Güler'den doğalgaz ve elektrik zammı açıklaması!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2008 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini belirterek, "Piyasa koşullarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da olabilecek" dedi.

Bakan Güler, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın yazılı soru önergesini yanıtladı. Güler, doğalgaz alım fiyatlarının, diğer uluslararası doğalgaz alım anlaşmalarında olduğu gibi uluslararası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiğini belirterek, BOTAŞ'ın toptan satış fiyatlarında, doğalgaz alım fiyatları ve dolar kurunun en önemli belirleyici unsurlar olduğunu kaydetti. Alım fiyatları ve dolar kurundaki değişimlerin, doğalgaz toptan satış fiyatlarını etkilediğini vurgulayan Bakan Güler, "Petrol fiyatlarındaki değişimin alım fiyatlarına etkisi, formül yapılarına göre değişimi izleyen 3, 6, 9 aylık süreçlerde ortaya çıkmakta ve dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artışlar ve düşüşler doğalgaz fiyatlarına gecikmeli olarak yansımaktadır" dedi.

BOTAŞ'ın, doğalgaz toptan satış fiyatlarını belirlerken pazar durumu, ülkenin ekonomik şartları ve bunun gibi hususları dikkate aldığını, fiyatı mümkün olan en makul seviyede belirleyerek, uygulamaya koyduğunu belirten Güler, alım fiyatlarını etkileyen unsurlarda görülen artışların sebep olduğu doğalgaz ithalat fiyat artışları karşısında BOTAŞ'ın 'basiretli bir tacir olarak' fiyatlarında ayarlama yapmasının doğal olduğunu ifade etti. Güler, "Bununla birlikte BOTAŞ, doğalgaz toptan satış fiyatını belirlerken maliyetlerini oluşturan kalemlerdeki artış oranlarının yalnızca belli bir kısmını yansıtarak tüketiciye mümkün olabilecek en düşük seviyede fiyat belirlemektedir" diye konuştu. Bakan Güler, BOTAŞ'ın Haziran 2008'de uyguladığı doğalgaz toptan satış fiyatı ile alternatif yakıt fiyatları birim enerji bazında kıyaslandığında; fuel oilin doğalgaza göre yüzde 113, LPG'nin yüzde 341, kalorifer yakıtının yüzde 202, motorinin yüzde 338 oranında daha pahalı olduğunu bildirdi.

Enerji KİT'lerinin Uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi kapsamında, 1 Temmuz 2008'den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçildiğini hatırlatan Güler, bu fiyatlandırma sistemine geçiş amacıyla elektrik ve doğalgazın maliyetleri baz alınarak, satış fiyatlarında bir düzenleme yapıldığını kaydetti. Güler, maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini belirterek, ''Elektriğin satış fiyatının, maliyeti baz alınarak belirlenmesi ve 1 Temmuz'dan itibaren de güncel maliyetler baz alınarak satış fiyatının oluşturulmasını esas almaktadır. Bu uygulama, elektriğe otomatik zam yapılacağı anlamına gelmeyip, piyasa koşullarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da söz konusu olabilecektir'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber