Bazı İl MEM'ler genelgeye aykırı hareket ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ek-2 değerlendirme formunun yürürlüğünün durdurulması sonrasında, Personel Genel Müdürlüğü bir genelge yayımlamıştır. Bu genelgeye göre sınavı kazananlar yönünden atama işlemlerine devam edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak bazı il milli eğitim müdürlükleri keyfi uygulamalarda bulunarak, bu Bakanlık talimatına göre işlem yapmayı reddetmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği 24/04/2008 tarihli ve 26856 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, bunun üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı 2008/50 nolu genelge yayımlamıştır. Bu genelgede şu açıklamalar yer almıştır:

?Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Yönetmeliğin uygulamasında bu çerçeve esas olmakla birlikte aşağıdaki hususlarda dikkate alınacaktır.

1- İlgi Yönetmelikte, her kademedeki eğitim kurumu yöneticilerinin valiliklerce atanacağı hükme bağlandığından, eğitim kurumu yöneticiliklerine atama sürecine ilişkin duyuru, değerlendirme ve atama işlemlerinin tümü valiliklerce gerçekleştirilecektir.

2-İlgi Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde atama yapılması planlanan eğitim kurumu yöneticiliklerine valiliklerce başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılması hükme bağlandığından, bu sürenin de dikkate alınarak eğitim kurumu yöneticiliklerine atama sürecinin başlatılması bakımından atama yapılması planlanan eğitim kurumlarının duyurusunun bir an önce yapılması gerekmektedir.?

????.

?İlgi Yönetmeliğin uygulama sürecinde herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi bakımından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.?

Duyuru ve atama işlemleri sürerken Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin ekindeki değerlendirme formuna ilişkin olarak Danıştay İkinci Dairesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir genelge yayımlamıştı. Söz konusu 2008/55 nolu genelgeye göre;

?Söz konusu kararların süresi içerisinde uygulanma zorunluluğundan hareketle;

1- İlgi Yönetmeliğin yürürlüğü durdurulan Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formu çerçevesinde eğitim kurumu yöneticiliklerine atamaya ilişkin herhangi bir işlem yapılmaması, yapılmış olanların ise iptal edilmesi,

2- İlgi Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmediğinden daha önceki açıklamalar çerçevesinde sınav kazananların atama işlemlerine devam edilmesi,? İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmiştir.

Bu emirler doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin tamamı duyuruya çıkarak atamaları yapacaklarını açıklamışlardır. Muğla gibi bazı iller Danıştay kararından önce 2008/50 nolu genelgeye göre atamaları kısa sürede yapmışlardır. Danıştay kararının ardından da Ek-2'ye göre yaptıkları atamaları 2008/55 nolu genelge gereği iptal etmişler, sınav kazananlara göre yapılan atamaların devam etme kararı almışlardır.

Birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğü (dolayısıyla Valilik makamı) ise Eğitim Öğretimin başlamasına günler kalmasına rağmen henüz atamaları gerçekleştirmemiştir.

Bazı iller (Örneğin İstanbul ) görevlendirme müdür yardımcılıklarını da 31 Temmuz 2008 tarihi itibariyle iptal ettiğinden eğitim öğretim birçok okulda idarecisiz başlayacaktır.

Bazı iller ise (Örneğin Osmaniye) duyuru yapıp, başvuruları aldığı halde atama yapmamaktadır. Bu durum sitemizin forum bölümünde http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=499720&page=1 yer almaktadır. http://osmaniye.meb.gov.tr/dosya/Yonetici_Ust_Yazi_2008.pdf adresinde yer alan üst yazı ve http://osmaniye.meb.gov.tr/dosya/Yonetici_ihtiyac_2008.pdf adresinde yer alan liste ile duyuruya çıkılarak başvurular alınmıştır. Başvuruların alındığı 27/06/2008 tarihinden bu yana kadar sadece 5 kişinin atamasının yapıldığı diğerlerinin atamasının yapılmayacağı belirtilmiştir.

Aslında 2008/50 nolu genelgenin ?Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir.? hükümlerine göre duyuruya çıkaracağı okulları istediği gibi belirleme yetkisine sahip olan Osmaniye İli yetkilileri duyuru listesine göre hemen hemen tüm okullarda duyuruya çıkmıştır. Hatta il dışına nakil giden okul idarecilerinin boşalttığı idarecilikleri de ek duyuru ile http://osmaniye.meb.gov.tr/dosya/munhal_ek.pdf adresinde duyurmuşlardır. Başvuruların yapılmasına rağmen şimdi ise atamaların yapılmayacağı forum bölümümüzde yazılmaktadır. Kaldı ki duyuruya çıkıp atama yapmamak hem hukuki olmayıp hem de etik değildir.

Osmaniye İli yetkilileri 2008/55 nolu genelgenin ?2- İlgi Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmediğinden daha önceki açıklamalar çerçevesinde sınav kazananların atama işlemlerine devam edilmesi,? hükmünü kendilerine baz alarak biz istediğimiz zaman atama yaparız diyebilirler ama yukarıdaki hükümde geçen daha ?önceki açıklamalar çerçevesinde? ibaresini unutmamalıdırlar.

Önceki açıklamalar ise; 2008/50 nolu genelgede yer alan ?İlgi Yönetmeliğin uygulama sürecinde herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi bakımından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.? hükmüdür.

Bu durum ülke genelinde uygulama birliğine karşı bir durum olmakla beraber, sınav kazananlara verilen son başvuru hakkından da mahrum olmalarına yol açacaktır.

Kaldı ki; Genelgeler uygulama birliğinin sağlanması amacıyla yapılan ve uygulanması gereken hukuki metinlerdir. Bakanlık emrini yerine getirmeyen iller bu uygulama birliğini de zedelemektedirler.

Bu konuda asıl görev Personel Genel Müdürlüğüne düşmekte olup uygulama birliğini ivedilikle sağlamalı ve mağduriyetlerin önüne geçmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber