Yeşil kartın kapsamı genişletildi

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 05:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödeme gücü bulunmayan yoksul vatandaşlara verilen yeşil kartların kapsamı genişletildi. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeşil kartlı vatandaşların ilaç giderlerini de devlet karşılayacak.

Ayakta tedavi kapsamında muayene, tetkik, tahlil, diş çekimi ve diş protezleri de ücretsiz yapılacak. Ayrıca yeşil kartlılar para ödemeden gözlük alabilecek. Yeni uygulama için öncelikle tüm yeşil kartların yeşil karnelerle değiştirilmesi ve ilaç harcamalarının denetimi için provizyon sisteminin kurulması gerekiyor. Ancak uygulamaya 2 aydan az bir süre kalmasına rağmen hazırlıklar tamamlanamadı. 1993 yılında başlatılan yeşil kart sisteminden şu anda 13 milyonu aşkın vatandaş yararlanıyor. Sosyal güvencesi ve mal varlığı bulunmayan yoksul vatandaşların sağlık harcamaları için verilen yeşil kartlar yalnızca yataklı tedavi giderlerini kapsıyor. Ayakta gerçekleştirilen tedavilerde ise gereken tahlil ve tetkiklerle ilaç bedelleri hastadan isteniyor. Yeşil kartlılar yaptıkları harcamaların faturalarını Başbakanlık'a bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na ibraz etmeleri halinde yapılan harcamaların bir bölümünü fon karşılıyor. 2004 Temmuz ayında yapılan bir değişiklikle yeşil kartların kapsamı sağlık giderlerinin tümünü içine alacak şekilde genişletildi. Buna göre yeşil kartlı yoksul vatandaşların ayakta tedavileri için gereken tahlil ve tetkikleri de ücretsiz yapılacak. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyeleri gibi yeşil kartlıların da diş çekimi, diş protezi, gözlükleri ve ilaçlarını devlet karşılayacak.

Hazırlıklar henüz bitmedi

Kanun gereği uygulama 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren başlayacak. Maliye ve Sağlık bakanlıkları ilaç ve tahlil giderlerinin takibi amacıyla Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün kullandığı elektronik provizyon sisteminden yararlanacak. Ancak bunun için yeşil kartların tamamının ?yeşil karnelerle' değiştirilmesi ve bilgisayar ağının kurulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, il valilikleriyle birlikte yaklaşık bir yıldır yeşil kartları yeşil karnelerle değiştirmek için çalışma yürütüyor. İl valiliklerinde kurulan yeşil kart büroları değiştirme sırasında detaylı incelemeler yapıyor. Bu kapsamda şimdiye kadar hak etmeyen kişilere dağıtılan yaklaşık 1 milyon karne iptal edildi. Ancak değiştirme işlemleri tamamlanamadı. Provizyon sistemi de henüz kurulamadı.

Bakan Akdağ: Elinizi çabuk tutun

Yeşil kart hazırlıklarının gecikmesi üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, valilikleri uyardı. Çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Akdağ, illerdeki yeşil kart bürolarına 15 Aralık 2004'e kadar süre verdi. Uygulama için bir yönetmelik çıkaracaklarını belirten Akdağ, personel ve makine noksanlığı bulunan il ve ilçelerin ihtiyaçlarının diğer kamu kurumlarından da karşılanabileceğini bildirdi. Yeşil kart sistemi için 2004'te 750 trilyon liralık kaynak ayrılmıştı. Kapsamın genişletilmesi nedeniyle 2005'te yeşil kart giderlerinin iki kat artması bekleniyor. Bu nedenle 2005 Bütçesi'nde yeşil kart sistemi için yaklaşık 1,4 katrilyon lira ödenek konuldu. Yeşil kartlıların ilaç ödeme- leri sağlık müdürlüklerince yürütülecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber