektedir.

4688 SAYILI KANUNDA YER ALAN HÜKÜM

Diğer taraftan, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 34. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Madde 34 - Toplu görüşme en geç onbeş gün içinde sonuçlandırılır. Bu süre içinde anlaşmaya varılırsa, düzenlenen mutabakat metni taraflarca imzalanır.
Mutabakat metni, uygun idari, icrai ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için Bakanlar Kuruluna sunulur. Bakanlar Kurulu üç ay içinde mutabakat metni ile ilgili uygun idari ve icrai düzenlemeleri gerçekleştirir ve kanun tasarılarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar."

Bu Kanuni düzenlemeye göre mutabakat metni Bakanlar Kuruluna sunulacaktır. Bunun sonrasında ise üç ay içinde gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacaktır.

BAKANLAR KURULU ESASLARI DEĞİŞTİRECEK

Yine bilindiği üzere, 4/B'li personelin çalışma usul ve esasları "7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" ile belirlenmiştir. Bu esaslar Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarıldığı için yapılacak değişikliğin de Bakanlar Kurulu Kararı ile olması gerekmektedir. Buna göre, Bakanlar Kurulu hem eş durumu hem askerlik dönüşü göreve başlama hem de becayişe ilişkin olarak söz konusu esaslarda değişiklik yapacaktır. Bu değişilik sonrasında kurumlar gerekli idari ayarlamaları yapacaktır. Bunlar sonrasında 4/B'li personele taahhüt edilen eş durumu nakil hakkı duyuruları yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber